:- Столичните хотелиери ще имат рекордни приходи и печалби заради

...
:- Столичните хотелиери ще имат рекордни приходи и печалби заради
Коментари Харесай

София 2018: Само с резервации

:

- Столичните хотелиери ще имат рекордни доходи и облаги поради председателството на Европейски Съюз през 2018 година

- Прогнозите за растеж в цените на нощувка варират от скромните 20% до удвояване.

- От напора от Европейски Съюз ще завоюват освен директно определените четири и петзвездни хотели, само че и всички останали, в това число обектите през airbnb

Обратното преброяване стартира, а София още няма концепция какво тъкмо ще желае да прави, когато задава дневния ред на съюза
Кризата изгони непознатите вложители от българските хотели - и като посетители, и като притежатели. От 2009 година насам цените и цялостните стаи постепенно порастват. За същинско раздвижване на хотелиерския пазар в София обаче може да се приказва от две години. То е със скромните 10-15%. Хотелиерският скок се чака следващата година по време на европредседателството. Засега оповестените делегати са 22 хиляди, само че според от събитията броят може и да е двоен. Заради неналичието на прецизен календар и дни оценката на бонус приходите е невъзможна, само че сигурно ще е от порядъка на десетки милиони. От напора от Европейски Съюз ще завоюват освен директно определените четири и петзвездни хотели. Всички останали, в това число и притежателите на жилища в airbnb, ще са опция за останалите туристи и бизнес посетители на столицата. А свитото предложение ще вдигне и техните цени. Засега прогнозите варират от скромните 20% до удвояване.

Ранните резервации на притежателите

Хотелиерите, все локални предприемачи, започнаха да се разместват задоволително рано в очакване на " златното " председателство. За няколко години Hilton, Radisson Blu, " Родина ", Kempinski, Downtown, " Гранд хотел България " смениха притежателите си, а гръцкият собственик на Sheraton скоро ще се снабди с втори хотел в София. В навечерието на събитието ще се появи и нов висок клас бранд - InterContinental на мястото на настоящия Radisson, а притежателите му - Спас Русев и създателите на " Винпром Пещера ", издигнаха и ново крило.

Емблематичните хотел " Сердика " и " Гранд хотел България " трябваше да възкръснат от пепелта на пожарите, случили се в тях и да се трансфорат в работещи петзвездни места за високопоставени посетители. Brexit, който реалокира председателството с половин година и открит античен римски гроб попречиха на генералния шеф на " Лукойл България " Валентин Златев да издигне хотела си с бранд Hyatt до паметника " Левски ". За " България " към момента има късмет да отвори идващия януари. Ранният период забави и проект на строителите " Маркан " за нов Novotel, който даже не стартира да се строи върху определения терен.

Делегат, екскурзиант, пратеник, екскурзиант

Бизнесът на високия клас хотели в столицата пораства през последните години. За 2015 година общите им доходи са 162 млн. лева, като включително влизат и спомагателни услуги като заведения за хранене, конферентни центрове и други За 2016 година те скачат на 195 млн. лева, като растеж се чака и през актуалната. Това са числата от Национален статистически институт. " Капитал " събра регистрираните доходи единствено от 20 четири- и петзвездни хотела за предходната година и цифрата приближава 200 млн. лева Така излиза или че някой е икономисал информация, или статистиката не е обхванала всички обекти. А най-грубата сметка демонстрира, че за обектите от високия клас, даже растежът да е с най-консервативните 20%, това значи 20 млн. лева А в случай че се стигне до сюжет двойни цени, може приливът на нов бизнес да надвиши и 100 млн. лева

Ускорението на градския туризъм в София стартира още от миналата 2016 година Освен обичайните бизнес пътувания българската столица изгря и на сцената на късите туристически визити (т.нар. city breaks). Причината за това беше мощната агресия на нискотарифните самолетни компании. Те усилиха в пъти полетите си от и до столицата, което разреши преоткриването на града като нова дестинация за чужденци на фона на спада в известни градове като Париж, Лондон, Истанбул, които пострадаха от тероризма. Тази наклонност ще бележи и цялата 2017 година, като данните от първите месеци демонстрират както покачване на заетостта на хотелите, по този начин и растеж в цените на нощувките. Хотелиери изясняват, че уикендите към този момент са съвсем запълнени, макар че профилът им до момента е бил бизнес туризъм, т.е. мощни делнични дни.

Така, при възходящ пазар и цени, стигаме до 2018 година Председателството ще бъде най-мащабното събитие, до което хотелиерският бизнес в миналото се е докосвал. Силното търсене и растежът на цените се усещат и сега през booking.com. Ако пробвате да извършите резервация за стая през първата половин година на 2018 година, скъпите петзвездни хотели ви осведомят, че са заети, мощно търсени сега, а цените им са над 200-300 лева за двойна стая, като това са цени за ранни резервации и с приближаването ще порастват.

От мениджмънта на хотел " Маринела " показват, че председателството на Европейски Съюз от Холандия и Словакия през 2016 година е донесло забележителен растеж на туризма в двете страни, а съгласно данните от отчета от Tourism Economics, Словакия е втората страна с максимален растеж на туризма през годината - 19%. " Братислава е приела публично 25 хиляди делегати, а дружно със спомагателните събития броят посетители, посетили града за 1 или повече нощувки, е над 70 хиляди ", споделят от хотела, допълвайки, че въпреки и да няма към момента публична статистика, актуалният ръководител Малта евентуално ще посрещне над 11 хиляди делегати и 170 събития и събрания, свързани с семейството, а идващият ръководител Естония се възнамерява да провежда над 200 събития за 6 месеца.

" Подобен сюжет чака и София, в случай че осредним упоменатите числа, можем да достигнем до много реалистична цифра за визитите по време на нашето домакинство ", споделят още от хотела, допълвайки, че в случай че се прибавят и другите фактори на пазара като въздействието на нискотарифните превозвачи, ниската цена на горивата и комплицираната геополитическа конюнктура, то " търсенето ще бъде рекордно ".

Подобни са прогнозите и на други хотелиери в града. Управителят на " Гранд хотел София " Николай Русев разяснява, че се чака " доста съществено раздвижване в бранша ", а възходящата наклонност ще продължи и тази, и идната година.

Легло по две

Голямото количество хора, пристигнали за събитие от висок сан, автоматизирано значи и растеж на междинните доходи от един екскурзиант, защото обичайно при такива мероприятия се избират хотели с четири и пет звезди, по-висок клас заведения за хранене и така нататък Рекордното търсене и високата претовареност ще докара до покачване на междинната цена на нощувка в София съгласно управата на хотел " Маринела ". " При всички случаи ще има и покачване на цените, тъй като всички хотели държаха доста ниски равнища през последните години ", разяснява още Николай Русев.

Данните все още демонстрират, че София е столицата с най-ниска цена на хотелско настаняване в Европейски Съюз, надлежно и с по-ниски приходи за бранша по отношение на множеството градове, разполагащи със сходна леглова база. Според консултантската компания STR през април приходът от налична стая в българската столица е бил 90.73 лева, въпреки да има покачване от 20.1% на годишна база, като тук влизат и хотелите с ниски звезди. Същевременно междинното равнище на този индикатор за Европейски Съюз е 135 лева, а за страните в Западна Европа надвишава 200 лева Средното нарастване на цените на годишна база, което в този момент гласно афишира бизнесът, е сред 15% и 20%, а оценките дали ще се стигне до по-високо повишаване в най-натоварените седмици от председателството са спорни. Така да вземем за пример съгласно ръководителя на софийската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов, въпреки че е процедура в редица градове да се доближава до сериозен растеж на цените около огромни събития, това не се чака да се случи в София. Същевременно обаче компании, занимаващи се с организирането на конференции, споделят, че за идната година хотелиерите покачват внезапно офертите си, като някои от тях са декларирали даже двойни цени за настаняване на посетители.

Ако желаете да спите в Hilton на 5 февруари, цената на двойната стая е 235 лева, в Arena di Serdika - 303 лева, стаята в " Гранд хотел София " е 268 лева, а Radisson и хотел Sense към този момент са цялостни съгласно уеб страницата booking.com. Първoто огромно събитие в София е на 11 януари. Проверката в Booking.com демонстрира, че в случай че желаете да пренощувате в София на 11-и против 12-и, към този момент няма места в Radisson, Sense, " Рамада ", " Емирейтс Апарт Резидънс ", " Вега ", " Метрополитън ", " Европа " и така нататък, а всички останали във високата категория са мощно търсени, а цените са високи. За дати през идния май още веднъж редица от хотелите са букнати изцяло. Тези цени и наличия обаче може да подвеждащи, тъй като някои хотели дават дребни бройки към резервационните системи, когато чакат доста гости, с цел да платят по-малки комисиони.

Ясно е, че нищо не е ясно

Както и да се оправя туристическият бизнес обаче, в основата на сполучливото показване по време на председателството стои страната. А тя най-малко към този миг изостава. Все още не е направен календар с идните събития по дати, не се знае и какъв брой посетители се чакат за всяко от тях. Макар че голямата част от мероприятията ще бъдат в София, сигурно ще има и такива, които ще се проведат в други градове.

Неясноти има и в полето на хотелите - кои ще са, кои са датите и какъв брой са хората. Например събитията, които ще се организират, са разграничени в няколко класа - А, B, C и D, а хотелите, в които ще се настаняват гостите, ще бъдат с четири и пет звезди. От Министерството на българското председателство оповестиха в отговор на въпроси, че за настаняването участниците са разграничени на две съществени групи.

В първата попадат министър председатели и министри и по един техен компаньон, като практиката е техните нощувки да бъдат платени от бюджета на страната хазаин, в тази ситуация България. Тук обаче има и редица условия - да вземем за пример налага се тези ръководители на делегации да бъдат настанени в еднакъв хотел, който покрива избрани критерии за сигурност, да употребяват идентични по тип пространства, да бъдат наоколо до местата за осъществяване на конференцията и така нататък Именно на тези условия дават отговор малко от хотелите в София, а от министерството настояват, че следва да се пусне процедура по закона за публичните поръчки за избор на хотел, който да посреща тези посетители.

Всички останали посетители на събитията от календара ще бъдат настанени в други хотели за своя сметка, като тук задължението на България е да им обезпечи преференциални цени. От министерството на българското председателство настояват, че са изпратили писма до браншовите сдружения в София за да им дадат оферти за хотели, а рекомендации се чакат и от Министерството на туризма.

Всъщност още по време на служебния кабинет представители на разнообразни институции обикаляха базите в София и имаше информация, че са отсяти към 20 хотела в града в категория четири и пет звезди, които да одобряват посетители, а пет са набелязаните хотели, където ще се настаняват делегатите в 30 събития на министерско и държавно ниво - Hilton, " София Хотел Балкан " (бившият Sheraton), Radisson, който става InterContinental, хотел " Маринела " и " Гранд хотел София ".

Междувременно политиката към председателството в хотелите е друга. Допитване на " Капитал " сподели, че в няколко обекта вършат спомагателни вложения - едни реновират стаи и общи пространства в базите си, други покриват условия за сигурност и минават разнообразни одити, трети доокомплектоват екипите си, с цел да съумеят да посрещнат предстоящите посетители. Или както споделя Бранимир Миланов, " всички си оглеждат хотелите и вършат каквото е належащо ". Други мениджъри обаче разясниха пред " Капитал ", че не считат да вършат никакви спомагателни вложения, като да вземем за пример покриване на условия за сигурност, в това число слагане на рентгени на входа, обезопасяване на постройката от прилежащите, даване на цялостен лист на таксиметровите водачи на такси компанията, с която работи хотелът им и други Те възнамеряват да продължат да работят в нормалния си темп, отворени за резервации за постоянните си посетители и туроператорите. Естествено, на нови цени.

Основното терзание на компании от други браншове, свързани с председателството, е, че хотелската база в даден миг ще се окаже тясна за посрещането на всички съпътстващи мероприятия и страната може да не успее да извлече максимума от звездните си шест месеца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР