Шестима са кандидатите за нов председател на Съвета на САК,

...
Шестима са кандидатите за нов председател на Съвета на САК,
Коментари Харесай

Битката за столичната адвокатура

Шестима са претендентите за нов ръководител на Съвета на САК, само че с действителни шансове са единствено двама Залогът е освен решаването на гилдийни проблеми, само че и опазването на свободната адвокатура Въпросът е дали колегията ще прояви настройка да отсее готови и стимулирани хора Този уикенд в знаковата публика 272 на Софийския университет " Св. Климент Охридски " ще се организира годишното общо заседание на Софийската адвокатска гилдия (САК), на което би трябвало да се изберат нови органи на колегията – адвокатски съвет и ръководител на съвета, надзорен съвет, дисциплинарен съд и неговият ръководител. Залогът е огромен и визира освен нерешените с години професионални и битови проблеми на софийските юристи, с които се ангажира всяко ново управление на колегията. Извън това изборите в адвокатурата от години се обрисуват като част от цялостния развой на пълзящо преодоляване на институциите. Адвокатурата е един от последните бастиони против репресивния механизъм на ръководство на страната, който ръководещата обстановка постанова. По силата на своята съществена функционалност да пазят правата и законните ползи на жителите юристите са натурален конкурент на управническия произвол. Не инцидентно офанзивите против юристи идват по предписание от силовите органи. Последно и новият основен прокурор Иван Гешев по време на своята акция ги квалифицира като бранители на нарушители.

Това е късият отговор за какво изборите в адвокатурата засягат освен професионалната общественост, а имат социална значителност - жителите имат интерес юристите да упражняват свободно своята активност. Адвокатите от своя страна имат потребност от посланичество, което освен да взема решение практическите им проблеми, само че и да формулира мощни обществени позиции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Софийската адвокатска гилдия е не просто най-голямата у нас – нейната членска маса от близо 6100 души съставлява към половината от юристите в страната. Извън това тя разполага с огромни запаси, с които Съветът на колегията – по мнение на негови членове – се разпорежда прекомерно непрозрачно. Колегията има апетитни недвижимости – част от офис постройка на бул. " Тодор Александров ", хижа на Витоша, огромна част от Търговския дом, която се дава чартърен, почивна станция в Лозенец, където се възнамерява и градежът на нова постройка. Отделно са приходите – от месечните вноски на юристите, встъпителните вноски на новопостъпилите, парите за администриране на правната помощ, платените семинари и други Финансите на колегията са много мътна работа даже за членовете на Съвета, само че към началото на актуалната година е регистрирана наличност от близо 2,2 млн. лв..

Лошата история на адвокатските избори в София

Повече от 10 години изборите за столичната адвокатура се трансфораха в пословично нечиста караница, проточваща се във времето – балотажи, анулиране от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) с причини за нарушавания и фалшификации, обжалване в съда, през което време минават две и повече години. В резултат на това предходните два адвокатски съвета дружно с ръководителите и другите органи на процедура изкараха по пет години мандат вместо законовите три години.

Настоящият състав на Софийския адвокатски съвет (САС) и ръководителят му Ивайло Данов в действителност започнаха мандата си чак две години и половина след първите избори през февруари 2015 година, когато Данов бе определен, само че изборите бяха касирани поради нарушавания. Повторните избори през февруари 2016 година също бяха оспорени, а Върховният касационен съд ги призна този път за законни чак през май 2017 година Така мандатът на предходния адвокатски съвет се проточи с повече от две години, а актуалният съвет, чиято промяна следва, към момента не е извършил тригодишния си мандат по закон.

За какво е борбата

За някои този отговор е елементарен – пари, власт, професионална легитимация, клиенти... За част от претендентите несъмнено е тъкмо по този начин – миналите години дадоха значително образци на юристи с, меко казано, посредствена кариера да се домогват към изборните органи на столичната гилдия и на ВАдС, като надалеч по-добра опция за реализация.

Кандидатите в идния избор за ръководител на Съвета на САК са рекорден брой – шестима (виж карето най-долу). Според юристи обаче действителни шансове имат единствено двама и надпреварата ще се организира сред тях и техните екипи – сегашният зам.-председател на Съвета Александър Машев и членът на Съвета Стефан Марчев. Иначе всички дават обещание, че ще работят за покачване престижа на адвокатурата и за решение на практическите й проблеми.

Въпросът при тези избори е дали ще има задоволително мощна настройка да се отсеят претендентите за популярност и да се изберат хора, които имат мотивация да вземат решение действителните проблеми, а не такива, за които позицията в органите на адвокатурата е метод да натрупат авторитет и клиенти. Някои от многогодишните проблеми в колегията звучат даже неуместно, като да вземем за пример, че връзките със съвета и досега се реализират главно на хартия, невероятно е да се извърши заплащане с ПОС терминал, от години продължава хаосът в осигурителната каса, няма задоволително решение за достъпа до съдилищата и до делата, отводи на съдилищата да дават изпълнителни листове на адвокатските сътрудници и така нататък

В същото време един от двамата съществени претенденти за ръководител - Александър Машев, съобщи в изявление, че за юристите съветът е " един орган, който им е непознат ". Признание, което звучи прекомерно дискредитиращо от устата на зам.-председателя на настоящия съвет, който се кандидатира за ръководител. Още повече че в екипа му е и актуалният ръководител Ивайло Данов, който има право на втори мандат, само че вместо това се кандидатира за член на контролния съвет, който пък ще ревизира финансите на настоящия съвет. Във вторник последното съвещание на съвета завърши със скандал и повреждане на кворума, откакто Данов изиска, след гласуването на бюджета единствено по съществени пера, да се заложат разноски за тази година, вместо да остави това на идващия екип.

Всъщност в присъединяване на Машев в тези избори има нещо алегорично. Ако бъде определен, той ще стане първият ученик на Академията на Министерство на вътрешните работи в Симеоново, оглавил столичната адвокатура, което ще е и някакъв тип броене на силите. Дипломата от Симеоново никога не е дамга, само че в биографията си Машев икономисва този факт. А пък някои от другите претенденти особено акцентират, че са приключили " влиятелния юридически факултет към СУ ".

Наскоро различен ученик на Академията на Министерство на вътрешните работи – Иван Гешев, стана основен прокурор. А преди този момент – при започване на октомври, откакто първо Пловдивската адвокатска гилдия, а след това и ВАдС оповестиха мощни мнения против кандидатурата на Гешев, Съветът на САК след препирня реши да не приема мнение. В дебата интензивно взе участие зам.- ръководителят Александър Машев, брачен партньор на члена на прокурорската гилдия Даниела Машева, подписала предлагането за Гешев и интензивно лобираща за него. И като заключителен щрих – в екипа на Машев е и юрист Гинка Христова, щерка на члена на ВАдС Христо Христов и съсобственичка на уеб страницата " Правен свят " – една от медиите, която интензивно разпространява тезите на прокуратурата дружно с медиите на Пеевски.

В другия екип – този на Стефан Марчев, също има родственик на член на Висш съдебен съвет – Лидия Дикова, брачна половинка на Евгени Диков, някогашен началник на националното разследване. Разликата, изясняват от екипа, е, че Диков ще се пенсионира след напускането на Висш съдебен съвет. Този екип също има мощен тил във Висшия адвокатски съвет – съканторничката на Марчев Валя Гигова, влиятелен и доста сполучлив столичен юрист с амбициозно присъединяване в законодателната работа на институциите.

От екипа на Марчев имат явен отговор на въпроса за какво чакат юристите да гласоподават за тях – всички в техните листи (за адвокатски съвет, за надзорен съвет и за дисциплинарен съд) са одобрени в специалността с висок професионален престиж, болшинството от тях имат предходен опит в органи на адвокатурата, а програмата им е най-силна.

Адвокатурата ще бъде мощна и авторитетна, когато представителството вътре в нея е съответно, което значи, че юристите би трябвало интензивно да вземат участие в изборите, съобщи в изявление пред БНР ръководителят на " Обединение на свободните юристи " Емил Георгиев. Според него съществено квалифицираните претенденти елементарно се открояват.

Но истината е, че всички чакат още веднъж спорове, балотажи, обжалване и следващо отместване във времето на мандатите на новите органи на адвокатурата. Което съгласно някои ще трансформира сегашните избори в столичната гилдия в подстъп към гласуването за ВАдС идната година. Шестимата претенденти за ръководител на Съвета на САК съгласно изборния лист, спретнат по азбучен ред на първите имена

Александър Машев Адвокат от 1992 година, занимава се главно с гражданско и комерсиално право. Заместник-председател на настоящия Съвет на САК. В представянето си сочи, че е правист четвърто потомство, а неговият дядо проф. Александър Кожухаров е един от най-разпознаваемите български правници на ХХ век. Не загатва обаче друга любопитна детайлност – че е приключил право в Академията на Министерство на вътрешните работи в Симеоново, което за доста адвокати е диагноза (справедливо или не). Съпругата му Даниела Машева е член на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и неин представител, един от вносителите на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.

Владислав Янев Председател на съдружие " Адвокати за свободна България ". Станал прочут като бранител на акушерката Емилия Ковачева, само че не поради подзащитната си, а поради постоянно неприемливото си държание в правосъдна зала и отвън нея, поради което е бивал отстраняван и глобяван. Предишният ръководител на Софийския градски съд Калоян Топалов сезира САК, откакто през 2016 година Янев налетя да бие прокурора по делото. Янев бе претендент за ръководител на Софийския адвокатски съвет и при изборите през 2015 година, само че на балотажа загуби от Ивайло Данов с 558 гласа против 751 гласа. Бил е член на предходния САС.

Петър Антонов Адвокат от 1996 година Кандидатурата на юрист Петър Антонов Антонов е донейде мистификация, тъй като той за разлика от останалите претенденти изобщо не организира акция – не направи уебсайт, не разгласи нито екип, нито своята идея, цели и претекстове да се кандидатира и на процедура остана неизвестен освен за необятната общност, само че и за огромната част от колегията. Някои медии дори го объркаха с юрист Петър Ант онов от адвокатската фирма " Доковска, Атан асов и съдружници " поради съвпадението в първото име и семейството.

Пламен Джуров Адвокат от 1993 година, с спиране от пет години, когато е работил в държавната администрация.
Занимава се най-вече с наказателно право.
Това не е първото му присъединяване в избори за органи на адвокатурата. На изборите през 2010 година беше претендент за ръководител на Съвета на САК, бил е член на дисциплинарния съд на колегията

Райна Аврамова Адвокат от 2000 година, отбелязва, че е член на Асоциацията за дамите юристи. Защитник е на софтуерната компания, която води дело против Министерството на правораздаването за правата върху системата за ръководство и отчитане на правната помощ, в това число и с искане бюрото за правна помощ да спре активността си и да съобщи базите данни от потреблението на софтуера. Любопитното е, че слоганът на нейната акция " Адвокатурата на юристите " дублира съвсем напълно слогана на екипа на съперника й Стефан Марчев " Адвокати за юристите ". " Адвокатите би трябвало да са като един пестник, с цел да пазят правата си ", споделя тя в изказване.

Стефан Марчев Адвокат от 2001 година, съучастник в адвокатско съдружничество " Гигова и сътрудници ". Специализира в региона на комерсиалното право, комерсиалната неплатежоспособност, дружественото право и изпълнителното произвеждане. Член на сегашния САС. Стефан Марчев пръв разгласи екипа си и показа уебсайт за акцията, където изложи амбициозна стратегия за деяние, включваща цялостна електронизация на връзката с юристите – електронна деловодна система и портал за електронно ръководство, електронно заплащане, нов уебсайт и други, съответни оферти за образование на юристите, възстановяване на дисциплинарната активност и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР