Инвестицията в по-малки соларни панели за собствени нужди вече може

...
Инвестицията в по-малки соларни панели за собствени нужди вече може
Коментари Харесай

Соларни пари от покрива

Инвестицията в по-малки слънчеви панели за лични потребности към този момент може да се изплати за към 5 години.Въведените административни облекчения и насърчителни механизми вършат реализирането на плановете доста по-лесно и преференциално.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Ако допреди единствено две години монтирането на покривни слънчеви панели за произвеждане на ток беше комплицирано, бюрократично и скъпо начинание, което вероятно би се изплатило след 7, 8 или даже 10 години, през днешния ден обстановката е радикално друга. Подобна инвестиция към този момент може да се възвърне за по-малко от 5 години поради комбинацията от фрапантно поевтиняване на самите панели и обвързваното с тях съоръжение и по-високата им успеваемост. Но също по този начин, въпреки и без доста звук, страната направи няколко основни промени в законодателството, които доста облекчават административния развой за построяването на най-малките фотоволтаични централи. Това понижава и периодите за въвеждане в употреба.

Въпреки измененията към момента по-лесният метод за създаване на слънчева централа е, в случай че силата от нея ще се употребява напълно за лични потребности. В случай че токът ще се продава на локалното електроразпределително сдружение, процесът се усложнява и оскъпява, само че пък е по-удачният вид, в случай че съответното домашно ползване е по-малко от създадената сила. А и централите с мощ до 30 кВт са единствените, които към момента получават преференциална цена за тока си от страната и има наложително изкупуване от страна на електроразпределителните сдружения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Падащи цени и повече успеваемост

Цената на оборудването на фотоволтаичните модули е с към 30% по-ниска по отношение на 2017 година, като разноските за панели с обща мощ от 5 кВт към този момент е 7-8 хиляди лв.. За централа от 30 кВт пък инвестицията е 35 - 40 хиляди лева, до момента в който преди две години беше от 45 до 52 хиляди.

Наред с това не по-малко значимо е, че се усилва успеваемостта на слънчевите кафези. Поради което е належащо доста по-малка повърхност за монтирането им - значима детайлност за битовите консуматори, които поначало разполагат с лимитирани пространства на покривите си. Разширяват се и опциите за географско разположение, защото панелите могат да работят и в региони с по-малко слънцегреене. Но въпреки всичко би трябвало да се имат поради някои отрицателни въздействия - да вземем за пример в София поради концентрацията на фини прахови частици продуктивността на слънчевите панели спада с 15 - 20%.

Без бюрократични спънки

Това, че оборудването е станало по-достъпно, обаче нямаше да има изключително значение, в случай че процедурата по създаване на слънчеви централи бе останала същата, както преди. До предходната година за присъединението на покривна централа към мрежата се изискваха една дузина документи от електроразпределителните сдружения, заради което процесът можеше да се проточи с месеци. След направени промени в Закона за устройство на територията към този момент е задоволително единствено позволение за градеж от общината (обектите се водят 6-а категория), а ЕРП-тата са длъжни да сключат контракти за дребните централи, до които към този момент има налична точка на зареждане. В момента Комисията за енергийно и водно контролиране приготвя промени и в наредбата на присъединение на производители на сила към преносната мрежа, които в допълнение би трябвало да опростят процеса и да автоматизират събирането на данни.

С няколко промени в Закона за енергетиката, последните от които са в действие от 1 юли тази година, също бяха въведени облекчения за дребните слънчеви централи. Така да вземем за пример, когато токът им се употребява за лични потребности посредством пряк кабел, към този момент не е належащо да се заплащат съответните мрежови такси и цена " Задължение към обществото ".

Преди това пък бе решен и казусът с непотребната сила от покривната централа, която не може да се употребява на място. С промени в друга разпоредба на КЕВР вместо по цена на остатък, която е 15 - 20 лева./мВтч, електроразпределителното сдружение към този момент е длъжно да я изкупува по референтната цена за съответната технология за годината. При фотоволтаиците за интервала от 1 юли 2019 до 30 юни 2020 година тя е 96.35 лева./мВтч на мегаватчас, а прогнозите са, че през идващите години ще се усилва. Това е значимо, защото през лятото, когато производството е най-голямо, потреблението понижава. А и в случай че приказваме за фамилен план, в дните на летните отпуски ЕРП-то ще изкупува цялата непотребна сила на допустима цена.

За продажба или за консумация

Ако задачата не е да се осъществят облаги, а да се минимализират разноските за сила, то по-добият вид е покривните централи да се употребяват единствено за лични потребности. В този случай няма нужда от основаването на компания, воденето на счетоводство и заплащането на редица такси (виж таблицата). Минусът е, че не всеки път може да се употребява цялата създадена сила, което понижава изгодите от подобен план.

От друга страна, в случай че слънчевата централа се прави за продажба на силата, е добре да се заложи на по-голям план (между 15 и 30 кВт), защото при него възвращаемостта е по-добра, изключително в случай че производството е по-голямо от потреблението. Това обаче значително изключва фамилните планове, защото е нужна повърхност от над 100 кв.м за инсталирането на панелите.

При сегашните условия за битовите консуматори инсталацията на покривна слънчева централа би трябвало да се преглежда по-скоро като вид за усъвършенстване на разноските за електрическа енергия, в сравнение с като инвестиция за облага. Това обаче може да се промени от 2021 година с влизането в действие на четвъртия енергиен пакет, който предизвиква така наречен кооперативи - няколко къщи или жилищни здания имат покривни централи с обща мрежа посред им, което усъвършенства разноските и усъвършенства потреблението на системата.

Фирмите обаче към този момент имат действителна икономическа изгода от вложения във фотоволтаици. С централа от 30 кВт някои дребни компании биха могли да покрият изцяло потребностите си от електрическа енергия, а по-големите доста да понижат разноските си за ток. Предвид упованията, че от идната година всички юридически лица ще бъдат задължени да купуват сила от свободния пазар, моделът със личното произвеждане ще придобие още по-голямо значение. Сериозен капацитет в тази посока също има при публични здания като детски градини, учебни заведения и лечебни заведения.

При съществуване на подобаващи терени пък може да се вършат и планове за облага. Скорошен образец за това са слънчевите централи, които тази пролет някогашният цех за кожи в Севлиево - " Севко България ", разгласи, че ще строи. Върху покривите на съществуващите му здания ще бъдат инсталирани 5 обособени съоръжения с мощ до 30 кВт (за да се вмести в критериите за преференциална цена). Инвестицията се прави оценка на 180 хиляди лева, а чистите годишни доходи може да стигнат 35 хиляди лв..

В умозаключение може да се каже, че на инсталацията на слънчев панел на покрива би трябвало да се гледа повече като на вид за усъвършенствана енергийна успеваемост, която води до понижаване на разноските, в сравнение с чисто капиталова опция, носеща рентабилност.
Какво да се има поради
- Добре е покривът, на който се конфигурират панелите, да е скатен с южно ревю, въпреки че технологията на панелите се усъвършенства и горното не всеки път е наложително.

- Aко инсталацията ще е изяло за лична приложимост, е добре тя да бъде с по-малка мощ от тази на постройката, с цел да не се постанова връщане на електрическа енергия в системата или изключване.

- Обикновено гаранцията на един фотоволтаик, че продуктивността му ще се резервира през целия интервал на употреба, е 20 - 25 години, само че това зависи и от метеорологичните условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР