Икономическият растеж и повишените доходи намаляват лошите задълженияДобрата комуникация между

...
Икономическият растеж и повишените доходи намаляват лошите задълженияДобрата комуникация между
Коментари Харесай

Границите на запора

Икономическият напредък и нарасналите приходи понижават неприятните отговорности Добрата връзка сред страните по дълга е основна, с цел да протече процедурата вярно, в това число и за ефикасната отбрана Дългът самичък по себе си не е нещо неприятно. Стига да е в рационални граници, съгласуван с приходите и опциите на длъжника и да е ръководен добре. Често обаче се случва по този начин, че в желанието си да използват и имат повече движимости и богатства, доста хора натрупват отговорности, които в един миг мъчно погасяват - банкови заеми, лизинг на автомобил, нов телефон или преносим компютър, частни заеми и т. н. А в композиция с други непрекъснати заплащания, като комунални и ежедневни разноски, нещата излизат отвън надзор. В някои случаи става въпрос за ненадейно изпадане в потребност заради ненадейно заболяване, оставане без работа и други Така в един миг доставчиците на услуги, които нормално работят с компании за събиране на вземания и с банките (те също в един миг продават несъбираеми кредити) стартират да търсят и събират своите вземания и постоянно се стига до продажба и запор на активи и банкови сметки. Ситуацията е неприятна, само че българският закон дава отбрана на длъжника, стигнал до стадия на насилственото осъществяване, откакто не е съумял да извърши непринудено свое имуществено обвързване. Разбира се, всичко зависи от равнището на дълга и не значи, че няма да загуби да вземем за пример сериозен актив - парцел или автомобил. Добрата вест е, че поради подобряването на стопанската система и растежа на приходите неприятните отговорности на семействата се намаляват. Според най-новите данни на Асоциацията на колекторските компании от тази седмица има сензитивен спад в броя на длъжниците на банки, ютилити компании и компании за бързи заеми. Новите случаи, предоставени им за събиране, са били 570 хиляди при близо 640 хиляди година по-рано, а междинната сума на дебитор е 815 лева, спрямо предходното равнище от 1162 лева, което също е доста намаляване по отношение на същия интервал на предходната година.

Все отново, когато се стигне до наложително събиране на вземания, главната гаранция на закона, че осъществяването няма да заплаши съществуването и естественото прекарване на длъжника и на фамилията му, се съдържа в института на несеквестируемостта, т.е. възбраната за наложително осъществяване върху приходи на длъжника под избран размер и върху избрана група движимости.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Когато просто парите не стигат

" Несеквестируем е приходът, който не може да бъде удържан от правосъден реализатор по изпълнителни каузи ", разяснява за " Капитал " частният правосъден реализатор Мария Цачева. Закрилата се простира върху прихода от заплата и всякакво друго заплащане за труд, както и върху пенсия. При всички случаи заплатата и пенсията не подлежат на наложително осъществяване когато са до размера на минималната работна заплата (към момента – 560 лева.). При приходи над този размер несеквестируемият приход се дефинира по канара с три хипотези, която регистрира както размера на месечния приход, по този начин и фамилното състояние:Когато месечното заплащане е в размер сред една и две минимални работни заплати (между 560 и 1120 лева.), то от него може да се удържа 1/3 част, в случай че длъжникът е без деца, и 1/4 – в случай че има деца, които издържа;При месечно заплащане сред двукратния размер на МРЗ и четирикратния й размер (между 1120 и 2240 лева), удръжката може да е до половината (½) от заплатата, в случай че лицето няма деца, и 1/3 – в случай че има деца;При месечно заплащане над четирикратния размер на МРЗ (над 2240 лева) може да се удържа горницата над двукратния размер на МРЗ (1120 лева.), в случай че наказаният дебитор е без деца, и горницата над два и половина пъти от МРЗ (1400 лева.), в случай че той има деца, които устоя.Важен подробност в тази ситуация е, че месечното трудово заплащане, върху което се вършат тези калкулации, не е брутната заплата (доход), а чистият му размер след приспадане на наложителните осигуровки и налозите. От 1 януари 2020 година ще влезе в действие нов размер на МРЗ – 610 лева, което автоматизирано ще усили размера на приходите, които не могат да се блокират. Изцяло несеквестируеми са и компенсациите по Кодекса за обществено обезпечаване – за майчинство, компенсациите по болест, компенсациите за безработица. Съгласно Кодекса за застраховането такива са и изплатените компенсации за неимуществени вреди по застраховки " Живот ", " Злополука " и " Гражданска отговорност ", както и помощите по Закона за общественото подкрепяне – месечни, еднократни и целеви, с изключение на за вземания за прехрана на деца. Горните правила не важат при взимане за прехрана – в този случай длъжникът не може да се базира на несеквестируемост.
Внимание с банковите такси

През последните години някои банки започнаха да постановат съществени такси по сметки със запор - 8-10 лева на месец, високи комисиони при транзакции по тези сметки, както и при закриването им. Това провокира и юридически спор дали е заслужено, дали не се нарушават правата на кредитора, както и в допълнение обезкръвяване на самия дебитор. Затова е значимо, в случай че се стигне до запор, длъжникът да има поради и този спомагателен негатив, от който може да бъде сюрпризиран.
" През 2017 година в Граждански процесуален кодекс бе прибавен нов текст на член 446а Граждански процесуален кодекс, който регламентира несеквестируемостта на приходите, получени в банкова сметка. Когато се постанова запор върху банкова сметка, по която лицето получава трудово заплащане, несеквестируемостта се резервира, само че единствено за сумите, които са постъпили от заплащане в границите на същия календарен месец по банковата сметка. Ако по сметката има насъбрани суми от няколко заплати (или от заплата и от различен източник), отвън заплатата за календарния месец, то те се смятат за спестявания и във връзка с тях закрилата на несеквеституемостта не важи. Презумпцията е, че лицето е задоволително финансово обезпечено и не употребява заплатата си (или пенсията) за непосредствени витални потребности, а я съхранява като икономисване ", разяснява ЧСИ Мария Цачева.

Не пипай тази движимост

Извън паричните средства, нужни за естествен живот на длъжника и фамилията му, законът пази и избран кръг от движимости отново със същото предопределение. Тук влизат преди всичко две категории недвижимости - единственото жилище на длъжника и фамилията му до частта, която задоволява жилищните му потребности (по стандарти, избрани с разпоредба на Министерския съвет), по този начин и избран размер на аграрни земи – градини, лозя, ниви, ливади, само че единствено в случай че той е аграрни собственик. На второ място законът афишира за несеквестируеми и избрани движими движимости, които са много в детайли конкретизирани в закона (чл. 444 ГПК) и в лист на Министерски съвет. На първо място това са движимости за елементарна ежедневна приложимост – облекла, всички детски храни и такъми, нормалната покъщнина на дома, образователни принадлежности, помощни такъми при недъзи и други, храна за един месец, горива за отопление и други за три месеца, машини, принадлежности, принадлежности и книги, нужни за практикуване на специалността, и други Мария Цачева, частен правосъден реализатор

Добрата връзка сред страните по дълга е основна

При налагане на запор върху трудово заплащане или банкова сметка, по която постъпва трудово заплащане, е добре да има връзка сред правосъдния реализатор, банката и работодателя на длъжника, с цел да се дефинира вярно размерът на удръжката. Длъжникът би трябвало да спомага оптимално за улеснение на тази връзка, като в негов интерес е да даде на правосъдния реализатор информация за заплатата си и постъпленията по банковата си сметка от други източници, за които е планувана протекция – помощи, компенсации. Съдебният реализатор няма обвързване, а и не може да ревизира авансово дали паричните приходи от запор са несеквестируем приход, защото, в случай че не е получил нужната информация от банката или от длъжника, той не знае произхода на средствата по запорираното взимане и не може да съобрази несеквестируемостта.

Трябва да се знае, че запорното известие на правосъдния реализатор до банката не поражда деяние за помощите и компенсациите напълно, както и за пенсията до размера на една минимална работна заплата. Запорът не се извършва и за хонорари до размера на една минимална работна заплата. При приемане на запорното известие от банката, в случай че по сметката постъпват доходи от трудово заплащане или пенсия, банката би трябвало да заяви на правосъдния реализатор тези условия, с цел да може той да направи преценка за размера на удръжката, като при нужда би трябвало да даде инструкции на банката какъв брой да удържа.
При налагане на запор върху трудово заплащане на длъжника счетоводителят (ТРЗ) стартира да прави удръжки съгласно напътствията в запорното известие, като преценява получаваното от длъжника заплащане. При неизясненост по какъв начин да се удържа, работодателят би трябвало да изиска инструкции от правосъдния реализатор, с цел да може удръжките да са съобразени с несеквестируемия най-малко и праговете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР