Темата на седмица за света - десетки загинали на фона

...
Темата на седмица за света - десетки загинали на фона
Коментари Харесай

„Роуминг“: Йорам Елрон - посланик на Израел в България

Темата на седмица за света - десетки починали на фона на нарастващ спора сред Израел и палестинските групировки „ Хамас “ и „ Ислямски джихад “ в линията Газа. Сблъсъци сред араби и евреи в редица израелски градове. Опасения от намесата на още играчи в спора, който може да усили неговата мощ и обсег.

Йорам Елрон - дипломат на Израел в България.

Как си обяснявате тази внезапна ескалация на напрежението, довела до човешки жертви и от двете страни на спора?

– Това е продължаваща акция на „ Хамас “ и други терористични организации за подстрекателство към принуждение, за генериране на тероризъм. Това е проведена акция от тези терористични организации. Тяхната цел е да унищожат Израел, да ни разпилян, да заличат Израел от картата. Тази акция продължава от доста време от тяхна страна. Не бива да се не помни, че „ Хамас “ е терористична организация и е приета за такава от интернационалната общественост, от Съединени американски щати, от европейските страни, в това число и от България. Израел употребява правото на самоотбрана, с цел да отбрани жителите си. „ Хамас “ в действителност прави двоен грях: първо атакува цивилното население на Израел, употребявайки тяхното цивилно население в Газа като човешки щит. Трябва да последва ответна реакция и ние реагираме със мощ.

Как ще отговорите на изказванието, че политическата неустановеност и дефрагментация в Израел е повлияла на способността на страната да планува тази обстановка?

– Изобщо не съм склонен с предпоставката за този въпрос. Няма безусловно никакво отношение сред политическата обстановка и методът, по който Израел реагира на терористични офанзиви, продължаващи към този момент толкоз доста години. Това е продължаваща акция, както споделих.

От предишния понеделник насам, повече от 1700 ракети са изстреляни против Израел против цивилното население, както загатнах, водейки до обилни вреди, жертви, принуждавайки милиони израелци да търсят леговище, което е безусловно недопустимо и на което отговаряме със мощ.

Имах поради дали смятате, че терористични групировки като „ Хамас “ и „ Ислямски джихад “ употребяват такива моменти на политическа неустановеност с избори след избори в Израел, с цел да ви атакуват?

– Казвам Ви, няма връзка сред политическата обстановка и терористичната акция на „ Хамас “, „ Ислямски джихад “ и други терористични организации. Това е проведена акция, нямаща нищо общо с политическата обстановка. Целта е да се сътвори безпорядък, принуждение, тероризъм, като крайната цел е заличаване на Държавата Израел, съгласно устава на тази терористична организация. И отново наблягам, че интернационалната общественост е признала „ Хамас “ за терористична организация, в това число и България. Получихме изказване в наша поддръжка от държавното управление на България, от двамата министри на външните работи (и някогашния, и новия), заявявайки ясно, че ракетните офанзиви над Израел, тероризиращи израелците и арабите в Израел, би трябвало да бъдат прекратени неотложно. Високо оценяваме тази поддръжка от страна на България.

Наблюдаваме и разнообразни аспекти на конфликти – сред араби и евреи в израелски градове – което дава мотив за опасения, че обстановката може да се утежни фрапантно.

– Израел е страна на законите. Полицията ще подсигурява за опазването на реда и спазването на закона. Лидерите, президента, министър-председателят осъждат тези актове на принуждение и се надявам скоро да бъдат потушени и да се върнем назад към естествения метод на взаимно битие, което характеризира израелското общество. Сигурен съм, че ще можем да преодолеем предизвикването.

При какви условия Израел би прекратил огъня?

– Както споделих, нашата акция е за самоотбрана. Целта ни е да възстановим мира и спокойствието в южен Израел дълготрайно, да укрепим възпиращите фактори и да подсигуряваме, че „ Хамас “ схваща, че ще заплати доста скъпо за терористичните дейности, които стартира в понеделник.

Какво прогнозирате за идните седмици? Министерството на защитата съобщи, че ударите ще продължат до „ настъпването на цялостна тишина “?

– Това споделих, това са ни задачите, с цел да подсигуряваме дълготраен мир в южен Израел и че „ Хамас “ и другите терористични организации да премислят няколкократно, преди да подхващат дейности против Израел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР