Темата Македония още дълго ще бъде водеща новина в дневния

...
Темата Македония още дълго ще бъде водеща новина в дневния
Коментари Харесай

Руската инвазия в Украйна засили езика на омразата в Северна Македония

 Темата " Македония " още дълго ще бъде водеща вест в дневния ред освен на медиите и политиците, само че и за цялото българско общество. Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи значително от позицията на България и салдото, който политици и историци от двете прилежащи страни би трябвало да намерят. Дали обаче политиците в двете страни търсят допирни точки и взаимни отстъпки или употребяват разногласието за личен политически ПР? Медалът постоянно има две страни. Чрез рубриката " Мостът София- Скопие " ще се срещнем гледната точка на един македонски колумнист.

В следващия си разбор, нашият създател разяснява по какъв начин нашествието на Русия в Украйна засилва локалните шовинисти.

Много пъти, когато се пробвам да показва връзките в Република Северна Македония и България, постоянно стигам до извода, че няма прогрес в договарянията сред двете страни, тъй като македонците не желаят да създадат компромис. Македонците не желаят да признаят същинските исторически обстоятелства и не желаят да скъсат със подправената историография от югославското комунистическо минало. Всички политици употребяват всяка опция да завоюват политически дивиденти измежду своите гласоподаватели като разгарят омразата против България и българите. И няма разлика сред ръководещите партии и опозицията.

Сега, когато цялото внимание на цялата интернационална общественост е ориентирано към нашествието на Русия в Украйна, анализатори, политици, депутати и доста представители на политическия естаблишмънт, се пробват да завоюват спомагателни благосклонности измежду своите гласоподаватели, сравнявайки съветската инвазия в Украйна с позицията на България към Северна Македония. Те натрупат политически дивиденти от това, че предизвикват ненавист измежду македонците против България.

От началото на войната, в медийното пространство в Северна Македония най-канени са тъй наречените анализатори, политици и специалисти, които намерено и непосредствено поддържат нашествието на Русия в Украйна, а част от тях оправдават експанзията на Путин. Но всички те, колкото и да се коства на елементарния фен, че застъпват разнообразни тези, в действителност са двете лица на еднакъв орден. В малките екрани, по които се излъчват така наречен диспути, в които се канят двама или повече посетители, които сякаш застъпват разнообразни тези и имат разнообразни изгледи по отношение на съветската инвазия в Украйна, най-после стигат до извода, че по един или по различен метод нашествието на Украйна от Русия е била неизбежна, дори нужна, че политиката на България по отношение на Северна Македония е съща като тази на Путин и Русия към Украйна и че Европейския Съюз и НАТО са организации, към които би трябвало да сме скептични, тъй като в никакъв случай не са спазвали ползите на Македония.

Във всички излъчвания, „ публичните деятели “ не не помнят да съпоставят държанието на Русия към Украйна, със държанието на България към Македония. Използват се най-различни съпоставения и паралели, тъй че да се даде на феновете една живописна, ярка картина, като че ли българската войска е към този момент на границата в подготвеност и единствено чака команда да стартира да навлиза в Северна Македония.

Ще дам три образеца, от които си проличава, че и хората, които са част от ръководещия хайлайф и хората които са от редовете на опозицията на процедура са в една невидима коалиция в тяхната ненавист към България.

Преди дни в предаването „ 24 разбора “, Павле Траянов, президент на политическата партия „ Демократически Съюз “ и част от ръководещата коалиция сподели, че „ Мора да забележим къде е основният проблем, а това е България, която неглижира македонския народ. Това е един тип геноцидна политика. Ако извършите един паралел с това, което Путин сподели за Украйна, с дребни разлики, същото е отношението на България към Македония. В Украйна вместо дипломацията приказва артилерията. Европа в никакъв случай не е решавала такива въпроси “.

Също по този начин, преди дни по вестите на същата телевизия бе излъчен журналистически репортаж, в който бе предадено, че американските разузнаватели са разгласили отчет, в който се споделя, че Русия употребява корупцията в България, с цел да купи въздействие в европейските страни и че България е Троянски кон на Русия в Европейски Съюз и НАТО. По този мотив поканен бе да даде коментар Петър Богойески от тъй наречените политическа платформа „ Македонска Концепция “ човек, който в предишното бе прочут със благосклонностите си към България. Той сподели „ Не Троянски кон, а пряк кон на Русия и Москва е България. Тя извърши московската поръчка. Ветото (за започване на договарянията със Европейски Съюз за Македония з.м.) е заложено на съображение на съшия вид на тези и на съща тактика, която Русия има по отношение на Украйна. Така България слага същите тези към Македония “.

Третият образец е от предаването „ Заспи, в случай че можеш “, което се излъчва по малкия екран „ Алфа “. Там преди няколко дни, посетител бе Александар Николоски, вицепрезидент на политическата партия ВМРО-ДПМНЕ. Държа да подчертая, че това предаване е известно с шовинизма и омразата против България. В това предаване, Николоски съобщи, че при гласуването в Съвета на Европа, който изключи Русия, е обърнал внимание,че в Европа има още един народ – македонският, който е жертва на отказване от страна на съседите, че македонския народ е жертва на отказване на неговия език, история и просвета.

От всичко това могат да се създадат три значими извода, защото е ясно кой е този, който най-вече печели от това, да се ширят такива отзиви измежду македонските жители.

Първият извод е, че съветската инвазия в Украйна е оправдана защото се постанова Русия да отбрани границите си и рускоезичното население в Украйна, което от години е дискриминирано от тъй наречените „ украински фашисти “. Тези хора, които пазят тезата, че съветската инвазия е оправдана, също по този начин оправдават и военните закононарушения, които се правят върху цивилни в Украйна от съветската войска.

Вторият извод е, че омразата на македонците към България ще да остане и в бъдеще, а изкуствената картина, създавана от десетилетия измежду македонците за България като техен смъртен зложелател, няма да изчезне. По този метод се подкопава опцията за прогрес и промени по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз.

Третия извод е, че Европейски Съюз и НАТО са организации, които не желаят да защитят ползите на Република Северна Македония и на нейните жители и че би трябвало да преосмислим дали въобще би трябвало да вървим по пътя км Европейски Съюз и дали въобще е била интелигентна крачка участието на Северна Македония в НАТО.

Едно е несъмнено, че Република Северна Македония си остава нереформирана страна и че правата на македонските българи остават без отбрана. Институциите не пазят правата на жителите със българско съзнание, таман поради омразата, която и ден през днешния ден се насажда. Затова считам, че България би трябвало по-смело да заеме позиция по отношение на отбрана на правата на българите в Северна Македония и че би трябвало директно да се включи в процеса на реформиране на Република Северна Македония като страна, която най-малко декларативно споделя, че желае да внедри европейските полезности в личната политическа и социална просвета, да съблюдава правата на всички жители и всички жители да се обединени в многообразието.

Владо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР