Темата Македония още дълго ще бъде водеща новина в дневния

...
Темата Македония още дълго ще бъде водеща новина в дневния
Коментари Харесай

Мостът София - Скопие: Пет стъпки, с които да защитим правата на българите в Северна Македония

 Темата " Македония " още дълго ще бъде водеща вест в дневния ред освен на медиите и политиците, само че и за цялото българско общество. Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи значително от позицията на България и салдото, който политици и историци от двете прилежащи страни би трябвало да намерят. Дали обаче политиците в двете страни търсят допирни точки и взаимни отстъпки или употребяват разногласието за личен политически ПР? Медалът постоянно има две страни. Чрез рубриката " Мостът София- Скопие " ще се срещнем гледната точка на един македонски колумнист.

В следващия си разбор, нашият създател разяснява

В обърканите връзки сред България и Северна Македония и преговорния развой, който тече в области като инфраструктура, стопанска система, просвета и история, от страна на България се слага още едно изискване, а точно отбраната на правата на българите в Македония, или още по-точно казано на хората със българско съзнание (македонски българи).

Защита на правата на хората с българско съзнание в Северна Македония е много просторен термин и затова България може и да не бъде разбрана от западните си сътрудници.

Искам да съм пределно явен, медалът постоянно има две страни. България и Северна Македония не договарят самите със себе си, а между тях. Това, което би трябвало да знаят читателите в България е, че в Северна Македония се нарушават правата на хората със българско съзнание, само че българската страна не конкретизира тъкмо кои права на хората със българско съзнание са нарушават, по какъв начин би трябвало да се защитат, кой ще ги пази и кои хора и институции от България ще наблюдават процесите, когато македонските българи подадат молба или иск за отбрана на техните права.

От времената, когато хората са почнали да живеят в проведени общества, е потвърдено, че нито една група хора не ги получила своите права безплатно, а е трябвало да се борят за тях. В Северна Македония нарушаването на правата на македонските българи и всички други проблеми са почнали във времето, когато днешната територия на Северна Македония е била Вардарска Бановина като част от Кралството Югославия и в тоталитарния режим в Титова Югославия след Втората международна война. Държа да подчертая, че жестокоста на дискриминирането и нарушаването на правата по отношение на македонските българи не престават да са същите.Дискриминацията през годините еволюира и през днешния ден македонските българи не са бити от управляващите и не ги затварят в пандиза, само че когато би трябвало да се манифестира свирепост към македонските българи, просто цялото общество се подвига против тях.

Македонизмът е недокоснат и до през днешния ден е запазил жестокоста към хората със българско съзнание. Заради това македонските българи не могат да завоюват тази борба сами, а България би трябвало интензивно и директно да се включи.

Искането на България, българите да се впишат в конституцията на Северна Македония и повтарянето на тезата, че липсва юридическа отбрана на техните права, не е задоволително.

Ето какво предлагам аз, с цел да може в действителност да се усети, че България е директно включена в отбраната на правата на македонските българи в Северна Македония и че работи за доближаването на двата народа.

Българската страна да ангажира специалисти от областа на отбраната на човешките права и от областа на отбраната от дискриминация;България дружно със специалистите от съответната област да вършат и да провеждат образования за македонските българи да знаят да разпознаат дали и по кое време са им нарушени правата и по какъв начин могат да изискат отбрана на тяхните права и каква е процедурата за това;Институциите на България и нейните публични лица да са директно включени в наблюдаването на процесите, които ще бъдат повдигнати от македонските българи за отбрана на тяхните права или за отбрана от дискриминация против тях;Институциите на България и на Северна Македония, в чиято пълномощия е отбраната на човешките права и отбраната на хората от дискриминация (Комисии за отбрана от дискриминация, хелсинските комитети, съдилища, министерствата на правораздаването и др.), да подпишат меморандуми за съдействие и да работят за угнетяване на дискриминирането против македонските българи иОфициалните институции на България от областа на културата, науката и образованието да предизвикват публични български културни, научни и просветителни институции да бъдат разполагаем на всички жители на Северна Македония, които ще имат потребност от тях.
Всичко, което до момента България и българските политици направиха по отношение на Македония, демонстрира че нямат идея по какъв начин да стоплят връзките сред двата народа, по какъв начин да спрат езика на омразата, по какъв начин да създадат двата нации по-близки. Защото не можем да ненавиждаме това, което познаваме.

Например, дано през пролетта отбор „ Пирин “ да дойдат да създадат концерт, по-късно да дойдат „ Филип Кутев “, да пристигна Народният спектакъл „ Иван Вазов “ да направи зрелище със пиеса на български език, да пристигна Софийската филхармония да направи взаимен концерт със Македонската филхармония, а диригент да е Емил Табаков, да се внесе литература на български език, в кината в Северна Македония да се излъчват български филми и т.н.т.

Вместо това обаче, в Северна Македония обществени прояви по тематиката вършат шарлатани, които постоянно ги виждаме да се срещат със български политици и публични лица. В Северна Македония само могат да се виждат хора от някакви си фондацийки, които дават обещание всичко на хората в Македония и които внасят някаква литература на български език, която никой не чете, подаряват на хората някаква сателитна телевизия и се появяват на всички събития, свързани със тематиката, единствено с цел да вършат провокации към македонците в Северна Македония.

По методът, по който до в този момент работи България, няма по какъв начин да завоюва борбата за отбрана на правата на македонските българи в Северна Македония и е обикновено че Северна Македония показва своята позиция пред интернационалната общественост по-добре от България, тъй като България работи самата против себе си.

Само със интелигентна политика на България към Северна Македония и отбрана на правата на македонските българи посредством формалните институции, ще има прогрес по пътя на Северна Македония към Европейския съюз.

Владо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР