Тема №1 по света днес продължава да бъде заплахата от

...
Тема №1 по света днес продължава да бъде заплахата от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Паниката от коронавируса се увеличава; Държавата смени членовете на Комисията по хазарта заради Божков

Тема №1 по света през днешния ден продължава да бъде опасността от ковид. Новините през днешния ден в резюме са: Броят починали хора от сегашната зараза към този момент е по-голям от предходния сходен случай през 2002 година Това звучи единствено на пръв взор ужасно, тъй като броят на инфектираните в този момент е доста по-голям Реалният брой на инфектираните в действителност може да е даже доста по-голям от оповестения, което обаче е добра вест, тъй като ще значи, че смъртността от него е по-ниска Другата добра вест от през днешния ден е, че скоростта на разпространяване на вируса понижава Повечето публични лица не престават да настояват, че заплаха от пандемия няма, тъй като отвън Китай разпространяването по света е доста постепенно Ако желаете да прочетете повече детайлности, предлагаме извънредно деликатното и професионално отразяване на BBCи The New York Times.

Числото на деня несъмнено е 1.5 милиарда лева - толкоз залози от популацията е събрала " Национална лотария " единствено за една година (сумата е за 2018 година и се вижда от оповестените за първи път доклади на двете дружества-организатори).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След вихреното развиване на събитията през последните дни, през днешния ден ритъмът на новините в България е много по-спокоен. След като прокуратурата повдигна седем обвинявания на Васил Божков и той избяга в Дубай, през уикенда новият основен прокурор взе участие в акция по залавяне на кокаин в София и против противозаконния импорт на отпадък във Варна. В съпоставяне с тези вести през днешния ден денят е напряко отегчителен. Историята с офанзивата на страната против Васил Божков продължава с това, че откакто последният началник на комисията по
хазарта беше арестуван през уикенда и след това беше бързо пуснат, тъй като е направил признания, през днешния ден всички членове на комисията бяха стремително заменени.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Изцяло заменен е съставът на комисията по
хазарта

След бурята към повдигнатите обвинявания на Васил Божков, няколко министерства през днешния ден оповестиха, че сменят представителите си в комисията по
хазарта и по този начин целият ѝ състав към този момент е сменен. Министърът на финансите назначи за ръководител дългогодишния си началник на кабинета , а нови лица са показали и министерствата на стопанската система, правораздаването, ДАНС и още един представител от МФ, единствено че от Национална агенция за приходите. Това се случва откакто през уикенда беше арестуван последният ръководител на комисията, който съгласно говорителката на основния прокурор е направил " признания , че е покровителствал бизнеса на Васил Божков " и е освободен под гаранция.

Петролът продължи да поевтинява, тържищата в Китай се сринаха

Цената на петрола продължи да понижава в понеделник поради терзанията, че най-големият вносител Китай ще понижи търсенето поради разпространяването на вируса . Брентът се намали с 1.77% до 55.62 $ за барел, а американският лек вид - с 1.05% до 51.02 $ . Според Reuters ОПЕК ще се събере на изключителна среща в средата на февруари, с цел да реши дали да понижи в допълнение производството . Основните борсови показатели в азиатската страна паднаха с над 7% , откакто фондовите пазари бяха отворени за търговия за пръв път след Китайската Нова година.

Борис Джонсън желае съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз от канадски вид

След Brexit комерсиалните договаряния сред Англия и Европейски Съюз ще стартират през март, само че английският министър председател Борис Джонсън към този момент показа визията си за договорка . Спорен него няма потребност Лондон да следва разпоредбите на Брюксел и задачата би трябвало да бъде съглашение за свободна търговия от канадски вид - вносните мита върху множеството артикули да бъдат отстранени, само че въпреки всичко да има митнически и Данък добавена стойност инспекции. Той отхвърли условието Обединеното кралство да съблюдава общоевропейските закони за конкуренцията, дотациите, обществената отбрана и околната среда, макар че Европейски Съюз упорства , че за сключването на комерсиална договорка Англия ще би трябвало да даде гаранции за " нулев дъмпинг " , т.е. да следва разпоредбите на Брюксел в области като служащите, налозите и държавната помощ.

Софийската адвокатура има нов ръководител

Досегашният зам.-председател на Софийската адвокатска гилдия Стефан Марчев бе определен за ръководител след балотаж с повече от 300 гласа преднина пред другия претендент - Александър Машев, и при рекордна изборна интензивност от над 2200 гласа. Тези избори бяха значими, тъй като са част от цялостния развой на пълзящо преодоляване на институциите - адвокатурата е един от последните бастиони против репресивния механизъм на ръководство на страната. Изборът на Марчев се смята по-скоро за сигнал, че към този момент Софийската адвокатура остава отвън директното въздействие на статуквото .

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кой завоюва премиите БАФТА

[Reuters]
Военната драма " 1917 " на Сам Мендес взе най-вече призове от връчените нощес кино награди на Британската академия ( БАФТА), като завоюва седем от общо девет номинации, вкл за най-хубав филм, за извънреден английски филм, постановка и операторско майсторство. Хоакин Финикс бе отличен за основна мъжка роля в " Жокер ", а оценката за женска роля отиде при Рене Зелуегър за " Джуди ". Лора Дърн (на снимката) взе премия за поддържаща роля в " Брачна история ", а Брад Пит - за поддържаща мъжка роля в " Имало едно време... в Холивуд ". Корейският " Паразит " пък взе премията за чуждоезичен филм и за автентичен сюжет, а " Джоджо Заека " на режисьора Тайка Уайтити - за приспособен сюжет.

Към Британската академия обаче имаше рецензии за неналичието на расово многообразие измежду номинираните. Хоакин Финикс означи това в речта си с думите, че " пращаме на хората от други раси доста ясно обръщение, че не са добре пристигнали, а това са хора, които са съдействали доста за средата и промишлеността ни. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР