ТЕЛК системата е така изградена, че бидейки много социална, позволява

...
ТЕЛК системата е така изградена, че бидейки много социална, позволява
Коментари Харесай

Много хора са яхнали здравната система, притеснен Мирослав Ненков

ТЕЛК системата е по този начин построена, че бидейки доста " обществена ", разрешава на хора със болести, които не лимитират физическия или интелектуалния им потенциал, да употребяват непълна работоспособност. Опитът да се извадят напред заболявания и премеждия е наша национална линия. Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният министър на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков във връзка случая с шефа на болничното заведение в Пазарджик.

Запитан дали експертните решения са се трансформирали в бизнес, той уточни, че годишният разход на страната за хората с увреждания по решение на ТЕЛК е над 1 милиарда лева

Това е задоволително учредения за недобросъвестните да се впият в този бранш на опазването на здравето, безапелационен бе той. По негови думи решението на този проблем е " огън и меч " и даде образец с Гърция, където всички хора с ТЕЛК се водят на доклад. Според него това е използвано и у нас.

Д-р Ненков съобщи, че по този метод за избран интервал здравната система ще се натовари, само че по-късно ще може да си върне парите. Здравната ни система има запас и може да го направи, Гърция не е толкоз по-голяма работа от нас, уверен е той.

Според него обаче виновността не е само в ТЕЛК. По негови думи не е добре структуриран самият метод за диагностициране на един тежко болен пациент, който би трябвало да получи обществена поддръжка.

Относно бюджета на НЗОК доктор Ненков уточни, че парите, които влизат в здравната система, се усилват, като тази година има поръчка, че част от сумата ще отиде за възстановяване на заплатите на лекарите и медицинските сестри.

" Системата е много разпробита - всевъзможни хора са я яхнали и са намерили метод да изкарат по някой лев от нея. Във всяка точка има течове - където има публични пари, има и някой с изострен усет, който се е наместил ", заключи обстановката той.

По отношение на работодателите, които не утвърждават, че за поредна година се дават пари за лекуване вместо за профилактика, доктор Ненков изясни, че това е въпрос на просвета. Профилактиката не е отговорност на страната, а наша лична отговорност, посочи той.

" Няма по какъв начин да възпиташ един човек да върви на профилактичен обзор, в случай че неговите дядовци се хвалят, че в никакъв случай не са ходили на доктор. Профилактика може всеки да си направи и без в бюджета да написа 160 млн. за профилактика ", разяснява някогашният здравен министър.

Относно тематиката с имунизацията на децата той бе безапелационен, че имунизациите са едно от най-великите изобретения на човешкия разум. По негови думи от всички групи медикаменти имунизациите имат минимум странични резултати върху децата и изкореняват извънредно рискови заболявания.

Глупостите, които се пишат из интернет против тях, са закононарушение против публичното здраве, отсече доктор Ненков. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР