ТЕЛК комисиите ще сумират заболяванията, ако основното носи поне 50%

...
ТЕЛК комисиите ще сумират заболяванията, ако основното носи поне 50%
Коментари Харесай

ТЕЛК сумира болестите при две увреждания по 50%

ТЕЛК комисиите ще сумират болесттите, в случай че главното носи най-малко 50% и има още едно с толкоз, излиза наяве от план за изменение на здравната експертиза, който е оповестен за публично разискване. Според в този момент настоящата разпоредба нарастване на % нетрудоспособност се прави единствено в случай че главното увреждане носи най-малко 80 на 100, а съпътстващите – най-малко 50 на 100, написа " Монитор ".

Така с измененията ТЕЛК-овете на българите с повече от едно заболяване, които са оценени с най-малко 50% неработоспособност ще се образуват като към главното увреждане бъдат прибавяни 20% от сбора на съпътстващите. При сумирането няма да има значение дали заболяванията са от общ темперамент, или са в резултат от главното.

Освен нова формула за оценка на хората с голям брой увреждания, се работи за смяна и на самите проценти, които се дават за всяко от болесттите по настрана. В отчета на здравното министерство се показва, че най-високият %, подобаващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания ще подхождат 60%, 50% и 30%. От отрасловото ведомство дават и образец по какъв начин тъкмо ще бъде осъществявано сумирането. " Към 70% (най-високият процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което подхожда на 28% и получаваме окончателната оценка, която в тази ситуация е 98%. Същото лице, оценено по сегашния ред, ще получи 70% ", изясняват специалистите в отчета.

Освен това в ТЕЛК-а наложително ще се вписва и кодът на заболяването. С това се цели ограничение на подправените медицински експертизи. Чрез него може да се наблюдава по кое време е сложена диагнозата и какви проучвания са правени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР