Телевизор (телевизионен приемник) е електронно устройство за приемане и показване

...
Телевизор (телевизионен приемник) е електронно устройство за приемане и показване
Коментари Харесай

В САЩ е пуснат в продажба първият цветен телевизор

Телевизор (телевизионен приемник) е електронно устройство за приемане и проявление на изображение и тон.
Телевизорът е изобретен през 20 век. Първите тв приемници са с механична развивка. По-късно се появяват черно-белите тв приемници. Източник на изображението е електроннолъчева тръба (катодна тръба, кинескоп).
В началото, когато устройствата са най-вече аналогови и с кинескоп, всеки тв приемник е съдържал зареждане, усилватели, блок за цветност, блок за разгъвка, кинескоп (електронно-лъчева тръба) и тунер за избор на каналите. Именно съществуването на тунер отличава тв приемника от монитора (при монитора се получава към този момент обработен сигнал). Сигналът се получава от външна или стайна антена (ефирна и сателитна телевизия) или по кабел (кабелна телевизия).
Един актуален тв приемник съдържа също така и спомагателни входове за устройства като компютър, DVD плейър, игрална подпора за видео-игра, излаз за слушалки. Най-известните видове изходи са RCA, mini-DIN (за свързване на по-старите компютри), SCART, по-новият вид за свързване на компютри HDMI, USB и bluetooth. Някои тв приемници имат и Ethernet портове за връзка с Интернет. От началото на 80-те години множеството тв приемници имат и инфрачервен датчик, който разрешава да бъдат ръководени от разстояние посредством дистанционно управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР