Телевизор, който през първата половина на 2017 г. струваше 1

...
Телевизор, който през първата половина на 2017 г. струваше 1
Коментари Харесай

Топ 10 на стоките, които българите купуват на изплащане

Телевизор, който през първата половина на 2017 година струваше 1 500 лева в този момент може да бъде платен за 1 000 лева Също по този начин ледник, който в този момент е на цена към 500 лв., година по-рано беше 650 лева Това е главната наклонност в новото издание на известната ранглиста „ Топ 10 на погашение “ от БНП Париба Лични Финанси за първата половина на 2018 година То демонстрира, че с помощта на извънредно бързото развиване на технологиите, производителите могат да предложат по-ниски цени за някои артикули и по този начин хората имат опция да си купят артикули от по-висок клас за по-малко пари спрямо година по-рано. Тази наклонност се следи при 7 от топ категории артикули, купувани на погашение в интервала януари-юни 2018 година Това са смарт телефони, тв приемници, перални, хладилници, готварски печки, климатици и обзавеждане за спалня.

Друг забавен тренд е, че месец преди старта на Световното състезание по футбол в Русия бяха подадени към 30% от всички заявки за първата половина на годината за финансиране на покупка на погашение на тв приемници. Това демонстрира, че най-голямото спортно събитие за годината „ изстреля “ търсенето на тв приемници. Българите желаят да гледат шампионата освен на нови, само че и на по-големи устройства с по-добри картина и тон. В резултат на това, новият победител в класацията е с диагонал на екрана от 49 инча и предлага HD картина. Хората търсят и комфорт, когато гледат мачове, и това изяснява напредъка на диваните 4-а позиция в класацията, от която изместиха преносимите компютри.

Целта на „ Топ 10 на погашение ” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели измежду 10-те най-търсени вида артикули, съгласно данните от постъпилите молби за потребителски заем от БНП Париба Лични Финанси за покупка на артикули на погашение. Новото издание е основано на над 150 000 артикули, за които клиентите аплайват за покупка на погашение през първата половина на 2018 година. Около 60% от тях са за 10-те най-търсени артикули.

През първата половина на 2018 година междинните цени на 10-е най-търсени артикули, купувани на погашение, бяха доста близки до същия интервал на 2017 година В същото време има голяма разлика във връзка с характерностите на продуктите.

Новото издание на класацията „ Топ 10 на погашение “ демонстрира, че спечелилите в категория „ Смартфони “ и през 2017 година, и при започване на 2018 година, бяха на междинна стойност 450-500 лв.. Но в новия рейтинг най-търсеният смарт телефон е с по-мощен процесор, по-висока резолюция на екрана и по-добра камера. Това е междинен клас устройство от ново потомство, което покрива всички условия на междинния консуматор на мобилни услуги. То може да бъде употребявано за работа, връзка и развлечение. Големият му 5,5 “ екран разрешава прелестно гледане на мобилно видео и телевизия, игра на HD мобилни игри и по този начин заменя устройства като таблети и даже, в доста връзки – преносими компютри.

Същата наклонност се следи и при хладилниците: най-търсеният модел в интервала януари-юни 2018 година е на междинна цена 480-530 лв.. През първата половина на 2017 година хората аплайваха най-често за финансиране на хладилници на цена 450-500 лв., само че с по-ниски характерности. Новият победител е с размер 295 литра и обособен фризер, ситуиран в долната му част. Година по-рано спечелилият беше с размер 253 литра, по- дребни размери и вградена камера.

Друга стока с по-високи характерности е спечелилият в категория „ Дивани “. Той коства приблизително 900-950 лв., което е доста близо до спечелилия през първата половина на 2017 година, който струваше 850-900 лв.. В същото време новият най-търсен модел е с по-големи размери и е създаден от по-луксозни материали като кожа.

През първата половина на 2018 година най-търсеният тв приемник, купуван на погашение е доста по-голям спрямо спечелилия през 2017 година В интервала януари-юни 2018 година хората аплайваха най-често за тв приемник с диагонал на екрана 49 “, 4К резолюция, доста добър тон и функционалност „ картина в картина “. За това има две вероятни пояснения. Разбира се, първото е международното състезание – българите са почитатели на футбола и желаят да гледат мачовете с великолепно качество и тон, Също по този начин, те не желаят да изтърван нито една среща и по тази причина опцията да гледат два мача по едно и също време е значима за тях. Второто пояснение е спадът на междинните цени на топ моделите. Така те стават по-достъпни и хората не е нужно а харчат доста пари, с цел да се снабдят със модерно устройство.

Световното състезание „ изстреля “ търсенето на тв приемници и към 30% от заявките за финансиране на такива артикули през първата половина на 2018 година бяха подадени месец преди старта на шампионата. Интересен факт е и, че огромен дял от молбите, подадени след 1 май бяха за огромни тв приемници с диагонал на екрана над 43 инча.

Новото издание на класацията „ Топ 10 на погашение “ демонстрира, че хората на 20-29 години най-често аплайват за финансиране на покупката на артикули на погашение. Те подадоха 26,5% от всички заявки през първата половина на 2018 година. Най-често хората от тази възрастова група аплайват за финансиране на смарт телефони и преносими компютри. Интересно е, че на 3-а позиция при тях е обзавеждането за спалня. Това може да се изясни с обстоятелството, че доста хора на тази възраст се изнасят да живеят сами и желаят по-комфортни спални.

На второ място по интензивност са хората на 30-39 години с 26% от заявките. Те аплайват най-често за смарт телефони, тв приемници, дивани, обзавеждане за спалня и матраци. Това демонстрира, че те влагат освен в устройства за развлечение, само че също по този начин и в комфорта на жилището си. Мъжете избират тв приемника, а дамите – обзавеждането и печката

През първата половина на 2018 година мъжете подадоха 58,6% от заявките за тв приемници, 58,3% от молбите за преносими компютри и 56,5% - за смарт телефони. Това демонстрира, че те имат водеща роля при избора на електронни устройства. В същото време, дамите се грижат за комфорта на дома. Жените подадоха 66% от заявките за дивани и 64,2% за матраци и обзавеждане за спалня. Те имат думата и при избора на готварска печка като за подали 60% от молбите за такива уреди.

Във връзка с новото издание на класацията „ Топ 10 на погашение “ Жозе Салойо, шеф на БНП Париба Лични Финанси съобщи: „ Както виждаме, развиването на технологиите разрешава на хората да си купят по-висок клас артикули на по-ниски цени. А нашата цел е да им предоставим опция да създадат покупките си по най-удобния метод. Ето за какво ние влагаме в развиването на допустимо най-хубавото потребителско преживяване. В същото време като една от най-големите финансови институции в България, ние поддържаме растежа на потреблението и по този начин способстваме за растежа на стопанската система. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР