Телевизия Алма матер излезе със становище по повод клипа за

...
Телевизия Алма матер излезе със становище по повод клипа за
Коментари Харесай

Тв Алма матер: Новата реклама не съответства на академичния тон, очакван от СУ

Телевизия " Алма матер " излезе със мнение във връзка клипа за кастинг за водещи и сценаристи, който стана обект интензивен обществен спор.
 Преподаватели от ФЖМК за новата тв Алма матер: Журналистиката не е шоупрограма
От малкия екран оповестиха, че клипът е получил основателна рецензия от обществеността и медиите, защото стилистиката и посланието му не подхождат на университетския звук, който се чака от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Целта на клипа не е била да насочи към младежите неправилно обръщение, което би могло да се изтълкува като утвърждаващо устрема към популярност над упорития труд и сериозните качества. Напротив – задачата на кастинга е да се намерят най-способните и надарени младежи, които с истински хрумвания и доста работа да разрешат Телевизия „ Алма матер " да стане забавна и гледана телевизия, отдадена на обучение, просвета, просвета и младежка тема и даваща опция да се чуе гласът на студентите ", като Управителният и Програмният препоръки на малкия екран са се съгласили, че тези цели не могат да се реализиран с " нарушение на положителния звук и усет и с послания, които не подхождат на високата задача на Софийския университет ".

Ето и цялата позиция на малкия екран. Публикуваме го без редакторска интервенция: 

Уважаеми сътрудници,

През последните дни клип за студентски кастинг, качен във Facebook от Телевизия „ Алма матер ", стана обект на основателна рецензия от страна на обществеността и медиите. Стилистиката и посланието на клипа не са в сходство с университетския звук, който се чака от всяко звено на най-стария и най-авторитетен университет в страната.

Днес казусът беше разискван на взаимно съвещание на Управителния и Програмния съвет на малкия екран. В извършения сериозен диалог шефът на малкия екран Б. Рахал изрази страдание за недобрата преценка до каква степен пародиен звук е допустим и къде минава в неприятен усет и сексизъм. Целта на клипа не е била да насочи към младежите неправилно обръщение, което би могло да се изтълкува като утвърждаващо устрема към популярност над упорития труд и сериозните качества. Напротив – задачата на кастинга е да се намерят най-способните и надарени младежи, които с истински хрумвания и доста работа да разрешат Телевизия „ Алма матер " да стане забавна и гледана телевизия, отдадена на обучение, просвета, просвета и младежка тема и даваща опция да се чуе гласът на студентите.

Всички членове на двата съвета показаха мнение, че тези значими цели не могат да бъдат реализирани с нарушение на положителния звук и усет и с послания, които не подхождат на високата задача на Софийския университет.

Университетът е потвърдил, че е мощно зает с тематиката за битката с насилието против дами, като посредством свои начинания и събития непрекъснато насочва вниманието на обществото към нея. От няколко седмици Университетът приготвя взаимно с Военна академия и благотворителен концерт против трафика на дами.

След сериозната полемика и ангажираността на всички взели участие в разискването сме уверени, че шефът и екипът на Телевизия „ Алма матер " ще се придържат към университетските стандарти.

Сериозният публичен интерес към тематиката обаче повдига по-широкия въпрос за спазването на високи стандарти в публицистиката и на журналистическата нравственос въобще. Реакцията на обществото сподели, че журналистическите стандарти и положителният усет би трябвало да се съблюдават даже при правене на 30 секунден клип, който не е предаван в ефира, а е предопределен за фейсбук, затова е назрял моментът за публично разискване на спазването на високите журналистически стандарти и на журналистическата нравственос.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР