Телевизионният водещ Слави Трифонов публикува нов пост в страницата си

...
Телевизионният водещ Слави Трифонов публикува нов пост в страницата си
Коментари Харесай

Слави Трифонов изригна срещу партиите: Оправяйте се като всяко българско семейство – с колкото има

Телевизионният водещ Слави Трифонов разгласява нов пост в страницата си в обществената мрежа Facebook по тематиката за дотациите на партиите. Той е безапелационен, че 1 лев на глас е прекомерно малко и ще принуди полотическите сили да станат подвластни от донорите си.
"Започва още една седмица, в която представителите на партиите ще вият на умряло за партийната дотация от 1 лев. Драгомир Стойнев, Румен Гечев и Крум Зарков от Българска социалистическа партия отново ще вият, че 1 лев дотация е „ разстрел на демокрацията “, след който „ партиите ще изчезнат “. Ако Българска социалистическа партия в действителност са толкоз загрижени за демокрацията, да бяха взели участие в референдума като пропагандират против предлагането за 1 лев дотация. Ама не участваха. Явно са очаквали, че референдумът е нещо, което ще го намажем с ракия и ще мине.
В подтекста на днешното виене на умряло е извънредно значимо да напомним, че нито една от огромните партии не се записва в ЦИК, с цел да взе участие в акцията за референдума през 2016 година Нямаше ГЕРБ, нямаше Движение за права и свободи, нямаше Вътрешна македонска революционна организация, нямаше НФСБ, нямаше АТАКА, нямаше ВОЛЯ, нямаше и Българска социалистическа партия. Тогава на Българска социалистическа партия не им е пукало, че 1 лев дотация ще унищожи демокрацията, както настояват в този момент. Ами, откакто сами потвърждавате, че не ви пука за демокрацията – изчезнете! Наистина изчезнете! Или пък просто приемете обстоятелството – директната народна власт ще ви отнеме доста – цели 12,23 лева от дотацията.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи отново ще вие най-вече, че с 1 лев дотация партиите ще станат подвластни от икономическите субекти. Той дори стартира виенето още през вчерашния ден по БНР. Интересно ми е да попитам – при 13,23 лева Движение за права и свободи грам ли не е подвластна от икономическия индивид, притежател на ТЕЦ-Варна и пристанище „ Езерово “? Всъщност, Йордан Цонев неуместно се пробва да заблуди, че големият проблем с политическата корупция и черните каси на партиите се лекува със дотация от 13,23 лева на глас. Нима кражбата на дотации е спряла другите обири – от търговия с въздействие, от приемане на лобистки закони, от разпределяне на публични поръчки? Отговорът е явен на всички. Ако няма дотация от 13,23 лева, Движение за права и свободи предлага опция напук – да излекува заболяването „ Политическа корупция “, като се одобри от всички, че тя към този момент не е болест за лечение. И предлага това да стане по „ американски модел “, който изобщо не е американският. Явно Движение за права и свободи са разкрили нова Америка – не тая на Колумб.
Тезата, че с 1 лев дотация партиите ще станат подвластни от предприемачите от дълго време я развива и самият финансов министър Владислав Горанов. И отново ми е забавно да попитам – 13,23 лева дотация избавиха ли финансовия министър от това да живее безплатно в тузарски апартамент на предприемач? И в действителност – какви зависимости го избавят да е още министър, макар осъщественото закононарушение по надписването на партийните дотации?
Тази седмица отново ще вият и от ГЕРБ – по какъв начин дотацията от 1 лев не е добра концепция, само че извършват волята на народа. Истината е, че на ГЕРБ изобщо не им пука за волята на народа. Ако не бяхме осветили надписването на партийните субсидии с милиони левове, тематиката за едното левче дотация изобщо нямаше да е на дневен ред. Но стана – на 942-ия ден от референдума.
Тази седмица по тематиката за партийните дотации отново ще вият на умряло и придворните политолози, социолози, публицисти. Политолозите към този момент се събраха и отново се подписаха под общо писмо какъв брой е рискова дотацията от 1 лев. Ще рече човек, че са обезпокоени от думите на Борисов, че при 1 лев дотация партиите няма да има с какво да заплащат на политолозите. Между другото, с изненада открих, че ръководител на българската секция на организацията „ Прозрачност без граници “, подписала се във въпросното писмо, е някогашният член на Българска комунистическа партия и някогашният учител по „ Научен комунизъм “ – другарят Огнян Минчев. И тая организация тука сме си я създали „ по нашенски “ – чиста „ българска работа “. А както написа Иван Хаджийски, българската работа – „ това е работа недомислена или недомислена, зле стартирана, без управление или нескопосно ръководена... “ Дали и горките български медии не са обезпокоени от орязването на дотацията, откакто стана ясно, че най-голямото перо от нея е отивало по посока медии?
„ От цялото това понижаване (на партийната субсидия) най-вече ще се обиден медиите – дори се притеснявам да не ви понижат заплатата поради това “. Наглото изявление е от предходната седмица – направи го Хамид Хамид от Движение за права и свободи пред сътрудника Антон Хекимян. Разбира се, журналистическата колегия не намира проблем в тия думи и по тази причина няма никаква позиция. Но пък намира време да ви изясни какъв брой е рисков „ популизмът “ на „ гологлавия шоумен “ и „ гологлавия лешояд “. Всъщност, към този момент имам ново обичано изявление, направено по мой адрес. В предаване на близката до властта телевизия „ Европа “, Георги Коритаров и гостите му са дали оценка какъв брой е елементарен народът, подкрепил референдума. Според самия Коритаров, на референдума са дали своят вот голямо количество невежи, поддали се на шоупопулизма на един ефирен аятолах. Телевизионният аятолах съм аз. Не си заслужава да разясня обстойно Коритаров, тъй като през годините той загуби доста по-ценни неща от дребната си масичка. И няма по какъв начин да е иначе – към този момент не води от „ пещерата, която прави свободата “.
Преди към 20 години някогашният началник на Съвет за електронни медии (тогава НСРТ) Димитър Коруджиев ме назова „ дявол “. Преди 18 години писателят Александър Томов, също някогашен началник на Съвет за електронни медии, написа пасквил, в който аз бях дипломиран като „ вандал “ в ново време. Днес съм нараснал в „ ефирен аятолах “.За всичките наведени политолози, социолози и публицисти, казусът на страната постоянно са „ сатаните “, „ новите варвари “ и „ аятоласите “ - в никакъв случай не са крадливите политици. Ще ги чуете и тази седмица – от заран до вечер ще вият по какъв начин въпросът за партийните дотации е прекомерно комплициран, че не би трябвало да се бърза, че трябват съществени разбори и калкулации, че трябват диспути. Бла-бла-бла. Помнете ми думата – някой ден по този начин ще приказват и за мажоритарния избор: „ Да не бързаме, ще би трябвало време за изчерпателен разбор, пък и районирането би трябвало да се прави най-малко 2 години... “
Всъщност, чухте ли наведените политолози, социолози и публицисти да бъдат безкомпромисно сериозни за дългогодишното незаконно надписване на партийните дотации с десетки милиони левове? Няма по какъв начин да ги чуете. Ще ви кажа какво още няма да чуете от тях по тематиката за партийните дотации. Те в никакъв случай няма да кажат, че при 1 лев дотация партиите ще получат 3 милиона лв.. Не, те ви убеждават, че 3 милиона лв. от вашите пари в действителност са нула лв.. Те в никакъв случай няма да кажат, че с изключение на тия 3 милиона лв., партиите в Парламента ще продължат да получават и тези 6 милиона лв. на година за така наречен „ представителни “ – за съветници, за секретарки, за кафенце. Стават 9 милиона лв.. Но 9 милиона лв. от вашите пари са нула лв. – това ви убеждават. Наведените политолози, социолози и публицисти в никакъв случай няма да кажат, че партиите в Парламента имат спестени 50 милиона лв.! Не, те ще ви кажат, че при 1 лев дотация партиите ще банкрутират. Те в никакъв случай няма да ви кажат, че високият размер на дотацията е напълно в интерес на огромните партии и безапелационно убива възможностите на дребните. ГЕРБ има спестени 23 милиона лв., а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са с по 6,5 милиона лв.. Да забележим дребните – „ Глас национален “ има 208 000 лв., ДБГ - 144 000 лв., АБВ - 111 000 лв., Съюз на демократичните сили – 32 000 лв., основаната от Иван Костов ДСБ – 11 000 лв., а „ ДА България “ има 769 биткойни. Но наведените всичколози ви споделят, че при 1 лев дотация ще се ударят дребните партии. Даже ви го споделят в миг, в който стана ясно, че огромните партии са лапали пари от гласовете, получени за дребните партии. Фамозно.
Наведените в никакъв случай няма да ви кажат, че дадените наготово милиони от дотация изобщо не предизвикват партиите да събират членски импорт и дарения от физически лица. Във всяка естествена демократична страна партиите разчитат в голяма степен на съидейници, които споделят политическите хрумвания и идеите на съответната партия. И тези съидейници финансират политическите обединения с членски импорт и дарения. Този развой е належащо изискване за водене на достоверен политически живот. Оказа се, че у нас единствената партия в Парламента, която е получила дарения от физически лица през 2018 година е Българска социалистическа партия. Другите не са заявили и един продънен лев подаяние.
Подобно е ситуацията и с членския импорт. Всичките партии, които получават дотация, са събрали от членски импорт общо 1,7 млн.лв. (като 938 000 лева от тях ги е събрала БСП). Тази обща сума от 1,7 млн. е с 200 000 лева по-малко от дотацията единствено на партия ВОЛЯ. ВОЛЯ, АТАКА и „ Възраждане “ не са заявили нито една стотинка от членски импорт. Най-голямата партия ГЕРБ пък е събрала от членски импорт едвам 161 000 лева Дори дребната извънпарламентарна партия „ Движение България на жителите “ е получила повече от членски импорт – 167 000 лева Нормално – те си нямат милионна дотация, получена наготово. Ще отбележа, че в Холандия партиите се устоят главно от членски импорт, като държавното финансиране, макар че е законово уредено, не играе основна роля. Подобно е ситуацията в Швейцария и Малта. Това наведените няма да ви го кажат.
Наведените няма да ви кажат и че партиите не развиват разрешената им от закона издателска активност. Т.е. партиите нямат никакви авторски права и интелектуална благосъстоятелност, от които да печелят. На партиите им е по-лесно да платят на наведените и да се популяризират посредством тях. Наведените няма да ви кажат, че партиите, несъмнено – огромните, имат и парцели, от които могат да печелят. Няма да ви кажат, че голям брой офиси на главните партии тънат в съсипия и са затворени, вместо в тях да се води някакъв партиен живот. Наведените обаче ви споделят, че на партиите им трябват огромни дотации, с цел да водят... партиен живот. Няма обаче да ви кажат, че тоя партиен живот в действителност са семинари в приятни курорти, на които дамите си вършат селфи за фейсбук с Бойко, а Цецка Цачева пее „ Цъфнал ГЕРБ “ и песни на Булат Окуджава.
Наведените няма да ви кажат и по какъв начин партиите употребяват парите от държавната дотация за противен политически пи ар – вървят партийните ръководители и подаряват печки и хладилници на угнетени и изстрадали българи. А в действителност си купуват подправено достойнство, тъй като парите за тези печки и хладилници са пристигнали от същите тези угнетени и изстрадали българи.
Наведените ще ви кажат, че в това няма нищо неприятно – парите се връщат при хората. Но и тук ще ви излъжат. Защото партиите, с цел да натрупат пари на влог, последователно се отхвърлиха и да вършат великодушни дарения. Забележете – през 2012 година ГЕРБ подарява 3,4 млн. лева, а през 2013 година - 3,1 млн. лева И внезапно великодушното сърце на партията става каменно – през 2015 година ГЕРБ подарява... едвам 183 000 лева, през 2016 година – 106 000 лева, през 2017 година – 157 000 лева, през 2018 година – 165 000 лева Познайте какъв брой е дарила Българска социалистическа партия предходната година – 6000 лева Ех, можеше малко повече да им се откъсне от „ аленото сърце “ - най-малко в годината, в която са получили 2 милиона лв. над законно полагаемото. Но най-важното, което наведените няма да ви кажат е, че за крадливи партии и 1 лев е доста. Няма да се възмутят и да попитат: „ Ало, партиите да не сте семейство, че да държите пари за черни дни, при положение, че някой се разболее? Или сте семейство? Ами, в случай че сте такова, ще се оправяте като всяко българско семейство – с колкото има. А за вашето семейство има 1 лев. “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР