Телевизионният канал публикува репортаж за това, как журналисти преди няколко

Телевизионният канал публикува репортаж за това, как журналисти преди няколко ...

TVN24: Полските неонацисти с размах отбелязаха рождения ден на Хитлер.


Телевизионният канал публикува репортаж за това, как журналисти преди няколко месеца присъствали на мероприятие в чест на Адолф Хитлер, устроен от полската организация „Гордост и съвременност“. След ефира властите на Полша започнаха следствие по отношение на организаторите на вечеринката за публична пропаганда на фашизма.

„Олтар“ в чест паметта на Адолф Хитлер, горящ със свастиката „Зиг Хайл“ - това се случва на срещата на полските неонацисти. Журналистите от TVN успяват да проникнат в тази среда. На записите със скрита камера се вижда как всичко това работи.

Ноември 2017 година. В центъра на полския град Катовице дейците на Националното движение организират демонстрация, по време на която бесят на бесилки портретите на полските парламентаристи. Политиците от портретите по-рано протестират против появата по време на марша от 11 ноември на расистки и фашистки призиви. Националистите ги обвиняват в това, че очернят Полша в страната и зад граница, разказва телевизионният канал.

Демонстрациите провеждаше Яцек Лянушни, асистент на ръководителя на Националното движение депутата Роберт Виницки. Лянушни представлява организацията „Гордост и съвременност“, а също фонда „Орлово гнездо“.

„Гордост и съвременност“ възниква през 2011 година в полския град Воздислав–Шльонски, а най-главното събитие, което тя е организирала е шампионат по оцеляване под лозунга „Да издържим за да оцелеем“.

Това едновременно е и название на албума на неонацистката рок-група Honor с песни за националния социализъм и Рудолф Хес – партийния заместник на Адолф Хитлер през 1933-1941 години.

Журналистите от TVN24 инкогнито влизат в контакт с членовете на „Гордост и съвременност“. През май 2017 година Матеуш С. Ги поканил на мероприятие – празнуване на 128-я рожден ден на Адолф Хитлер. На дърветата се развяват червени знамена със свастика, а от тонколоните звучат нацистки маршове. Направен е „олтар“ в чест на Хитлер. Те възхваляват мнимите постижения на Хитлер, без да си спомнят за това, че той е отговорен за началото на най-страшната война в историята на човечеството и смъртта на милиони хора. В края се вдигат тостове „за Адолф Хитлер“ и за „нашата любима Полша“. Гостите са черпени с торта с цветовете на флага на Третия райх.

Членовете на организацията „Гордост и съвременност“ не крият увлечението си по оръжията. Не може да се изключи, че сред членовете му няма попаднат автомати от военните складове. В парламента се извършват дейности за промяна на закона за оръжието и боеприпасите, който трябва да даде възможност за предаване на такъв тип въоръжение на военизираните организации.

„Считам, че няма нищо лошо в това обществото като цяло да бъде запознато с това, как се държи оръжие“ - обяснява Яцек Лянушни. „Ние разбира се няколко пъти сме били на стрелбищата, но това бяха чисто любителски посещения“ - уверява той.

През 2008 година Агенцията за вътрешна сигурност на Полша получава оперативна информация, че днешния ръководител на „Гордост и съвременност“ Матеуш С., а също Адам М. могат да планират покушение с използване на взривни вещества. В квартирите на двамата мъже нахлуват хора от силовите ведомства, но по време на обиска не са намерени материали за производство на бомби, затова не са им повдигнати обвинения.

Но след излизането на материала в ефир в Полша е възбудено следствие за публична пропаганда на фашизма от организацията „Гордост и съвременност“ и много политици изразяват протест срещу съществуването на тази организация.

Превод: Магдалена Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: pogled.info