Телевизионният канал NHK съобщи, че японското правителство планира да се

...
Телевизионният канал NHK съобщи, че японското правителство планира да се
Коментари Харесай

Япония няма да разполага американски противоракетни системи в страната

Телевизионният канал NHK заяви, че японското държавно управление възнамерява да се откаже напълно от проекта за разполагане на американските системи за противоракетна защита Aegis Ashore в страната. Възможно е решението да бъде взето още идната седмица по време на заседание на Съвета за национална сигурност, добавя ТАСС.

На 18 юни японският министър председател Шиндзо Абе разгласи, че има намерение да инициира през лятото създаването на нов курс на националната тактика за защита по отношение на проектите на държавното управление да спре осъществяването на програмата за закупуване и разполагане в Япония на системите Aegis Ashore.

По-рано прекратяването на тази стратегия беше оповестено от министъра на защитата Таро Коно. Той уточни обстоятелството, че при изстрелването на ракети от сегашните съоръжения на Aegis Ashore е невероятно да се подсигурява рухването на части от тях единствено във военната база или в морето, което заплашва сигурността на популацията. Поправката на този минус, сподели той, ще изисква спомагателни обилни разноски и доста време. Експертите от своя страна показват, че комплексите Aegis Ashore в декларираната настройка не могат да прехващат балистични ракети от най-новите модификации, както и крилати ракети.

Американската администрация към този момент позволи продажбата на два такива комплекса на Япония. Те трябваше да бъдат ситуирани в префектура Ямагучи в югозападната част на основния японски остров Хоншу и в префектура Акита в северната му част. Според Токио те трябваше да пазят съвсем цялата територия на страната от удара на балистични ракети. В същото време локалните управляващи не дадоха позволение за инсталиране на Aegis Ashore, изразявайки подозрения по отношение на тяхната сигурност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР