Телевизионният доставчик Булсатком“ се насочва към финалната фаза на своето

...
Телевизионният доставчик Булсатком“ се насочва към финалната фаза на своето
Коментари Харесай

Добра новина за Булсатком

Телевизионният снабдител „ Булсатком “ се насочва към финалната фаза на своето преструктуриране след тежката финансова рецесия, в която изпадна през 2017 година Това разгласи на Макс Зиф, който сега заема длъжността основен изпълнителен шеф и основен шеф „ Преструктуриране “ в „ Булсатком “, оповестява investor.bg.

„ До края на октомври би трябвало да сме завършили с преструктурирането на компанията, като притеглим към 60 млн. лв., с цел да стабилизираме сдружението и да влагаме в неговото бъдеще “, разяснява той.

След преструктурирането размерът на отговорностите на „ Булсатком “ ще бъде понижен с над 80% до към 140 млн. лв., в които влиза и новият капитал.

По думите на Зиф първичните кредитори (консорциум от банки, водени от Deutsche Bank – London), не са съумели да реализират единодушие за преструктурирането, което е наложило замяната им. От старите кредитори остана само Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), а новоприсъединилите се са английският фонд за подценени активи Blantyre Capital и Българската банка за развиване (ББР).

Благодарение на новите кредитори са освободени над 20 млн. лв. блокирани средства, с които са заплатени отговорностите на сдружението към Националната организация за приходите, прецизират от компанията.

„ Постигнахме съглашения за споразумяване на нашите задължения към главните снабдители на наличие и започнахме да изпълняваме тези отговорности “, разяснява Зиф. Сключено е и съглашение по иск, заведен от SSL, производител на спътника BulgariaSat-1, довел компанията покрай финансовия провал.

Всичко това е реализирано, откакто в края на август „ Булсатком “ е получила 15 млн. лв. предплатено от общата сума от 60 млн. лв., с цел да успее да се стабилизира.

В момента се завърши съглашение за споразумяване на отговорностите към Bulgaria Sat и нейния заемодател. Съгласно него „ Булсатком “ ще продължи да работи с досегашния си снабдител на сателитни услуги Hellas Sat, което значи, че по-голямата част от отговорностите към Bulgaria Sat ще бъдат изчистени. Сключен е нов 10-годишен контракт с Hellas Sat, от който към този момент са минали година и половина.

Кредиторите ще получат дялове в компанията и ще станат акционери дружно с единия от създателите ѝ - Пламен Генчев, който остава на позицията на ръководител. С оглед на преструктурирането не се планува изплащането на дял на акционерите в обозримо бъдеще, посочи още Зеф.

Новата акционерна конструкция ще влезе в действие до края на октомври 2019 година, като не се планува има мажоритарен акционер.

Перфектната стихия
По думите на Зеф „ Булсатком “ излиза от обстановка на съвършената стихия. Основаната от Пламен Генчев и Максим Заяков преди повече от 10 години компания се сблъска със сериозен финансов проблем преди две години. Това се случи след решението за закупуване на първия български спътник BulgariaSat-1.

За задачата тогава беше основана компанията Bulgaria Sat, с концепцията да се излъчват повече канали и да се притеглят повече клиенти. Тогава беше изтеглен заем от 170 млн. лв. от интернационалната група кредитори с концепцията по-голямата част от сумата да се трансферира на Bulgaria Sat като задатък за спътника.

„ Това беше самоуверен ход, само че за жалост имаше някои непредвидени усложнения “, разяснява Зиф. „ Разходите за спътника се оказаха по-високи от предстоящите.

Имаше закъснение в доставката на спътника. Разходите и рисковете, свързани с пренасочването на съвсем 1 млн. сателитни чинии, бяха по-големи, в сравнение с чакахме. А предстоящият растеж на клиентите, с цел да се финансират разноските, не можа да бъде реализиран “.

В последна сметка до края на 2016 година се стигна до обстановка, в която компанията не успяваше да обслужи дълга си и през юни 2017 година не съумя да заплати лихвата и главницата към своя заемодател.

Това е и моментът, в който кредиторите са предложили наемането на Зеф – специалист, профилиран във финансовото и оперативното преструктуриране в Източна Европа, който работи у нас с компанията си Serdica Financial Services, ръководена от Борислав Ботев.

Скоро след появатана Зеф рецесията в „ Булсатком “ докара до отдръпването на единия от създателите ѝ – Максим Заяков, който я напусна през юни 2018 година и концентрира активността си върху Bulgaria Sat и присъединяване си в други компании.

След оздравяването
Зеф даде поръчка, че ще остане да работи в компанията, до момента в който с Пламен Генчев не дефинират „ най-хубавия дълготраен управнически екип “.
Спестените от дял средства ще се влагат в сдружението, в това число в образования на чиновниците.

В месеците до края на годината би трябвало да бъде решено и какво ще се случва с мобилната инфраструктура на компанията, тъй като на този стадий в нея не може да се влага. По думите на Зеф сега „ Булсатком “ не се приготвя за продажба, макар че като цяло се следи мощен интерес към бранша.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР