Телевизионната водеща Радост Драганова е с повдигнато обвинение за пране

...
Телевизионната водеща Радост Драганова е с повдигнато обвинение за пране
Коментари Харесай

Известна тв водеща отказва да получи призовка, обвинена е за пране на пари

 Телевизионната водеща Радост Драганова е с повдигнато обвиняване за пране на пари, като в основата на това е слънчевият парк в брезнишкото село Кошарево.

Съоръжението за зелена сила е направено с капитали, главно на кипърския предприемач Харис Кунтурис, върху земя, предоставена от Драганова и шурей й Венцислав Гоцев. 

Радостина Драганова получава призовката в понеделник, 17 юни, на излизане от столична болница. Заедно с нея е и татко й, а при изписването я чакат служители на реда. От много време те настойчиво я търсят, с цел да й връчат призовката. Драганова обаче изрично отхвърля да я получи, като упорства да се съветва с юрист. Юристи са безапелационни, че няма такова условие при връчване на призовка, писа " Уикенд “. 

Ден по-късно водещата изважда болничен лист, който й дава право да не отиде в прокуратурата, с цел да й се връчат обвиняването. Според осведомени към връчването на призовката се е разиграла цяла авантюра, тъй като Драганова през последните седмици се е лекувала с разнообразни диагнози в две лечебни заведения, а към този момент има и публикуван  болничен лист. През част от това време предаването й " Мармалад " върви на екран с направени по-рано записи. Явно за Би Ти Ви няма значение обстоятелството, че тя на два пъти до момента една от водещата им беше наказана на първа инстанция от кипърския предприемач Харис Кунтурис, който е скандално изваден от общия им енергиен план. 

Конфликта сред тогавашните съдружници Харис Контурис, Радостина Драганова и Венцислав Гоцев датира още от 2016 година. Водещата и шурей й имат земя и план за слънчев парк и притеглят Харис Кунтурис, който влага още първоначално 800 000 евро в общото начинание. Ангажиментът е той да обезпечи финансирането и по-нататък, а документите и  строителните бумаги да се движат от Радостина Драганова. Точно когато фотоволтаикът стартира да печели, Харис Кунтурис е изваден от общата компания, а самият той научава това напълно инцидентно. Между някогашните съдружници стартират правосъдни каузи, още повече, че кипърският предприемач е вложил в плана над 1,6 млн. евро. 

През предходната година след решение на съда той внася, както повелява законът, 90 000 лв., с цел да блокира сметките на компанията, която стои зад парка. Причината е явна – това е защитна мярка да не бъде източена и той да си получи парите, които е дал. През август 2018 година, както демонстрира Търговският указател, е записано с 20 лв. уставен капитал сдружението " Нови световни решения " ЕООД на някой си Николай Киров, за който се твърди, че работил при Драганова. За най-голяма изненада се оказва, че тази новоизлюпена компания била дала заем за фотоволтаика в брезнишкото село Кошарево. Затова всички доходи от слънчевата апаратура се пренасочват към " Нови световни решения ", с цел да се погаси заемът, с който е " финансиран " обектът в село Кошарево. Тепърва следва да се разбере по какъв начин компания с 20 лв. капитал влага големи суми в слънчев парк. Има версия, че парите били обезпечени от полския жител Марчин Каптурски. Разследване обаче демонстрира, че такова лице не съществува. 

По мотив " полската връзка " осведомени настояват, че в Министерство на вътрешните работи има сигнал, съгласно който Венцислав Гоцев е бил в контакт с полския жител Аркадиус Скодовски, търсен от полицията " в цяла Европа с бюлетина ", както написа в сигнала. Полякът бил доста богат и у нас се подвизавал с подправени документи. " Разказа ми, че е дал 100 000 евро за плана на Венцислав Гоцев и Радост Драганова " – твърди подателят на сигнала. 

Но, в случай че въпреки всичко парите е дал мистериозният Марчин Каптурски, за какво те не са преведени по банков път? Законът против изпирането на пари изисква суми над 20 000 лв. да бъдат превеждани по банков път. Къде са разходните документи за предоставения заем на фотоволтаика и в какъв размер е този заем? А може би средствата са давани на ръка, само че това може да се пояснява като пране на пари! И по какъв начин сдружението на Николай Киров ще финансира фотоволтаика, откакто то е записано няколко години по-късно? Въпроси, на които Радост Драганова ще би трябвало да даде отговори, откакто изтече болничният й лист. 

Източниците ни са безапелационни, че с сходна призовка и обвиняване ще се снабди най-вероятно и съдружникът на тв звездата Венцислав Гоцев. Юристи даже допускат, че финансирането на фотоволтаика може да заинтригува даже и спецпрокуратурата, тъй като той свързва в една група Николай Киров, Радост Драганова и Венцислав Гоцев. 

Самият енергиен план стартира да работи на 10 януари 2012 година, като по-късно се постанова да се тегли банков заем. Харис Кунтурис в този миг дава 800 000 евро, с които е обезпечено самоучастието на съдружниците при вземането на заема. Тази спомагателна вноска е направена на 31 март 2012 година и това е неговата втора парична инвестиция в парка в с. Кошарево.  Решено е тези 800 хиляди евро да му се върнат, незабавно откакто се получи първият транш от банковия заем – до 5 април 2012 година, освен това с рента. На 22 юни 2012 година банката дава 2 млн. лв., само че от тях не е преведена и стотинка на Кунтурис, твърди той. По-късно версията на Драганова и Гоцев е, че парите са дадени от някаква трета компания - " Еко Солар Р “ ООД. Документите обаче демонстрират, че тъкмо кипърският предприемач е обезпечил парите. 

Общият бизнес на тримата съдружници завършва през 2016 година, когато фотоволтаикът стартира работа и към този момент излиза на облага. Тогава Кунтурис научава инцидентно, че към този момент не е съучастник в производството на зелена сила, макар че не е имал желание да се отдръпва от бизнеса. Все отново той стартира действително да печели, а самият Кунтурис упорства, че е вложил доста свои пари. 

Той стартира поредност от каузи против някогашните си съдружници, с цел да възвърне вложенията си. Дава и изявление за " Уикенд ", а след това и за други медии, в които споделя перипетиите си. Две от делата към този момент са завършили на първа инстанция в негова изгода. Според решение на съда по едно от тях няма нито едно доказателство, което да сочи, че към 22 юли 2016 година е имало каквото и да е съображение за преустановяване на присъединяване му в перспективния енергиен план. Напротив, Драганова и Гоцев би трябвало да му върна големи суми пари, които той е вложил и парка, освен това с лихвите. 

Радостина Драганова, с изключение на от зелена сила, се оказа, че има интерес и към развъждането на промишлен коноп за медицински цели. Дамата е измежду малцината в страната, които са съумели да получат позволение за това, като нейното е подписано персонално от някогашния аграрни министър Румен Порожанов. Запознати настояват, че за това печелившо начинание тя била открехната от предприемача Майкъл Струмейтис и неговата жена Цеци Красимирова, ветерани в този печеливш бизнес. 

Докато Драганова и Гоцев отстраняват Харис Кунтурис от общата им компания за слънчева сила, сестрата на пернишкия предприемач се оказва инвеститор в КТБ. При това тя е инвеститор със сума над обезпечената от закона. Родената в миньорския град и живееща в Съединени американски щати Силвия Кромър, по татко Гоцева, в медийните си изяви изяснява, че дружно с Неправителствени организации " Ние, жителите “ е подала сигнал по Глобалния закон Магнитски, търсила е за подпомагане двама сенатори на Флорида, а също и губернатора на щата. С две думи, вложителката е измежду най-активните рупори на банкера –беглец Цветан Василев, който съгласно нея е жертва на прокуратурата и институциите! Гоцева или Кромър, както е американската й фамилия, има една закрита компания и една настояща компании, в която е съучастник с татко си Симеон Гоцев.

Тя вложила в КТБ, по нейни думи, пари, които изкарала от продажба на бизнес парцел, а също и спестявания. Въпросният парцел в Перник и е от 188 квадрата, като към него има и заслон. Родителите й го дарили през 2008 година Въпреки гневните си офанзиви против прокуратурата и институциите тя въпреки всичко е съумяла да сключила цесии за над 341 000 лв. за спестяванията си в КТБ. 

Любопитно е, че бащата на Силвия и Венцислав Гоцеви пък е съучастник с руснаци и украинци. В компанията " Гардения ВВВ “, Симеон Гоцев е дружно с украинеца с български паспорт Вадим Лобачов и казахстанците с съветски документи Наталия Акимова и Вячеслав Левушкин, като ползите им са в региона на туризма. Любопитно съвпадане е, че и самият Цветан Василев, в чиято отбрана са медийните изяви на сестрата Силвия Кромър, също разчита на съветски настойници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР