Телевизионната игра Стани богат слиза от ефира на БНТ. Вероятно

...
Телевизионната игра Стани богат слиза от ефира на БНТ. Вероятно
Коментари Харесай

Есента на БНТ

Телевизионната игра " Стани богат " слиза от ефира на Българска национална телевизия. Вероятно ще се излъчва, в някоя от огромните ефирни търговски малките екрани

[БНТ] " Българска национална телевизия е в на практика банкрут и обстановката е сериозна ", това са думи на генералния шеф на малкия екран Емил Кошлуков, който в средата на юни още като изпълняващ длъжността направи доклад пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Според Кошлуков към януари тази година дефицитът на Българска национална телевизия е 37 млн. лева, а до края на годината е допустимо да надвиши 44 млн. лева

След като цялата тази информация стана известна, към Българска национална телевизия имаше близо двумесечно мъртвило и цялостна неизясненост какво ще е бъдещето на публичната медия. А новият есенен сезон към този момент е на вратата. Нещо повече, феновете и рекламодателите не се интересуват от финансовите доклади. Те имат упования и това е обикновено, тъй като Българска национална телевизия се финансира с парите на данъкоплатците.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако в действителност е правилно, че Българска национална телевизия банкрутира, медията няма да има опция да влага в ново програмно наличие, а ще разчита на към този момент контрактуваното от предходния екип - филми, спорт, излъчвания на вътрешни и външни продуценти.

На прага на новия тв сезон

Инвестицията в програмно наличие е основен въпрос за всяка телевизия на пазара, тъй като забавните и качествени излъчвания са тези, които притеглят аудиторията и я усилват, респективно стимулират рекламодателите да влагат. Точно поради това огромните търговски медии като bTV и " Нова " постоянно овреме имат ясни концепции какво ще е програмното им наличие и още в разгара на лятото популяризират новите си продукции за есенния сезон. Това с изключение на знак за обикновено програмно планувани е и белег за открита и ясна връзка с рекламодателите, без които реализацията на нови тв планове е невъзможна.

Не по този начин стоят нещата с Българска национална телевизия. Тя може да е натоварена с публични функционалности, само че това не я освобождава от уговорката да предложи нов първокласен ефирен артикул на аудиторията си. Какъв ще е той към момента е неразбираемо. Преди няколко дни Емил Кошлуков освободи програмните шефове на Българска национална телевизия Надя Костова, на Българска национална телевизия 2 Геновева Момчева, а Българска национална телевизия 1 е с и.д програмен шеф, откакто мястото бе освободено от самия Кошлуков. Очаква се през есента на конкурсен принцип да бъдат определени нови програмни шефове и да се построи програмната дирекция, както планува концепцията, която отбрани генералният шеф. Едва по-късно може да се чака и приемането на програмна скица.

Засега Кошлуков удържа авансово даденото заричане и стопира от ефир " Стани богат ". Преди повече от месец пред Съвет за електронни медии той заявява, че в случай че бъде определен за общоприет шеф, ще спре предаването, тъй като малкия екран не може да си разреши толкоз скъпа продукция без значение от високия рейтинг. Тогава бяха изнесени данни (които и до момента не са оспорени), че играта коства на издържаната от данъкоплатците телевизия по 4.4 млн. лева на сезон, а цената единствено на едно предаване е близо 26 000 лева, а Българска национална телевизия към този момент дължи 3 млн. на частна компания за " Стани богат ". Емил Кошлуков отхвърли да разяснява финансови въпроси, а пред " Капитал " сподели единствено, че " производството на предаването " Стани богат " е прекратено, за което е известен и лицензодателят - " Сони Пикчърс Телевижън ЮКей Райтс Лимитид " – Англия. С началото на есенната програмна скица ще бъдат излъчени само епизодите, които към този момент са снимани в границите на общия брой епизоди от четвърти сезон на играта ".

По време на състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия стана ясно също, че рекламните доходи в часовия пояс, в който се излъчва " Стани богат ", са в размер на към 400 хиляди лева, или едвам към 10% от направените разноски за играта.

Според външния продуцент Никола Тупарев, който осъществя " Стани богат " по контракт с Българска национална телевизия, " цената на предаването е обект на търговски връзки и в този смисъл няма по какъв начин да разясняваме тази страна на връзките ни ". Пред " Капитал " Тупарев посочи, че " с помощта на дългогодишните връзки с лицензодателя сме съумели да реализираме договорености, свързани с форматни условия, които вършат плана по-ефективен както съдържателно, по този начин и финансово ". По думите на продуцента и в случай че се позовем на данните на рейтинговата организация ГАРБ, " Стани богат " реализира най-високите резултати в ефира на Българска национална телевизия. " Вярвам, че в случай че се излъчва в някоя от огромните частни малките екрани, ще прави още по-добри. Това беше единствено стадий от живота на предаването и реакцията на феновете на публичната телевизия демонстрира, че ползата към него не е привършен, в противен случай, дружно с сътрудниците ни от Sony ще търсим разновидности за реализацията му другаде ", сподели Тупарев. По информация на " Капитал " от есента " Стани богат " ще се излъчва в една от двете най-гледани частни ефирни малките екрани. Предвид обстоятелството, че предаването има парична премия, надпреварата не е съвместимо с публичния темперамент на малкия екран, която има разнообразни цели и насърчава знанието, без да употребява финансови тласъци.

Новите действителности

Съвсем намерено новото управление на Българска национална телевизия в лицето на новия общоприет шеф дава всички знаци, че ще направи опит да предоговори изискванията на всички неизгодни за Българска национална телевизия контракти за външни продукции. На пазара закупи гласност контрактуваната цена и за друго предаване, осъществено от екип на Тупарев за доста висока сума - кулинарното предаване " Бързо, елементарно, вкусно ". Според обява във вестник " Сега " през февруари тази година някогашният общоприет шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров е сключил от името на малкия екран в допълнение съглашение с компания " Еф Хикс Камера ", която е продуцент на предаването, с което е задължил Българска национална телевизия да закупи още 180 броя от него. Проверка в комерсиалния указател демонстрира, че съдружници в " Еф Хикс Камера " са сдружение " Инвест пуул ", което е благосъстоятелност на продуцента Нико Тупарев, Радослав Тушев и Мая Тодорова. Според информацията в " Сега " един епизод от " Бързо, елементарно, вкусно " коства 11 400 лева, като дейно платимите от Българска национална телевизия пари са 8256 лева От настоящето управление не разясняват информацията, защото е комерсиална загадка. Логично и Тупарев не дава отговор на сходни въпроси. " Какви ще са програмните решения на Българска национална телевизия зависи само от новото управление. Ние сме разполагаем за диалози и сме в връзка с мениджмънта на всички огромни играчи на пазара ", разяснява Нико Тупарев.

От управлението на Българска национална телевизия споделят за " Сега ", че " изискванията, в това число и ценовите параметри за произвеждане на кулинарното шоу " Бързо, елементарно, вкусно ", както и на други продукции, услуги и телевизионни стратегии, за които Българска национална телевизия придобива права за лъчение, към сегашния миг се преразглеждат от новото управление на Българска национална телевизия ".

Една от скъпите продукции, за която е съвсем несъмнено, че повече няма да се появи в ефира на БНТ1 и по тази причина са известени и рекламните организации, е спортната игра " Спортисимо ", която съгласно източници от пазара е била с дневен бюджет към 5 хиляди лева

По време на провелия се конкурс за общоприет шеф Емил Кошлуков разяснява и друго емблематично за публичната медия предаване - " Референдум ". По думите му то има доста безценен контракт с организация " Алфа рисърч " и това прави бюджета му доста висок. " Сумата по контракта за социологически проучвания, които " Алфа рисърч " прави за " Референдум ", са четири пъти повече от хонорарите на всички хора, заети с предаването. Трябва да се предоговорят изискванията с организацията ", сподели тогава Кошлуков. С днешна дата той посочи пред " Капитал ", че " промени в предаването " Референдум " няма да има, само че разноските за социологическото изследване, осъществено от " Алфа рисърч ", са понижени с 1440 лв. на издание, като тези разноски включват и други изследвания на публичното менение, които няма да бъдат заплащани в допълнение ".

Другото предаване на външен продуцент, което бе подложено на обществен спор, беше " Пътеки " на Деница Гергова, което се занимава със здравословен метод на живот. За него Кошлуков посочи, че е препозиционирано в есенната програмна скица – веднъж седмично, с увеличено времетраене от 45 минути, като цената на закупуване е редуцирана с 30% по отношение на тази за 30-минутно времетраене.

" За повече бистрота при работата с външните продуценти, несъмнено, техните продукции ще бъдат селектирани посредством конкурс, като резултатите ще бъдат оповестени на уеб страницата на Българска национална телевизия. Предстои преразглеждане и актуализиране на общите условия за включване в стратегиите на Българска национална телевизия на излъчвания, основани от самостоятелни български продуценти и за присъединяване й в взаимни продукции ", разяснява Кошлуков.

Новият общоприет шеф посочи, че към този момент са прекъснати някои контракти за закупуване на кино пакети и стратегии, както и рекламни договори, а осъществените от това икономии са от порядъка на 4 млн. лв..

Що се отнася до договорите за спортни права, малкия екран към този момент води договаряния с УЕФА и ФИФА за реализиране на по-изгодни за Българска национална телевизия условия. Относно филмовото наличие и есенните програмни схеми Емил Кошлуков изясни, че сега се работи по тях, като след окончателното им структуриране и утвърждение от управителния съвет новите акценти ще бъдат обществено оповестени. Телевизията още веднъж разгласи конкурс за проверяващо предаване, защото се провали стартираният от предходното управление след свалянето на " Открито с Валя Ахчиева ".

Ръководството на Българска национална телевизия прецизира, че пакетът от решения за справяне с финансовите проблеми на планува както въвеждане на вътрешни ограничения (строг надзор на разноските, усъвършенстване на ресурсите, аргументираност на програмното наличие и съответното му програмно позициониране, увеличение на личните приходи), по този начин и оферти за законодателни промени и външни механизми за надзор, в това число " обективно остойностяване на час/програма, съответстващо на публичните задължения, предоставени на Българска национална телевизия по закон ".

В началото на новия ефирен сезон Българска национална телевизия ще бъде неподготвена, без нова програмна скица, с наследени скъпи продукции и без опция да предложи атрактивно и потребно наличие на феновете и рекламодателите. Да мисли за ново програмно наличие за мениджмънта ще е разкош, в случай че би трябвало да се оправя с финансовите компликации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР