Телескопите в Чили, които изследват щателно небето, търсейки отговори на

...
Телескопите в Чили, които изследват щателно небето, търсейки отговори на
Коментари Харесай

Коронавирусът приземи телескопи

Телескопите в Чили, които изследват подробно небето, търсейки отговори на някои от фундаменталните въпроси за Вселената, също "паднаха " жертва на новия ковид, оповестяват международните информационни организации.

Обсерватории, разпръснати над крайбрежния град Ла Серена и в сухите северни пустини на Чили, преустановиха работа за първи път, откогато някои от тях стартират да действат преди десетилетия. Като причина се показва рискът от евентуална болест измежду интернационалните гости и научния личен състав.

Изследователските екипи, които постоянно работят на смени и пътуват до обсерваториите от прилежащи градове и столицата Сантяго, са затруднени и от анулацията на полети, карантината и полицейските часове в страната.

Преустановяването на работа допуска евентуално закъснение на значими проучвания на интернационалните екипи, които употребяват данни, събрани от телескопите, оповестяват техните мениджъри.

През миналите години чилийските обсерватории способстваха за редица значими проучвания и открития. Миналата година локални астрономи изиграха основна в роля в представянето на първото в историята изображение на черна дупка.

" Затварянето е невиждано, само че неизбежно. Екип продължава да работи в обсерваторията, с цел да поддържа значими системи в деяние и да бъде в подготвеност да рестартира интервенциите, когато това стане допустимо ", споделя Шон Дохърти, шефът на телескопа АЛМА, който се намира в пустинята Атакама.

"Допускаме, че редица планове с присъединяване на гостуващи учени, нормално от чужбина, ще пострадат. За 21 години до момента не ни се е налагало да затваряме ", означават на собствен ред от обсерваторията "Паранал ".

За Карла Пеня, която работи с телескопа "Лас Кампанас " в Атакама, затварянето значи, че ще пропусне значим прозорец в нощните наблюдения. "Проблемът е, че някои от обектите, които диря, са забележими единствено в несъмнено време ", споделя тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР