Телескопът Хъбъл е успял да заснеме една от най-удивителните гледки

...
Телескопът Хъбъл е успял да заснеме една от най-удивителните гледки
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл засне уникална спираловидна галактика

Телескопът Хъбъл е съумял да снима една от най-удивителните гледки във Вселената – спирална вселена в цялата й неповторима хубост.

 © Архив
Мощният орбитален телескоп учи галактиката NGC 2903 и Европейската галактическа организация разгласява зашеметяващата снимка през миналата седмица. Спиралната вселена се намира на 30 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Лъв.

На фотографията се виждат звездни купове, които излъчват розовееща светлина. Обозначената единствено с букви и числа вселена е била открита инцидентно до момента в който телескопът е проучвал 145 дискови галактики.

Учените се надяват да намерят пояснение на взаимоотношението сред галактиките и черните дупки, които са ситуирани в перифериите им.

Почти три четвърти от всички галактики във Вселената са с формата на серпантина. Отличителната им линия е, че те включват ръкави, които са цялостни със слънчеви системи.

Нашата вселена – Млечния път, също е считана за спирална вселена. През 60-те години на предишния век обаче е преквалифицирана в пресечена вселена. Това значи, че има характерно централно ядро и няколко спираловидни ръкава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР