Телескопът Ферми и обсерваторията Суифт на Нийл Герелс са открили

...
Телескопът Ферми и обсерваторията Суифт на Нийл Герелс са открили
Коментари Харесай

Телескопът Ферми засече необичайно ярко високоенергийно излъчване

Телескопът Ферми и обсерваторията " Суифт " на Нийл Герелс са разкрили извънредно блестящо, високоенергийно лъчение. Резултатите от наблюденията са оповестени на формалния уебсайт на НАСА.

Изригването на гама-лъчи от най-мощния клас е станало на 9 октомври, той е обозначен като GRB 221009A. А уредите записаха събитието при започване на 10-ия симпозиум на Ферми, на който се събират гама-астрономи в Йоханесбург, Южна Африка. Освен това експлоадирането е станало релативно покрай Земята, което разреши проучването на астрономическите феномени в нови елементи.

Сигналът произлиза от съзвездието Стрела и са му нужни почти 1,9 милиарда години, с цел да доближи слънчевата система. Експертите допускат, че излъчването  се е образувало вследствие на раждането на черна дупка в центъра на солидна колабираща звезда. В подобен миг млада черна дупка провокира придвижване на мощни струи от частици съвсем със скоростта на светлината. Тези лъчи проникват в звездата, излъчвайки рентгенови лъчи и гама лъчи, разпространяващи се надълбоко в космоса.

Телескопът Ферми е взаимен план на НАСА, Американския департамент на енергетиката, Франция, Германия, Италия, Япония и Швеция и съставлява гама-лъчев телескоп с огромна повърхност, планиран да изследва високо-енергийните феномени във Вселената.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР