Телешки мозък с домашно айоли и трюфел е пълното име

Телешки мозък с домашно айоли и трюфел е пълното име ...

Телешки мозък с домашно айоли и трюфел."Телешки мозък с домашно айоли и трюфел" е пълното име на тази авторска рецепта на Георги Ерменков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заГеорги Ерменков - тук, а за проекта - в края на текста.

Сварете батата, минете го през преса за пюре и смесете с козето сирене. Разбийте майонезата с чесъна и я сипете в пош. Сварете мозъка в подсолена вода и го охладете. В подходящ съд смесете панкото и пармезана, оваляйте парчетата мозък и запечете на плоча от двете страни.

Червеният лук, нарязан на жулиени объркайте със захарта. Добре е да се приготви 12 часа предварително.

Сотирйте пресния спанак с малко масло и зехтин за 1-2 минути. В подходяща чиния подредете батата с козето сирене, спанака и мозъка. Декорирайте с майонезата, кълнове, малдонска сол, трюфел и по желание – със селски препечен хляб с масло и сол.

Необходими продукти за 1 порция

120 г телешки мозък
60 г пресен спанак
60 г батат
30 г козе сирене с плесен
2 г стар чесън
30 г майонеза с яйца DL
10 г панко галета
10 г пармезан
20 г червен лук
30 г захар
10 г масло
зехтин
10 г трюфел
5 г кълнове от ряпа
стрък валериана за декорация
1 г бял пипер
1 г малдонска сол
селски хляб, по желание

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (77)

Източник: dnevnik.bg