Теленор използва за демонстрацията оборудване от HuaweiЛекарите преглеждат дистанционно пациент

...
Теленор използва за демонстрацията оборудване от HuaweiЛекарите преглеждат дистанционно пациент
Коментари Харесай

Лекари от София прегледаха пациент в Хасково през 5G

Теленор употребява за демонстрацията съоръжение от Huawei

Лекарите преглеждат отдалечено пациент от Хасково благодарение на 5G технология (снимка: Теленор)

Първи по рода си медицински обзор през 5G технология бе осъществен у нас. Лекари от София прегледаха пациент в Хасково от разстояние, с помощта на бърза мобилна връзка от пето потомство.

Проф. доктор Асен Балтов, изпълнителен  директор  на  УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов ”, се намираше в централата на Теленор в София с очила за виртуална действителност,  до момента в който проф. доктор Диян Енчев, шеф „ Травматологичен комплекс ”, преглеждаше пациента в своя кабинет в болничното заведение.

По време на събитието се организира и диалог през 5G мобилна мрежа сред Джейсън Кинг, основен изпълнителен шеф на Теленор, Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията, и артиста Башар Рахал.

Участниците в събитието направиха действителен тест на скоростта на 5G технологията и видяха също проява на онлайн гейминг през 5G, както и едновременен стрийминг  на 16 видеа с FHD резолюция.

С медицинския обзор, осъществен през новата технология, Теленор стартира серия от 5G проби в България, оповестиха от компанията. Посредством разнообразни демонстрации, телекомът ще изследва опциите на новото потомство мобилна технология.

Тестовете ще отговорят на характерни потребности в региона на производството, образованието, менторството, развлекателната промишленост и културата. Освен в София демонстрации ще се проведат и на редица други места из страната. Те ще бъдат свързани с виртуална действителност, стрийминг на видео наличие и гейминг и ще са обществено налични.

Технологии с виртуална и допълнена действителност навлизат в медицината дружно с 5G (снимка: Теленор)

По време на опитите Теленор ще употребява съоръжение на Huawei, което включва закрепена и мобилна базова станция с опция за превозване на разнообразни места.

„ Инвестицията в развиването на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на е-обществото в България. Тя ще окаже позитивно въздействие върху дигиталната  промяна и бъдещето на бизнеса ”, съобщи Джейсън  Кинг.

Държавата, с цел да извършва целенасочената си политика, би трябвало да направи три неща – разпределението на радиочестотния  набор, насърчения, свързани с редукция на цените, с цел да може цената въпреки всичко да не бъде понесена от  крайния  консуматор, и понижаване на административната тежест, разясни Росен Желязков.

Благодарение на 5G технологията, достъпът до експертна здравна помощ ще  бъде по-лесен даже за тези пациенти, които са на труднодостъпни места, разяснява проф. Балтов.

Най-видимите и осезаеми преимущества на 5G технологията са доста по-високите скорости на достъп, на практика моменталната връзка сред две страни и по-високата надеждност на връзката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР