Теленор България отчита по-високи продажби и приход от абонат, но

...
Коментари Харесай

"Теленор България" увеличава оборота и средния приход от абонат

" Теленор България " регистрира по-високи продажби и доход от клиент, само че намаляване на облагата си за миналата година, демонстрират резултатите на чешката компания майка PPF Telecom Group. Приходите на българския мобилен оператор са нарастнали с 4.3% до 400 млн. евро (781 млн. лева.), а облагата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) е спаднала със 1.7% до 177 млн. евро (346 млн. лева.).

Абонатите понижават с 1.4% до 3.47 млн. души - наклонност, която се следи от няколко години при всички оператори поради държавните регулации, които ограничиха броя на предплатените карти на физическо лице. Клиентите на контракт са 82% от всички. Един от главните индикатори за представянето в промишлеността - междинният доход на клиент (ARPU), продължава да пораства и е най-големият измежду трите български оператора. Той е нагоре със 7% по отношение на края на 2019 година до 9.1 евро (17.8 лева.). Според доклада на PPF Telecom Group " Теленор България " е най-големият оператор в страната по доходи от мобилни услуги с дял 34%, следван от " А1 България " с 33% и БТК с 31%.

Българският пазар е четвъртият максимален в групата на PPF Telecom Group по клиенти и по доходи (ако се броят Сърбия и Черна гора дружно, както е в доклада на чешката компания). Около 19% от общо 18.3 млн. клиенти на групата са в България.

Общите консолидирани доходи на цялата група PPF Telecom Group, включваща както Чешката република, Словакия, Унгария, България и Сърбия и Черна гора, по този начин и инфраструктурната компания CETIN, са намалели с 0.4% до 3.16 милиарда евро, до момента в който EBITDA е нагоре с 2% до 1.425 милиарда евро. От холдинга споделят, че COVID-19 не се е отразил доста на финансовото й показване, като напълно естествено е регистриран спад в приходите от роуминг, чийто резултат е бил стеснен посредством понижаване на оперативните разноски за реклама и пътувания.

За първи път в доклада се вижда и междинното финансово показване на мрежовата инфраструктура в България, която през 2020 година беше отделена в независима компания. В началото на юли PPF Telecom разгласи, че разделя активността си в Унгария, България и Сърбия на две елементи - в едната остава главният бизнес с мобилни услуги за крайни и корпоративни клиенти, а в другата - мрежовата инфраструктура. За задачата в България беше основано ново сдружение - " ЦЕТИН България ", което може да продава " на едро " и на други играчи на пазара, в това число и на съперниците на оператора. В доклада на PPF Telecom Group се вижда, че приходите на това сдружение за месеците, в които е оперирало са достигнали 44 млн. евро при EBITDA от 34 млн. евро. От февруари 2021 година тази активност във всичките страни към този момент е под шапката на холандското сдружение CETIN Group B.V. През предходната година групата закупи лицензи за 5G мрежи в Чешката република, Словакия и Унгария. През март стана ясно, че търгът за 5G честоти в България в спектъра 3.6 GHz се отсрочва след изборите.

В началото на февруари резултатите си показа различен български оператор - " А1 България ". Общите му доходи доближиха 513.8 млн. евро (1.005 милиарда лева.), с 5.7% повече по отношение на миналата година, сподели докладът на притежателя Telekom Austria. Печалбата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA) също се повишава - със 7.3% до 192.4 млн. евро. Средният доход от клиент (ARPU) е повишен с 6.1% до 6 евро, до момента в който броят на клиенти на мобилни услуги е намалял с 1.9% до 3.753 млн. души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР