Телеграмата, която оповестява залавянето на Васил Левски, е открита в

...
Телеграмата, която оповестява залавянето на Васил Левски, е открита в
Коментари Харесай

Откриха уникален документ за арестуването на Апостола

 Телеграмата, която оповестява залавянето на Васил Левски, е открита в Османския списък в Истанбул от историка Виктор Комбов, организатор на националния музей " Васил Левски " в Карлово. Телеграмата от окръжния шеф на Търново Али бей до Великото везирство е открита в края на ноември, оповестява " Телеграф ".

Това е първият достоверен документ за арестуването на Апостола на свободата в Къкрина, произхождащ от османската администрация, който става прочут за откриватели. Телеграмата е изпратена на 28 декември 1872 година Текстът на шифрованото известие удостоверява, че Левски е прочут на турските управляващи " в качеството на началник на цялата революционна организация, разкрита по време на правосъдния развой в София, и от 3-4 година подстрекател и подбудител на протести и ужас " доста преди Арабаконашкия грабеж.

От документа излиза наяве, че Левски е заловен в село Къкрина. Тогава той извадил оръжие и ранил заптие, само че след това бил ранен и хванат с още трима души. Преводът на телеграмата, изработен от проф. Орлин Събев, е оповестен в модифицирано издание на сборника " Левски пред съда на Портата ", излязло преди Коледа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР