Телеаспержа - така берлинчани наричат телевизионната кула, издигната в центъра

...
Телеаспержа - така берлинчани наричат телевизионната кула, издигната в центъра
Коментари Харесай

Телеаспержа на 50

Телеаспержа " - по този начин берлинчани назовават телевизионната кула, издигната в центъра на Берлин преди тъкмо 50 година Тя отваря при започване на октомври 1969 година за 20-тата годишнина на Германската демократична република (ГДР, комунистическата Източна Германия), тогава с концепцията да пропагандира достиженията на социализма. Историческо съвпадане е, че денят на немското единение 3 октомври, и юбилеят на кулата, съответстват, споделя ДПА.

В менюто на въртящия се на 207 м над града ресторант преди 50 година са сервирали чорба от костенурки за 3.30 източногермански марки, френско кафе в стъклена чаша за 4.90 и руска водка. Източногерманците и туристите са чакали на опашка в центъра на столицата на Германска демократична република, с цел да поседнат в ресторанта. В тези времена позволеният престой бил 1 час, колкото е времето на завъртане на ресторанта към оста си. По това време, в това число и в България, циркулира вицът, че ресторантът е въртящ се, тъй като в противоположен случай всички гости щели да седят от западната страна.

Някогашното " Телекафе " през днешния ден се споделя ресторант " Сфера ", а самата кула към този момент се приема като общогерманска емблема на Берлин. По първичен проект кулата е трябвало да се построи в покрайнините на града, за
да обезпечава ефирен сигнал за крайните квартали на Източен Берлин, само че се оказало, че ще пречи на летище " Шьонефелд ". Окончателното разположение е несъмнено персонално от президента и комунистически водач на Германска демократична република Валтер Улбрихт със заръката да се впише в плана за възобновяване на централния " Александерплац " в социалистически жанр.

Строителството продължава 4 години като са изхарчени 132 млн. марки, четири пъти повече от плануваното. Част от механизмите и материалите са импортирани от Запад, само че задвижващият механизъм на ресторанта е направен от " Трабант ". Идеята била сферата да припомня руския спътник " Спутник ". Материалите, от които била направена обаче по този начин пречупвали светлината, че се създавал обликът на кръст. Опитали да сменят част от материалите, само че кръстът не липсващ, а източноберлинчани с подбив нарекли оптичната заблуда " Отмъщението на папата ".

Кулата е най-високата сграда в Германия като дистанцията от земята до антената е 360 метра. От откриването й до през днешния ден през нея са минали близо 60 млн. гости като в този момент тя посреща по към 1.6 млн. души годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР