Телата ни са доста изобретателни, когато става въпрос за самовъзстановяване.

...
Телата ни са доста изобретателни, когато става въпрос за самовъзстановяване.
Коментари Харесай

Човешкото сърце може да се самовъзстановява след инфаркт

Телата ни са много изобретателни, когато става въпрос за самовъзстановяване. Сега учени откриха, че сърцето се самовъзстановява след инфаркт (на миокарда).

Нови проучвания разкриват, че имунният отговор на организма и лимфната система (част от имунната система) са от решаващо значение за метода, по който сърцето се самовъзстановява след инфаркт, предизвикал увреждане на сърдечния мускул, написа „ Сайънс Алерт “.

Ключово за проучването е откритието за ролята на макрофагите - профилирани кафези, които могат да унищожават бактерии или да предизвикват потребни възпалителни реакции. В качеството си на първи отговорници на мястото на случая след сърдечен удар, тези макрофаги създават избран тип протеин, наименуван VEGFC, оповестяват откривателите.

" Открихме, че макрофагите, или имунните кафези, които се втурват към сърцето след инфаркт, с цел да " изядат " повредената или мъртва тъкан, също по този начин провокират съдов ендотелен растежен фактор С (VEGFC), който задейства образуването на нови лимфни съдове и подкрепя оздравяването ", споделя патологът Едуард Торп от Северозападния университет в Илинойс.

Изследователите разказват това като сюжет на Джекил и Хайд: " положителни " макрофаги, произвеждащи VEGFC, и " неприятни " макрофаги, които не създават никакъв VEGFC, само че провокират провъзпалителна реакция, която може да докара до спомагателни увреждания на сърцето и близките тъкани.

За да може сърцето да се възвърне изцяло, умиращите кафези би трябвало да бъдат изчистени - развой, прочут като ефероцитоза, в който макрофагите играят значима роля. Изследвайки този развой в кафези в лаборатория и при мишки, екипът дефинира метода, по който верния вид макрофаги, произвеждащи VEGFC, правят вярната възстановителна работа.

Следващите проучвания биха могли да бъдат ориентирани към това по какъв начин да се усили броят на потребните макрофаги в сърцето и да се понижи броят на увреждащите макрофаги или даже да се отстранен, като се усилят възможностите за здравословно възобновяване.

" Нашето предизвикателство в този момент е да намерим метод или да прилагаме VEGFC, или да накараме тези макрофаги да индуцират повече VEGFC, с цел да ускорим процеса на възобновяване на сърцето ", споделя Торп.

Когато хората са наранени от инфаркт, те са изложени на висок риск от сърдечна непълнота , при която сърцето не е в положение да изпомпва кръв в тялото.

Въпреки че учените не престават да усъвършенстват разбирането си за това по какъв начин се предизвикват сърдечносъдовите болести и по какъв начин можем по-добре да диагностицираме риска от сърдечни проблеми на по-ранен стадий, сърдечната непълнота продължава да убива стотици хиляди хора годишно единствено в Съединени американски щати.

По-нататъшни проучвания като това ще хвърлят повече светлина върху биологичните процеси, протичащи в отговор на сърдечния удар - изключително върху метода, по който процесът на ефероцитоза се употребява за задействане на протеина VEGFC, нужен за възобновяване на сърдечния мускул.

" Работим, за да разберем повече за развиването на сърдечната непълнота след инфаркт , с цел да се намесим рано и да пренастроим курса към възобновяване на сърцето ", споделя съдовият биолог Гилермо Оливър от Северозападния университет.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР