Телата ни не са създадени да бъдат вечни и колкото

...
Телата ни не са създадени да бъдат вечни и колкото
Коментари Харесай

Силата на мозъка: как да го предпазим от бъдещи заболявания

Телата ни не са основани да бъдат безконечни и колкото повече време минава от живота ни, толкоз по-ясни са признаците на стареене. Тялото ни външно се променя и това е напълно забележима смяна, само че не по този начин забележим е процесът на остаряване при мозъка. Начинът ни на живот несъмнено оказва въздействие върху положението на мозъка, само че това се усеща на по-късен стадий в живота ни, когато нещата са съвсем необратими.

Новите научни изказвания по тематиката обобщават, че ние не сме резултат единствено на гените, само че и че можем да влияем на продължителността на живота и неговото качество посредством дейностите и изборите си. Така, както поставяме грижи за външния ни тип и се опитваме да забавим стареенето посредством разнообразни естетични способи, същите старания и даже по-големи, би трябвало да поставяме и за здравето на мозъка.

На семинар, проведен от Женското Алцхаймер придвижване в Съединени американски щати, на който са участвали невролози и специалисти в региона на здравето на мозъка, са коментирани методите, посредством които можем да поддържаме мозъка и да го предпазим от бъдещи увреждания и болести.

Това са техните съществени рекомендации, които да следваме всеки ден за здрав и добре работещ мозък.

Пийте вода с по-добро качество

Мозъкът е 80 % вода и по тази причина дехидратацията му е сериозен проблем. Според доктор Лиса Москони, създател на книгата „ Brain Food “, представена от Livestrong.com, даже единствено 2% загуба на вода може да докара до неврологични признаци като замъгляване, отмалялост, замаяност и комплициране.

„ Изследванията демонстрират, че дехидратацията безусловно кара мозъка да се свие “, споделя тя. „ И това се случва на всеки, без значение дали сте на 20 или 90. “

Зад това изказване стои науката – минералите, които се разтварят във водата като натрий, хлорид, калий, калций и магнезий, образуват електрически заредени електролитни елементи, наречени йони, които спомагат да хидратираме мозъка. Тази високоминерализирана вода се назовава твърда вода и се открива да вземем за пример в Италия, където доктор Москони е израснала.

„ В Италия всеки пие твърда вода. В Щатите множеството хора пият пречистена вода, дестилирана вода, сода и зелцер, само че тези питиета не са същите като водата. Те не съдържат минералите и веществата, от които тялото и особено мозъкът, се нуждаят, с цел да са хидратирани. “

Правете тренировки, които ви карат да мислите

Това, че не виждаме мозъка си по този начин, както следим тялото си и неговата форма, не значи, че не трябва да го упражняваме. Хората вървят на фитнес, с цел да имат здрави и красиви тела, да им се радват. Също толкоз значимо е обаче мозъкът ни да е здрав и в добра кондиция.

Това значи, че идващия път, когато правите физическа подготовка, не трябва да вършиме упражненията механично, а да изградите стратегия в мозъка си кое упражнение след кое следва, по какъв начин ще ви помогне да оформите фигурата си, какви ще са изгодите за тялото от него. Мозъчната интензивност би трябвало да е в синхрон с физическата, с цел да поддържате и тяло, и разум в кондиция.

Друг вид е, когато правите някое рутинно упражнение, да го измените леко, да го извършите под различен ъгъл, тъй като по този начин още веднъж натоварвате мозъка да конфигурира нова позиция и да бъде деен.

Танците са отлично упражнение да вземем за пример, тъй като провокират координацията и изискват да запаметите избрани стъпки и придвижвания, стимулирайки вашата невропластичност.

Консумирайте здравословни мазнини и пробвайте да постите

Изразът „ храна за мозъка “ не е инцидентен. В последните години не едно и две проучвания демонстрират резултати, че колкото по-здравословно и уравновесено се храним, толкоз повече се удължава продължителността на живота и качеството му. Здравословната храна въздейства и на здравето на мозъка. Така, както спестяваме за пенсия, по този начин и би трябвало да спестяваме за своето здраве на остарели години.

За да балансирате кръвната захар, която в случай че е във високи равнища, основава предпоставки за деменция и заболяването на Алцхаймер, е значимо да включите в менюто си здравословните мазнини, най-много омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те оказват помощ да се чувствате сити през целия ден, а здравословните мазнини са считани и за предпазващи нервите.

Постенето понякога също има своите удобни изгоди за мозъка. Идеята е, че когато фрапантно редуцирате храната, която консумирате за къс интервал от време, се понижава рискът от мозъчно инфектиране.

Ако имате проблем със съня, потърсете помощ

Мозъкът има потребност от пълностоен сън всяка нощ – това е времето за „ разчистване “ на мозъка, което значи, че всички връзки, които сме осъществили денем би трябвало да бъдат настроени – някои мемоари да бъдат съхранени, а други изхвърлени.

Сънят е също времето, в което токсичните вещества се почистват от мозъка. Затова лишаването от сън може да има мощен отрицателен резултат върху здравето на мозъка и тялото. Според проучвания в региона най-малко 15 % от деменцията е непосредствено обвързвана със съня.

Консумирайте храни, стимулиращи естрогена и тествайте равнищата на хормоните постоянно

Проучване демонстрира, че естрогенът е хормон, който оказва мощен невропредпазващ резултат. Затова спадът на равнищата на естроген, който неизбежно се появява при дамите с придвижване на възрастта, може да сложи мозъка в уязвима позиция и по-податлив на болести. Според доктор Москони е потвърдено, че при дамите има по-голям риск от развиване на заболяването на Алцхаймер спрямо мъжете. И рискът стартира най-много, когато дамите се приготвят за менопауза. „ Когато дамите са в техните 40, мозъкът стартира да наподобява по този начин, като че ли те остаряват по-бързо спрямо мозъка на мъжете, които са на същата възраст като тях “, споделя Москони.

Има и различен факт, който потвърждава това: почти на всяка минута, в която се открива човек с алцхаймер, 2/3 от тях принадлежат на дамите. Мария Шрайвър, някогашната брачна половинка на артиста Арнолд Шварценегер стартира това съдружие – Женско Алцхаймер придвижване точно заради тази причина: женският мозък е потвърден научно, че е друг от мъжкия и по тази причина се постанова към него да има различен метод. Тя споделя: „ Винаги споделям, че не е сексистко да се учи женския мозък, просто е по-умно, тъй като се учи това, в което се коренят по-големият % от заболявания. “

Добрата вест за дамите е, че питателните субстанции, които покачват естрогена, могат да оказват добра отбрана на мозъка и предварителна защита от заболявания. Жените се нуждаят от повече антиоксиданти с придвижване на възрастта, по тази причина е доста значимо да си набират витамин C, витамин Е, витамин А.

Храни, богати на витамин А са моркови, сладки картофи, спанак, боровинки, кайсии, папая, манго.
Храни, богати на витамин C: цитрусови плодове, броколи, брюкселско зеле, карфиол, чушки.
Храни с витамин Е: слънчогледови семки, сладостен или пикантен червен пипер, бадеми, фъстъци, изсъхнал босилек и риган, сушени кайсии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР