Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са

...
Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са
Коментари Харесай

Мъртви делфини изплуваха покрай бреговете на Созопол

Телата на два делфина, единият от които очаквал поколение, са били изхвърлени от морето в региона на Созопол. В сигнал до bTV наш фен твърди, че по тях има огнестрелни рани.

Животните са се появили на плаж Алепу в най-южната му част. На неприятната панорама се натъкват летовници.

„ Тъжна панорама. Това не е първият нито последният случай. Виждал съм доста изхвърлени делфини “, описа Георги Шицов.

За „ Тази Сутрин “ екологът Димитър Попов изясни, че най-сериозното влияние от човешката активност върху бозайниците е риболовът на калкан с дънни мрежи. Според него защото популацията в Черно Море е затворена – вредата е особена.

„ Също по този начин през последните години стартира все по-активно да се търси петрол и газ, което се случва посредством сеизмични изследвания. Забелязваме, че редовно Министерство на околната среда и водите не изисква Оценка на въздействието върху околната среда. В някои райони за някои характерни типове морски бозайници въздействието е доста мощно “, твърди специалистът.

По думите му от направените фотоси се вижда, че женската е била бременна с добре развъртян плод. Попов посочи, че това са били от най-дребния тип китоподобни – морска свиня.

„ Не може да се твърди, че е съзнателно убийството, само че има съзнателно изрязване на части от тялото след гибелта и изхвърлянето на сушата “, разяснява екологът.

Сигнал за случая към Регионална инспекция за опазване на околната среда не е постъпвал. Въпреки това над 30 сходни сигнала са подадени тази година, изясни Попов.

Ако станат очевидци на мъртви животни, учените поучават да първо да се направи фотография на животното, а по-късно да се подаде сигнал до незабавния номер 112.

Очаква се инспекцията на Община Созопол и на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР