Телата на 15 души, включително шест деца, бяха открити на

...
Телата на 15 души, включително шест деца, бяха открити на
Коментари Харесай

15 загинали, включително 6 деца, след престрелката с ислямисти в Шри Ланка

Телата на 15 души, в това число шест деца, бяха открити на мястото на яростна престрелка на източния бряг на Шри Ланка, заяви представител на армията в събота, шест дни откакто атентатори-самоубийци убиха над 250 души , оповестява " Ройтерс ".

Престрелката сред бойци и ислямисти избухнаха в петък вечер в Сентамаруту в Ампара , на юг от град Батикалоа, място на един от гърмежите на Великден.

Говорител на полицията оповестява, че трима обвинени атентатори са измежду 15-те починали . В постройката, полицията е открива телата на трима атентатори, три дами и шест деца . В двора на къщата полицията открива и телата на трима мъже, които по предварителни данни са направили самодетонация. Служители на правоприлагащите органи, извършващи специфичната интервенция за елиминиране на бойците не са ранени.

Едно дете, ранено в кръстосания огън е признато в болница . Военният представител Сумит Атапату разяснява, че откакто армият се насочва към къщата, са задействани три детонации и стартира пукотевица . " Армията отвърна и нахлуха в къщата, където се съхраняваше огромен количество експлозиви ", добавя той.
 Полицията в Шри Ланка влезе в престрелка със обвинени за атентатите
Полицията в Шри Ланка влезе в престрелка със обвинени за атентатите

Има загинали…

Той съобщи, че ислямистите са обвинени членове на локалната ислямистка група National Towheed Jama`at (NTJ), която е упрекната за офанзивите предходната неделя.

В друга к ъща в същия регион са открити материали за произвеждане на бомби, десетки стоманени пръчици и хиляди железни топки , оповестява армията

Правителството заяви, че девет добре образовани атентатори са направили нападенията на Великден, като осем от тях са разпознати, а един от тях е жена.

Полицията заяви в петък, че се пробва да открие 140 души , които съгласно тях са свързани с ДАЕШ , която пое отговорността за самоубийствените атентати. Полицията задържа минимум 76 души , в това число чужденци от Сирия и Египет . 20 са задържани единствено през последните 24 часа .

ДАЕШ не дава доказателства в поддръжка на изказванието си, ч е стои зад офанзивите . Ако е правилно, това ще е едно от най-тежките набези, осъществени от групата отвън Ирак и Сирия .

Екстремистката група разгласява видео във вторник, в което са показани осем мъже, всички като се изключи един с покрити лица, стоящи под черен ислямстки байрак и обявяващи своята преданост към Абу Бакр Ал-Багдади.
 План за втора вълна от атентати в Шри Ланка
План за втора вълна от атентати в Шри Ланка

Расте броя на жертвите

Мюсюлманите в Шри Ланка бяха призовани да се молят вкъщи си в петък , откакто държавните разследващи служби предизвестиха за възможни бомбени атентати , на фона на опасения от ответно принуждение.

Страховете от репресивно принуждение към този момент са предиздвикали мюсюлманските общности да избягат от домовете си измежду бомбени закани, арестувания и инспекции.

Американското посолство в Шри Ланка прикани жителите си да заобикалят места за поклонение през уикенда, откакто управляващите оповестиха, че може да има повече набези против религиозни центрове .

Архиепископът на Коломбо кардинал Малкълм Ранджит разяснява пред кореспонденти, че е видял вътрешен документ за сигурност , предупреждаващ за още офанзиви против църкви .

Близо 10 000 бойци са ситуирани в цялата страна , с цел да правят претърсвания и да обезпечават сигурност за религиозните центрове, разяснява армията.

Досега управляващите са фокусирали следствията си върху интернационалните връзки с две локални групи , които съгласно тях са направили офанзивите, NTJ и Jammiyathul Millathu Ibrahim.
 ДАЕШ стои зад атентатите, търсям 140 души, разкри президентът на Шри Ланка
ДАЕШ стои зад атентатите, търсям 140 души, разкри президентът на Шри Ланка

Полицията търси 140 души, които се има вяра, че са свързани с ДАЕШ и осъществените офанзиви

Длъжностни лица признават сериозен неуспех след предизвестия от разузнаването на Индия за възможни атак и. Президентът Майтрипала Сирисена съобщи в петък, че началниците на защитата и полицията не са споделяли информация с него за идните офанзиви.

Той упрекна държавното управление на премиера Ранил Викремесингхе за отслабването на разследващата система , като се концентрира върху гонене на военни офицери за хипотетични военни закононарушения по време на десетилетната революция с тамилските сепаратисти , която завърши през 2009 година

Противопоставящите се фракции към Викремесингхе и Сирисена постоянно отхвърлят да споделят между тях и се упрекват за всичко. Атаките на Великден раздраха относителното успокоение , което съществуваше в будистка Шри Ланка след гражданската война против най-вече индуски етнически тамилски сепаратисти. Досега християните значително успяваха да избегнат най-тежките спорове на острова.

Повечето от жертвите на Валикден са от Шри Ланки, макар че управляващите са декларирали, че са починали минимум 40 чужденци , доста от тях туристи, закусващи в най-хубавите хотели, когато избухват бомбите.

Загиналите са английски, американски, австралийски, турски, индийски, китайски, датски, холандски и португалски жители .
 Без място за почтени - ислямисти и извънредно десни основават нов свят
Без място за почтени - ислямисти и извънредно десни основават нов свят

Навсякъде, където може, да се сътвори " безпорядък и безчовечие "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР