Телата на 120 речни делфина бяха открити да се носят

...
Телата на 120 речни делфина бяха открити да се носят
Коментари Харесай

Масовата гибел на речни делфини в Амазонка се свързва с тежката суша и горещините

Телата на 120 речни делфина бяха открити да се носят по приток на река Амазонка и специалисти позволяват, че гибелта им е породена от тежка суша и горещини, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ниските речни равнища в изискванията на тежката суша са причина за стопляне на водата в избрани региони до температури, непоносими за делфините, уверени са учените. Хиляди риби измряха в последно време в амазонските реки поради дефицита на О2 във водата.

Делфините в Амазонка, доста от които са в изумителен розов цвят, са неповторим речен тип, обитаващ само реките в Южна Америка и са измежду дребното останали типове речни делфини на планетата. Бавните репродуктивни цикли вършат популациите им извънредно уязвими на закани.

Учените не са споделили с безспорна сигурност, че сушата и горещините са отговорни за растежа в смъртността на делфините. Изследователите работят, с цел да изключат аргументи като бактериална зараза, която би могла да е погубила делфините в езеро, завършено от река Тефе, преди тя да се влее в Амазонка. 

Поне 70 тела на мъртви делфини са видяни в четвъртък, когато температурата в езерото Тефе доближи 39 градуса по Целзий, повече от 10 градуса над междинното за този интервал на годината.

Екоактивисти отдават тези необикновени условия на климатичните промени. Ролята на световното стопляне в актуалната суша в Амазонка е неразбираема на фона на други фактори като феномена Ел Ниньо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР