Тел Авив. Екзитполовете след края на изборите за преизбирането на

...
Тел Авив. Екзитполовете след края на изборите за преизбирането на
Коментари Харесай

ТАСС: Изборите в Израел – екзитполовете не показват ясен победител

Тел Авив. Екзитполовете след края на изборите за преизбирането на Кнесет, не демонстрират безапелационен победител, който би могъл да образува устойчиво болшинство в израелския парламент, предава TACC .
Според предварителните данни, партията „ Ликуд “ на премиера Бенямин Нетаняху може да разчита на 56 от 120-те места в Народното събрание (без поддръжката на партията на някогашния министър на защитата Авигдор Либерман – „ Наш дом – Израел “, НДИ). За сформиране на коалиция са нужни най-малко 61 места.
В същото време центристите някогашния шеф на Генералния щаб на израелските сили за защита Бени Ганц – „ Синьо и бяло “, дружно с левите партии, даже с поддръжката на Либерман, ще могат да управляват единствено 52 места в Кнесет, предвижда радио KAN.
Канал Exitpol 12 и израелската телевизия предвиждат, че партията на Нетаняху има 33 места в Народното събрание, блокът „ Синьо и бяло “ има 34 места.Според оценки на Канал 13, „ Синьо и бяло “ ще получи 33 места в Народното събрание, а „ Ликуд “ - 31 места. Според Канал 11 и двете партии ще получат по 32 места.
И трите канала предвиждат, че НДИ е съумял съвсем да удвои резултата си спрямо предходните избори на 9 април.
Екзитполовете на 9 април също предричаха победа за блока „ Синьо и бяло “, само че в последна сметка партията „ Ликуд “ изпревари главния си противник, като получи 37 места в Народното събрание. Въпреки това, въз основа на резултатите от предходни избори, Нетаняху не се съгласи да сътвори коалиция в границите на 42-дневния период. В резултат на това президентът Реувен Ривлин инициира и одобри в Народното събрание в края на май закон за разпускането на най-висшия законодателен орган тъкмо месец след клетвата на депутатите. Тогава първите в историята на Израел повторни избори бяха планувани за 17 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР