Текущият контрол на пробите от асфалта при Своге не е

...
Текущият контрол на пробите от асфалта при Своге не е
Коментари Харесай

Проверяват всички пътища в страната след трагедията край Своге

Текущият надзор на пробите от асфалта при Своге не е бил обвързване на пътната организация, а на непозната инженерна компания, защото ремонтът е бил с европейско финансиране. Това посочи ръководителят на организацията инж. Светослав Глосов.

Той подсигурява, че с днешна дата е проучен целия ремонтиран път и не са открити проблеми отвън смъртоносния 670-метров сектор. В петък стартира преасфалтирането му, а от държаваната организация приканват водачите да карат по разпоредбите.

В момента се прави одит на всички пътища в страната и резултатите ще бъдат подготвени и систематизирани доникъде на септември. Проверката е по предписание на подалият оставка районен министър Николай Нанков. Причина за инспекцията е злополуката край Своге, при която починаха 17 души.

От началото на идната седмица стартира ревизия на целия път в Искърското дефиле от лицензирани инспектори по пътна сигурност. След нещастието в Своге породи въпросът дали пътищата у нас се строят с по-евтини материали и без надзор. „ Пътищата се строят с асвалтови смеси, които са с утвърдени предписания, като преди да бъдат положени на пътя настилките наложително се изпитват в упълномощени лаборатории”, изясни шефът на АПИ пред Нова телевизия.

След злополуката от настилката на ремонтирания преди близо 5 години сектор са взети спомагателни проби. Причината са множеството сигнали, получени за трасето. „ Наистина в един относително дребен сектор има проблем – признатата рецепта за асфалтовата примес не е била изпълнена по този начин, както е трябвало да бъде съгласно документацията”, изясни Глосов.

Тъй като пътят се строи по контракт по ФИДИК (международна система за организация на строителния процес), ангажимент на фирмата–инженер на плана е да изпита материалите и да организира целия надзор по време на строителството. Затова не са били взети проби от акредитираната лаборатория на АПИ. Държавната лаборатория е измерила какъв брой е равна поставената настилка директно преди приемането на ремонтирания сектор.

Глосов разяснява и спряна от Николай Нанков социална поръчка за закупуване на високопроходими коли за пътната организация на стойност 1,3 млн. лв.. Повечето от колите са за регионалните пътни ръководства, само че две от колите са за централното ръководство – джипове на стойност 220 хиляди лв. с Данък добавена стойност.

„ Централното управление на организацията не стои единствено в София, в противен случай, реагира 24 часа в денонощието в зимни и планински условия – на всички места, където е належащо. Когато има проблеми през зимата поради снегонавявания, въпреки всичко би трябвало да се стигне до тези места, с цел да се направи съответната организация”, разяснява Светослав Глосов.

На въпроса за какво е спряна публичната поръчка, ръководителят на АПИ изясни, че са позволили неточност, като не са съгласували момента на оповестяване на процедурата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР