Текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020

...
Текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020
Коментари Харесай

В дългосрочният бюджет на ЕС да има предпазна мрежа за бенефициерите

Текущият дълготраен бюджет на Европейски Съюз изтича на 31 декември 2020 година, по тази причина Европейският съюз се нуждае от нов бюджетен проект за идващите седем години. Европейската комисия показа своите проекти за идната многогодишна финансова рамка за 2021-2027 година през май 2018 година и разгласи представянето на ново предложение за май 2020 година, в което ще бъде отразена здравната рецесия и нейните последствия. Европейският парламент одобри позицията си през ноември 2018 година и още веднъж я удостовери през октомври 2019 година Съветът на Европейски Съюз към момента не е постигнал единодушие по обща позиция.

Евродепутатите оповестиха през вчерашния ден, че актуалната здравна рецесия още по-спешно постанова да работим за намирането на решение по отношение на риска идващият дълготраен бюджет, тъй като съществува риск да бъдат прекратени заплащания, в случай че не бъде реализирано в точния момент съглашение за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз след 2020 година В сряда членовете на Екологичен потенциал одобриха законодателна резолюция с 616 гласа „ за “, 29 „ срещу “ и 46 „ въздържал се “, която приканва Европейската комисия да показа предложение за проект за деяние в изключителни обстановки, отнасящ се до многогодишната финансова рамка до 15 юни.

Въпреки че актуалните бюджетни тавани ще бъдат автоматизирано удължени, в случай че не бъде въведена нова финансова рамка през идната година, в края на 2020 година доста стратегии ще изтекат, като да вземем за пример стратегии за доближаване или проучвания. Целта е да се обезпечи непрестанно финансиране за бенефициерите по стратегиите на Европейски Съюз, без значение дали са жители, райони, градове, аграрни производители, университети или предприятия, както и да се изключи всевъзможен риск от преустановяване или удължение на настоящата финансова рамка и стратегии по неконтролируем метод.

Евродепутатите споделят, че проектът би трябвало да пренасочи бюджета краткотрайно за справяне и намаляване на непосредствените стопански и обществени последствия от епидемията от COVID-19 и за подкрепяне на възобновяване посредством прибавяне на еластичност и финансиране, както към този момент беше направено по бюджета за актуалната година.

На 17 април Екологичен потенциал прикани за огромен пакет за възобновяване, който включва увеличение на средствата в новия бюджет. Според днешната резолюция, проектът за деяние при изключителни обстановки би обезпечил по-добра основа от закъсняла или несъответстваща финансова рамка за възобновяване на Европейския съюз и неговите политически цели.

„ Настоящата обстановка изисква изключителни решения. Страхуваме се, че новата МФР за 2021-2027 няма да бъде подготвена в точния момент заради насъбрани съществени закъснения. Затова настоятелно призоваваме Европейската комисия да предложи проект за деяние в изключителни обстановки за бюджета за идната година. По време на рецесии и неустойчивост бенефициерите на бюджета на Европейски Съюз следва да имат ясна визия за идната година. Членовете на Европейския парламент търсят всички вероятни решения, с цел да обезпечат стабилността на бюджета на Европейски Съюз “, разгласи съдокладчикът по тематиката Ян Олбрихт (ЕНП, Полша).

Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия) разяснява, че евродепутатите не желаят да поемаме никакви опасности, ето за какво упорстват Европейската комисия да показа проект за деяние при изключителни обстановки, който не се лимитира до разширение на актуалните стратегии и суми, а се основава на въображението, належащо в границите на Договорите, с цел да не се забави ефикасният европейски отговор на рецесията.

Докладът беше подсилен от болшинството от евродепутатите. Следователно Европейската комисия би трябвало или да показа съответното законодателно предложение, или да осведоми Парламента за аргументите, заради които няма да го направи, според член 225 от Договора за действието на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР