Текущата ситуация с дистанционната работа е благодатна за хакерите и

...
Текущата ситуация с дистанционната работа е благодатна за хакерите и
Коментари Харесай

Над половината служители гледат съдържание за възрастни

Текущата обстановка с отдалечената работа е плодородна за хакерите и те няма да пропуснат да се възползват

Работата у дома заради пандемията от ковид промени салдото сред професионален и персонален живот
(снимка: CC0 Public Domain)

Малко над половината от хората, които работят с цифрови устройства, признават, че гледат наличие за възрастни на служебните си устройства, които употребяват за работа от вкъщи. Това би могло да докара до опасности за сигурността на корпоративните инфраструктури.

От началото на пандемията COVID-19 специалистите по сигурността предизвестяват, че настоящата обстановка е плодородна за хакерите и те няма да пропуснат да се възползват от това. Налагането на „ обществена отдалеченост ”, работата от вкъщи и всеобщият стрес трансформираха фрапантно навиците за работа на хората.

Сега към този момент има и съответни данни, които подсказват какво се случва. Например, 73% от запитаните в анкетата, извършена от Kaspersky, споделят, че откогато са минали на отдалечена работа поради пандемията, не са минали каквото и да е образование за повишение на осведомителната сигурност, проведено от съответния шеф. Докато 53% употребяват VPN, когато работят у дома, 27% споделят, че са получавали злонамерени имейли, свързани с COVID-19.

Баланс работа и персонален живот

Новата обстановка на работното място е трансформирала салдото сред професионалния и персоналния живот на всички чиновници, споделят от Kaspersky. Близо една трета (31%) от служащите споделят, че прекарват повече от времето си в работа, в сравнение с преди. От друга страна, 46% са споделили, че са нараснали времето, което отделят за персонална интензивност – вследствие на освободеното време, което по-рано са прекарвали в пътешестване от и до работа.

Докладът също по този начин разкрива, че е станало по-трудно служащите да разделят работната и персоналната активност. Над половината от запитаните са признали, че гледат наличие за възрастни от своите работни устройства. Други 33% споделят, че гледат наличие за възрастни на своите персонални устройства, само че в същото време употребяват тези персонални устройства и за извършване на работа.

Повече входове за офанзива

55% от работещите отдалечено споделят, че четат повече вести в този момент, в сравнение с преди да стартират работа от вкъщи. Въпреки че това е напълно закономерно – може да се чака хората да желаят да бъдат в течение с най-новите събития по отношение на ковид – 60% от четенето на вести се случва на устройства, които се употребяват за работа. Това евентуално може да докара до болести със злоумишлен програмен продукт, в случай че чиновниците не внимават какви уеб страници посещават.

Както стана дума, доста от работещите хора са си основали навика да употребяват персоналните си устройства за работни цели. Това усилва евентуалните опасности от „ сенчести ИТ ”, в това число разкриването на сензитивна информация. Например, 42% от чиновниците употребяват персонални имейл сметки за преписка по въпроси, свързани с работата. Тридесет и осем % употребяват месинджъри, които не са утвърдени от техните ИТ отдели. 60% от тях го вършат даже по-често на фона на новите условия.

Роля на бизнес-организациите

„ Организациите не могат просто да извършват всички потребителски прищявки, като да вземем за пример да разрешават на личния състав да употребява каквито и да е устройства и услуги, които си желаят ”, споделя Андрей Евдокимов, CISO в Kaspersky. „ Необходимо е да се откри баланс сред удобството, бизнес-потребностите и сигурността ”.

За да се подсигурява, че предприятията вършат всичко допустимо, с цел да опазят своите чиновници и корпоративни данни, Kaspersky предлага на работодателите да следват следните ограничения:

Изследването, на което се базират описаните проценти и съответните трендове, е извършено в интервала сред 9-18 април и е обхванало 6 017 респонденти от Обединеното кралство, Съединени американски щати, Австралия, Франция, Италия, Испания, Германия, Швеция, Русия, Мексико, Бразилия и Колумбия, прецизират от компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР