Текущата акцизна рамка е добра и отговаря на практиките в

...
Текущата акцизна рамка е добра и отговаря на практиките в
Коментари Харесай

Няколко важни момента в облагането на бездимните изделия

Текущата акцизна рамка е добра и дава отговор на практиките в Европа – ИПИ участваше в нейното приемане преди тъкмо една година. Тогава представихме детайлно мнение пред бюджетната комисия в Народното събрание (линк по-долу), което в голямата си част беше признато от депутатите. Днес предлагането, без причини, е акцизната рамка да се обърне надолу с главата.

Облагането на парчета е неуместно

Данъчната основа би трябвало да е върху количество тютюн, защото бездимните произведения са доста разнообразни по своя темперамент (някои са на парчета, други са на капсули/тубички). На родния пазар занапред ще навлизат разнообразни артикули с изключение на познатия към този момент iQOS. Това обуславя да се полза количеството тютюн в изделието, а не късовете. Такава е практиката в Европа (в това число прилежащите Румъния, Гърция и Сърбия), по този начин предложихме да е у нас и това беше признато преди година.

Изравнената ставка я няма на никое място

Акцизната ставка би трябвало е сензитивно по-ниска по отношение на цигарите – бездимните произведения съдържат тютюн (за разлика от електронните цигари), само че неналичието на горене обуславя по-ниския здравен риск и надлежно по-ниската акцизна ставка. В цяла Европа е обикновено разликата сред акцизната тежест върху цигара и бездимно произведение да е 3-4 пъти. Така да вземем за пример, отношението сред акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми произведения (хийтс) е 3,8 към 1 в Румъния, 2,9 към 1 в Гърция, 8,2 към 1 в Сърбия. В България в този момент е 3,8 към 1, а предлагането е то да стане 1 към 1 - такова знамение в Европа няма.

Удар по нововъведенията и мощен тласък за контрабанда

Новото предложение на процедура цели цялостно ограничение на навлизането на новите произведения на родния пазар. С новия данък прекосяването към бездимни произведения ще значи съществено повишаване на разноските за пушачите по отношение на алтернативата – класическите цигари, което в локалните условия би било непреодолима спънка. Разбира се тези, които към този момент имат устройството, ще си търсят евтини хийтс от Сърбия (тъй като разликата в цената би била двойна) и евентуално от Украйна (разликата в цената ще е 4-5 пъти).

В умозаключение ще прибавим, че приходите от акцизи върху тютюневите произведения през първите пет месеца на 2018 година са рекордни и доближават 923 млн. лева (спрямо 848 млн. лева за първите пет месеца на 2017 г.). Предвид това, мъчно можем да отдадем препоръчаната смяна на спад в приходите от акцизи.

*Анализът е оповестен в формалната страницата на ИПИ във Facebook.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР