Текстовете в законопроекта за вероизповеданията, срещу които възразява Българската православна

...
Текстовете в законопроекта за вероизповеданията, срещу които възразява Българската православна
Коментари Харесай

Държавата и Светия Синод постигнаха консенсус по Закона за вероизповеданията

Текстовете в законопроекта за вероизповеданията, против които възразява Българската православна черква, ще бъдат модифицирани сред двете четения на закона в Народното събрание от работна група.

Това стана ясно след срещата сред премиера, патриарха и вносителите, която се състоя по-рано през днешния ден.

„ Намерихме консенсусно решение”, сподели западноевропейският митрополит Антоний.

Държавата ще обезпечава до 15 млн. лева годишна дотация за заплати на свещениците, съобщи министър председателят Бойко Борисов след края на срещата.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев пък разясни, че заплатите на свещениците ще бъдат изравнени с учителските.

„ Следобед в Народното събрание петима митрополити ще вземат участие в разглеждането на закона. До един – владиците и патриархът – това, което прави държавното управление, го правят оценка. Никой не мисли да взима и продава техните приходи от дарения и продажба на свещи. Ще има надзор върху това, което дава страната. Относно анонимните дарения – говорихме да има праг”, сподели още министър председателят Борисов.

Вносителите от Вътрешна македонска революционна организация в лицето на депутата Искрен Веселинов считат обаче, че за огромни дарения от чужбина, да вземем за пример от Саудитска Арабия, би трябвало да има надзор поради съображения, свързани с националната сигурност.

Веселинов разяснява, че даже едно от предложенията на Патриотите да бъде признато като текст ще е триумф и даде образец с текста пред всеки храм, без значение от вероизповеданието, да има българско знаме.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР