Текстовете бяха коригирани през 2012 годинаВ този вид Закона за

...
Текстовете бяха коригирани през 2012 годинаВ този вид Закона за
Коментари Харесай

Натрапен от зелените закон блокира зимния туризъм

Текстовете бяха поправени през 2012 година

В този тип Закона за горите гони всеки вложител

Нормативния акт бе променен, с цел да останат планините затворени за туристи

Приетите през 2012 година промени в Закона за горите се оказват следващата непреодолима спънка пред развиването на зимния туризъм в България. Корекциите в нормативния акт влизат по времето на кабинета „ Борисов 1 “ и са записани след махленски напън, проведен от зелените.

Както „ Труд “ писа в броя си от 14 януари, разрухата на Витоша е поради спорни текстове в настоящия План за ръководство на Природния парк.

Днес ще обърнем внимание на недомислията и възбраните в Закона за горите и по-точно измененията в него от 2012 година, които с изключение на за Витоша, играят значима роля за прекъсването на зимния туризъм на всички места у нас.

Нов въжен превоз – задачата невъзможна съгласно член 54

Блокирането на създаване на спортни уреди в планините е поради два члена от Закона за горите.
Първият текст е в член 54, част от който гласи: „ Право на градеж върху поземлени парцели в горски територии без смяна на предназначението на територията се учредява за създаване на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими градежи по Закона за устройство на територията, в това число за потребностите на главен ремонт, реорганизация, замяна и/или рационализация – за период до 20 години “. (Виж Факсимиле 1).

Тук основните словосъчетания са „ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО “ и „ СЪЩЕСТУВАЩИ ЛИФТОВЕ И ВЛЕКОВЕ “ . Този текст е записан целеустремено и преднамерено, с цел да се спре модернизацията на ски зона „ Алеко “ в Природен парк „ Витоша “.
 7-faksimile1  7-faksimile2
Там огромна част от оборудванията не работят, тъй като са амортизирани, остарели и рискови. Собственикът на лифтовете и влековете – „ Витоша ски “ от осем години има проект за модернизацията им. Но с цел да се сменят оборудванията, би трябвало да се извърши ново строителство.

И още, както е известно, Политическа партия „ Витоша “ е горска територия. За да се строи в горска територия статутът й би трябвало да се промени и тя да стане урбанизирана. Това е същността на смяната на предназначението. Видно от точния откъс от закона нагоре, тази смяна не е нужна, когато става дума за съществуващи лифтове и техните станции. Но множеството от тях са над 60-годишни и би трябвало да се отстранен и на тяхно място да се създадат нови, само че Законът за горите не разрешава това.

От години е ясно, че оборудванията на Витоша няма по какъв начин да бъдат осъвременени, без да се разширят техните трасета и да се подменят стълбовете и станциите им. Въпреки че думата „ замяна “ попада и в Закона за горите и в настоящия План за ръководство на Политическа партия „ Витоша “, в Закона за устройство за територията подобен термин няма. Така че подмяна/модернизация е равно на нов градеж, за който съгласно Закона за горите се изисква смяна на статута на земята, с цел да стане тя урбанизирана. Но този текст от закона е в несъгласие с Плана за ръководство, който пък не разрешава смяна в предназначението на териториите в Политическа партия „ Витоша “. Така блокажът е цялостен.

Отделно тази смяна на предназначението на земята не трансформира собствеността й, а тя си остава публична-държавна, тъй като Витоша е естествен парк. Така че този, който дава милиони, най-после ще заплаща наем на страната. Това е несъгласие с всякаква икономическа логичност.

Съществува теоретична опция да се трансформира предназначението на териториите единствено за станциите на лифтовете и техните стъпки, само че не е ясно какъв брой време ще отнеме сходна комплицирана процедура за километри трасета.

Може и страната да промени предназначението на горските територии, само че би трябвало да заплати сама на себе си посочените милиони.
Само за съпоставяне – за уреди от електропреносната мрежа не се изисква смяна на предназначението на земята, въпреки че те са над 60 000 километра. Единственото такова дискриминационно условие в Закона за горите е за пистите и лифтовете.

Чл. 73 удря ски пистите

Макар и подобен, казусът с построяването на новите ски писти е още по-сложен. Той е основан в член 73 от Закона за горите, също изменен под натиска на зелените през 2012 година.

В него е записано, че смяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии се позволява за създаване на ски писти. (Виж Факсимиле 2).

Тоест с цел да се направи ново трасе, по което хората да карат ски или сноуборд, статутът на земята още веднъж би трябвало да се промени от горска в урбанизирана територия, също без промяна на собствеността.

Проблемът е, че никой вложител няма да тръгне да трансформира статут на горска територия за въжен превоз, камо ли за ски писта и да дава десетки милиони за такава процедура, без да получи собствеността върху въпросната територия. Причината е, че на множеството места тези горски територии са обществена държавна благосъстоятелност.

Отделно вложителя в последна сметка ще би трябвало да заплаща и наем за използването на тези територии на Министерството на земеделието и горите. Така че и в най-оптимален вид ситуацията наподобява по този начин – дават се милиони за смяна на статут и се вършат писти, които се употребяват най-вече 4-5 месеца в годината, а най-после вложителят заплаща и наем, защото не е притежател на земята, върху която са пистите.

„ Труд “ направи сметка въз основата на таксите в Министерството на земеделието и горите. Отново за образец ще вземем ски зона „ Алеко “ на Витоша. Според проектите на „ Витоша ски “, след модернизацията на зоната там ще има 19.5 километра остарели и нови писти. Това е към 1000 декара, които сега са горска територия. Промяната на предназначението на 1 декар от горска в урбанизирана територия стига до 40 000 лв.. 1000 декара умножени по тази сума прави 40 000 000 лв.. Така, съгласно Закона за горите, освен „ Витоша ски “, само че и всеки вложител където и да е в цялата страна, би трябвало да даде десетки милиони единствено с цел да стане наемател на държавна земя. После на нея вероятно може да му разреши да трасира писта, която ще употребява под половин година.

Според участници в измененията в Закона за горите през 2012 година, точно това е била задачата на зелените – цялостен блокаж на зимния туризъм и посредством този нормативен акт, а освен посредством рестриктивните Планове за ръководство на Националните и Природните паркове.

Сега, близо шест години по-късно, има и един-единствен рационален излаз от тази обстановка – да се отстранен дискриминационните текстове от Закона за горите, с цел да се даде опция за развиване на зимния туризъм на всички места в България, където има условия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР