Текстове от новия проектозакон за хората с увреждания, който предстои

...
Текстове от новия проектозакон за хората с увреждания, който предстои
Коментари Харесай

Възмущение и в НС заради предложението Симеонов да ръководи съвета за хората с увреждания

Текстове от новия проектозакон за хората с увреждания, който следва да бъде гласуван на първо четене в зала в петък, провокира голям брой разяснява в коридорите на Народното събрание.

Причината – съществуваща наредба, която планува отрасловият вицепремиер да застане отпред на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Оказва се, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка от няколко дни упорстват майките от самодейността „ Системата ни убива “ поради неговите думи - „ кресливи дами “ с „ сякаш заболели “ деца. Те организираха няколко следващи митинга, а към настояването на оставката му се причислиха и политически партии.

„ Независимо от претекстовете и без значение кой е предложил този текст, предлагането в проектозакона за хората с увреждания е на Министерски съвет. Ясно е, че това предложение е скандално! Между първо и второ четене ще предложим още веднъж министърът на труда и обществената политика да е този, който да оглави Националния съвет за хората с увреждания “ , разяснява ръководителят на обществената комисия и народен представител от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов, представен от БГНЕС.

От Българска социалистическа партия също се опълчиха на концепцията. „ Звучи като анекдот “, бе реакцията на депутата Антон Кутев. Той напомни, че законът е писан много преди да избухне абсурдът с Валери Симеонов, само че съгласно него актуалният вицепремиер не може да прави тази работа. „ Идеята тази политика да се координира от вицепремиер по принцип е добра. Лош е вицепремиерът. Този човек не става за тази работа “, счита Кутев. От Българска социалистическа партия още един път приканиха Валери Симеонов да понесе политическа отговорност за думите си. „ Валери Симеонов не може да остане вицепремиер и няма да остане “, безапелационен бе той.

Според „ Атака “ предлагането Симеонов да заеме този пост съдържа провокация към публичното въодушевление. „ Не ми се коства удачно да се поема подобен риск “, счита Явор Нотев.

Темата разясниха и от ГЕРБ. Според народния представител Светлана Ангелова в това предложение не е визирано името на Валери Симеонов, а отрасловият вицепремиер. „ Между първо и второ четене Законопроектът за хората с увреждания ще претърпи промени. Ще обсъдим предлагането “, увери тя. „ Смятам, че няма драма и след съвещания и разисквания, текстът може да претърпи промени “, добави още Светлана Ангелова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР