Текстове от Бюджет 2019 нарушават автономията на БАН и са

...
Текстове от Бюджет 2019 нарушават автономията на БАН и са
Коментари Харесай

БАН дава на Конституционния съд Бюджет 2019

Текстове от Бюджет 2019 нарушават автономията на Българска академия на науките и са противоконституционни. Става въпрос за преходните и заключителните разпореждания в проектозакона, признат от кабинета "Борисов " 3. Ако бюджетът бъде гласуван от Народното събрание, ние ще го дадем на Конституционния съд. Това разгласи на конференция през днешния ден ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева. По думите й доверието сред Българската академия на науките и държавното управление е мощно разтърсено.
Текстовете, които попадат в преходните и заключителни разпореждания, са незаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на Българска академия на науките. В момента тече подписка, която в границите на вчерашния ден беше подкрепена от 1000 души, добави още Славчева.
Българска академия на науките организира взаимно съвещание, обсъдихме текстовете в проектозакона. Излязохме с безапелационна позиция, която изразихме в писмо до премиера и отрасловите министри, уточни проф. Славчева. По думите й постигнатите договорености сред Българска академия на науките и държавното управление са били жестоко нарушени през проектобюджета.
Става въпрос за парцелите на Национален институт по метеорология и хидрология, които се изваждат от Българска академия на науките. В различен параграф написа, че се взимат имущество и архиви, изясни ръководителят Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
Разбирането ни е отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките да стане според разпоредбите ни, а не със законов акт. В съглашението с Национален институт по метеорология и хидрология е записано, че въпросите ще се решат от Общото заседание на Българска академия на науките, посочи акад. Ревалски. Предоставяме безплатно имуществото за прилагане през един интервал. При инвентаризация ще се види кое отива при Национален институт по метеорология и хидрология, кое остава в Българска академия на науките. Обменихме мнение, изпратихме писмо до министър Красимир Вълчев. За момента нямаме отговор. В писмен и вербален тип ще кажем това и на комисиите в Народното събрание. Ще забележим какъв ще бъде резултатът, разяснява ръководителят на Българска академия на науките. Направихме редица отстъпки за Национален институт по метеорология и хидрология да остане в границите на Българска академия на науките. Такова беше желанието и на държавното управление. Но от Национален институт по метеорология и хидрология не се съгласиха и държавното управление реши да ги поддържа, уточни още акад. Ревалски.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР