Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе

...
Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе
Коментари Харесай

ООН с голямо мнозинство осъди решението на САЩ за Ерусалим

Текстът, импортиран от Йемен от името на арабските страни, бе утвърден от 193-членното Общо заседание със 128 гласа "за " при девет "против " и 35 "въздържал се ".

Сред страните, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Асошиейтед прес дефинира резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе доста по-ниска от предстоящите минимум 150 гласа "за ". Прави усещания и огромният брой въздържали се, отбелязва АП.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цялостен Ерусалим за столица на Израел и разгласи, че ще реалокира в града посолството на Съединени американски щати - ход, който провокира яд и митинги в целия свят, изключително в арабските и мюсюлманските страни.

Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за страните, които поддържат текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, заветен за почитателите на юдаизма, християнството и исляма - е главен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския спор.

По време на Шестдневната война през 1967 година Израел завладя Източен Ерусалим, а през 1980 година анексира едностранно тази част от града, която палестинците желаят за столица на бъдещата си страна - ход, който не е приет и бе наказан от огромна част от интернационалната общественост.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласоподаване в Организация на обединените нации на резолюцията, която приканва Съединени американски щати да отдръпват решението си за признание на Ерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

"Гласуването е победа за Палестина ", съобщи президентският представител Набил Абу Рудейна.
"Ще продължим напъните си в Организация на обединените нации и на всички интернационалните конгреси за слагане завършек на тази окупация и основаване на наша палестинска страна със столица Източен Ерусалим ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР