Текстът се препечатва от Студия Трансмедия със съгласието на редакцията.

...
Текстът се препечатва от Студия Трансмедия със съгласието на редакцията.
Коментари Харесай

Някои нови идеи за бетониране на властта на главния прокурор

Текстът се препечатва от " Студия Трансмедия " със единодушието на редакцията.

Правосъдният министър Данаил Кирилов изясни през днешния ден в изявление за " Канал 3 " някои от концепциите си за " огромни промени " в Закона за правосъдната власт.

Ето я и " най-радикалната " концепция в резюме:

Всеки редови обвинител от Апелативната профилирана прокуратура да може да желае от Висшия правосъден съвет краткотрайно премахване от служба на " тримата огромни " – ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор. Това може да стане, в случай че един от тях бъде притеглен като обвинен, а Висш съдебен съвет да вземе решението с квалифицирано болшинство от най-малко 17 гласа.

Не е нужно човек да е доста във вътрешността в юридическите тънкости, с цел да схване напълно простата концепция на правосъдния министър. Ако планът на Кирилов бъде гласуван, ръководителят на Върховния касационен съд

Лозан Панов най-накрая " краткотрайно ", а по-скоро вечно, ще бъде отхвърлен като началник на Върховен касационен съд.

А другият " огромен " – основният прокурор, без значение по какъв начин се споделя, ще е съвсем невероятно да бъде отхвърлен. По една елементарна, да я назовем, устройствена, причина, даже в случай че хипотетично допуснем, че е направил закононарушение.

Тя е заложена в самото устройство на прокуратурата. Написано е черно на бяло.

Прокуратурата в Република България се състои от основен прокурор, Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура, Национална следствена работа, апелативни прокуратури, апелативна профилирана прокуратура, военно-апелативна прокуратура, окръжни прокуратури, профилирана прокуратура, военно-окръжни прокуратури и районни прокуратури. В състава на окръжните прокуратури има окръжни следствени отдели, а в състава на профилираната прокуратура – следствен отдел.

Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на основния прокурор.

А в този момент да си представим по какъв начин някой редови прокурор самоубиец ще направи предложение за премахване на шефа си. Дори по някакви неведоми аргументи подобен се откри, вероятността предлагането му да пробие и да мине каналния ред, е съвсем равна на нула. Но господин Кирилов категорично акцентира, че " режимът е идентичен за двамата ръководители на висши съдилища и основния прокурор ".

И както се вижда от изявлението на правосъдния министър, множеството промени са държани в загадка, тъй като господин Кирилов не желаел да навлиза " в съответни елементи ". Научаваме също, че планът е съвсем приключен и все още екипът на министъра реализира финално гласоподаване. Можем единствено да подозираме, с огромна доза възможност, кои са вип персоните в ложата на така наречен екип.

Ако и разискванията ще са също толкоз скришни, остава ни единствено една вяра – планът да не мине на европейско равнище. Ако въобще решат да го съгласуват.

" Искам да посоча в задатък, че тук обгръщаме всички аспекти на отговорността. Стремежът ни е бил да направил уредбата изчерпателна ", споделя правосъдният министър Данаил Кирилов.

И тук е изцяло прав. Уредбата в действителност е изчерпателна за задачите, които преследва.

Но същински шедьовър е обяснението на Кирилов

какво плануват в случаите, когато има данни за осъществено закононарушение от някой от " тримата огромни ":

" В тези случаи доразвиваме дейностите, които се правят от проверяващите органи, тъй че да се преодолеят всевъзможни подозрения за взаимозависимост и неспособност да се организира такова следствие. " Само да повторим – следствието също е на послушание на основния прокурор.

Ах, да. Щяло да има и " форма на надзор ", само че към този момент правосъдният министър явно не желае да скапва изненадата с непотребни детайлности.

Така новите хрумвания по какъв начин да се управлява институцията на основния прокурор се трансфораха в апотеоз на безспорното му бетониране. Дето се вика, на съда е ясно, да влезе убитата народна власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР