Текстът на медийния експерт Георги Лозанов е препечатан от Дойче

...
Текстът на медийния експерт Георги Лозанов е препечатан от Дойче
Коментари Харесай

Хазарт, цигари, порно. Държавата ще ни пази от пороци?

Текстът на медийния специалист Георги Лозанов е препечатан от " Дойче веле ".

В сагата с Националната лотария конфликтът на олигархически ползи, преплетени с страната, усили в никакъв случай не затихващия закостенял рефрен: " Забранете хазарта в България! ". Стане ли това, от единствено себе си ще отпаднат въпросите – дали лотарийните талончета не са узаконена машинация, кой какви и какъв брой налози и такси би трябвало да заплаща за тях, кой чий бизнес желае да вземе и така нататък Какво от това, че вместо отговорните, по този начин отново ще го отнесе популацията, като му се отнеме едно от не многото налични удоволствия. При това с претенцията, че е за негово положително. Очакванията, че страната би трябвало да го пази от личната му воля, подхващат на нов глас остарялата легенда за мъдрата страна и елементарния народ.

Както към този момент стана с тютюнопушенето и през днешния ден подвластните от него са една от най-дискриминираните общности. Не стига, че достъпът им до обществени места е изцяло стеснен и са изкарани да пушат на студа пред офисите си, ами Вътрешна македонска революционна организация внезапно се сети, че на пушачите им се поставя по-кратък заплатен отпуск от този на непушачите. Както се споделя, цялата Мара втасала, че ще би трябвало хората да се дебнат кой какъв брой пуши в работно време и дали пък тези, които не пушат, не се разсейват с друго. Съвсем основателно се появи съмнението, че по този начин националистите пускат димка в медиите, с цел да пренасочат вниманието от настоящите закани за здравето, пристигнали от рецесията с водата, мръсния въздух и горенето на вносни отпадъци, към претоплената тематика за вредата от цигарите.

Отказът от независимост не взема решение проблемите. Удвоява ги.

Пушенето, пиенето,
хазартът, порното несъмнено могат да бъдат наречени пороци (етимологически – недостатъци, недостатъци), само че не ме е боязън да заявя, че човешките пороци, чието упражняване не е закононарушение, са човешко право. Реализират свободата на избор, която точно се подсигурява от доктрината за човешките права и ти разрешава да следваш убежденията и желанията си, в случай че не вредят на останалите. Пушачите не могат да одимяват непушачи без единодушието им, само че и непушачите не могат да желаят от пушачите да бъдат непушачи. При хазартните игри го няма и този проблем – вероятните вреди са единствено за участниците в тях.

Не е ненужно да се напомни в духа на Паскал, че човешкото съществуване е трагично по същността си и с цел да го понесе човек, без да изпада в екзистенциална меланхолия, би трябвало да откри способи да се утеши, да се разсее и разпусне. И пороците са най-популярният подобен метод, който основава големи промишлености. Особено в модерния свят, където религиозните утехи са изгубили предходното си въздействие. И това е годно освен за бедните, само че и за богатите общества (хазартът, да вземем за пример, е най-масово публикуван в Германия), само че за бедните е въпрос на оцеляване.

Така че страната, с цел да помогне действително на индивида, би трябвало не да го санкционира за пороците му и да му ги не разрешава, а да вложи напъните си за минимализиране на вредите от тях. Вместо извънредно рестриктивния и по тази причина едва ефикасен закон против тютюнопушенето, да речем, да спомага на науката и бизнеса за създаването на безвредни устройства за пушене. Каквато наклонност се появи едвам в последно време, само че по табиет бе посрещната от пуританите " на нож ".

Това, което страната може да направи във връзка с
хазарта, е да обезпечи опция на хората да залагат по лично предпочитание, а не под натиска на подвеждаща информация. Това значи възбрана не на хазартните игри, а (както при тютюневите изделия) на рекламата им, която ги постанова като влиятелен модел на държание и внушава подправено чувство за лесни облаги. Означава и наложителна информация едно към какъв брой е действителният късмет да спечелиш в дадена игра. При пороците, както и при политическия избор, е значимо изборът да е твой и да е осведомен.

Санкциите против порно каналите също са неправдоподобни, тъй като от страна на страната са съчетани с отвод от съответни дейности. Създаването и разпространяването на такова наличие у нас продължава да е въведено като закононарушение в Наказателния кодекс с разпореждания, останали от времето на соца. Същевременно тези канали, евфемистично наречени " стратегии за възрастни ", се оферират от кабеларките. И няма за какво да е другояче в общество без цензура (поне в областта на забавлението). Въпросът е обаче, че някъде те са в " общите пакети " на клиентите, без даже да са кодирани. И тук към този момент в действителност порното става рисково за психическото и моралното здраве на децата, тъй като деформира визиите им за секса, свежда го до телесно упражнение без връзка с любовта и отговорността към другия.

Опасен патернализъм

Пороците са комплициран социо-културен феномен, подобен с отровите във фармацията – салдото сред изгода и щета е в количеството и използването. Тя допуска свободен избор при възрастните, само че и оптималната отбрана при децата, защото още нямат културна еднаквост и обществен опит, с цел да създадат подобен избор.

Това в противоположен ред демонстрира, че склонността към репресии против възрастните, поради пороците им, е държавен патернализъм, който гледа на тях като на " деца с мустаци ". Радичков беше споделил, че " Човек е дълго изречение, написано с доста обич и ентусиазъм, но цялостно с правописни неточности ". И тези неточности са позволени от Бога, тъй че няма по какъв начин да бъдат поправени от ядосани на индивида дидактици и консерватори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (51)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР