Текстът на Александър Стоянов е публикуван в независимия сайт за

...
Текстът на Александър Стоянов е публикуван в независимия сайт за
Коментари Харесай

Тоталитарна мафия: как си взаимодействат режими и престъпни групи

Текстът на Александър Стоянов е оповестен в самостоятелния уебсайт за мнения, разбори и истории " Клин/Клин ".
 Как умират незаконните хора в София  Как един незаконен човек умря по улиците на София
Всеки, който е прекарал задоволително време в някогашна тоталитарна страна ще ви каже, че е живял в особена страна. Голяма част от ръководещите след тоталитарен преход са или някогашни партийни членове или хора, против които са водени по няколко правосъдни каузи за немаловажни закононарушения. Всички страни, минали през интервал на тоталитарно ръководство, са изживели или изживяват този непосилен временен развой на неустановеност и политически турбуленции.

Организираната и неорганизираната престъпност играе значима роля в него. Причината за това е, че всяка властническа страна, съществувала през последните 100 години, в действителност се сраства със съществуващият под земята свят. Или както споделя един почитан руски вор, „ Нашите групировки бяха много рискови, само че не трябва да забравяме, че най-опасната незаконна конструкция в страната е ръководещата партия “.

Как в действителност се стига до това обединение на престъпното и политическото в една амалгама е въпрос, който тормози специалистите в продължение на десетилетия. Отговорът се крие в метода, по който се открива съответната тоталитарна власт. В по-голямата част от случаите, това става в резултат на вътрешен прелом, революция или посредством помощ извън. Тук няма значение дали тоталитарният режим е десен или ляв – правилата са едни и същи.

Преди съответното вдишване на надзор, тоталитарната върхушка минава през развой на подготовка, който нормално трае години. В хода на този развой, нормално се основават незаконни структури, които правят подривна активност или се стремят да обхванат на всички равнища на настоящата администрация, с цел да я отхвърлят и заменят. Процесът е обвързван с използването на повече или по-малко принуждение, прекачване на противозаконни средства и набиране на съдружници и помощници измежду тези прослойки, недоволни от съществуващият ред. А кой би бил по-недоволен от един натрапен ред от тези, които непрекъснато нарушават разпоредбите – нарушителите.

В хода на незаконните интервенции, борещите се за политическа власт незаконни структури неизбежно си взаимодействат с подземния свят. Формите на контакт са най-разнообразни. В някои случаи, борците за власт се пробват да унищожават нарушителите и да поемат в ръцете си всички техни действия. В други следим симбиоза сред двете страни. В трети случаи, превратаджиите проникват в самите подземни структури, превземат ги от вътрешната страна и ги трансформират. Съществуват още десетки вариации на тези взаимоотношения, които могат да се следят по целия свят. Крайният резултат е, че борещите се за власт откриват някаква форма на взаимоотношение с незаконния свят като част от подготовката за по-сериозни дейности, постоянно свързани с всеобщо принуждение на територията на съответната страна.

Веднъж влезнала в деяние, съответната гражданска война се развива и доближава своята кулминационна точка. В случай на триумф, новите властници стартират да пренареждат страната по собствен облик и сходство и надлежно, връзките им с незаконния свят минават на напълно друго равнище. Най-верните помощници от подземния свят биват наградени с постове, които им разрешават легално, в границите на системата, да продължат да печелят обилни дивиденти. В други случаи, незаконните групи биват инкорпорирани в новите полицейски сили или армията или се образуват паравоенни елементи, правилни на държавното управление. По този метод, групировките получават легален надзор над зоните, в които са работили до преди този момент.

Онези незаконни структури, които не могат да бъдат следени, биват премахнати. Какъвто и да е тоталитарният режим, едно нещо постоянно участва – неистовото предпочитание за безспорен надзор. Това значи, че в тоталитарната система могат да съществуват единствено тези нарушители, които са публично глобени от властта. Всеки различен, който понечи да разпростира незаконна активност, бива смачкан с цялата допустима репресивна мощ на страната.

Процесът по очистване на непокорните подземни структури и опозиционни въоръжени групи може да продължи десетилетия, според от отношението на популацията и географските и стопански специфики на съответната страна. Във всеки случай, тези групи, които оказват опозиция на тоталитарния режим са принудени да стартират да правят разнообразна незаконна активност с цел да оцелеят. Така, даже самото придвижване за „ права и свободи “ да продължи да действа, то се извращава и постоянно се трансформира в огледален облик на това, против което се бори.

Една добре построена тоталитарна система се нуждае от непрестанно поддържане с врагове – външни, само че и вътрешни, против които да се насочва озлоблението на хората и да се търси отдушник за неизбежните стопански и обществени проблеми, които всеки тоталитарен модел носи със себе си. В този подтекст, за всеки режим е преференциално да поддържа съществуващи незаконни структури и даже да позволява съществуването (макар и следено или ограничавано), на избрани враждебни детайли, които да влизат в ролята на Торбалан във връзка с обществото – „ Ако ни няма нас, ето тези ще плъзнат на всякъде, ще стартира безпорядък и ще загубите всичко, което имате “. Употребата на сходни „ плашила “ не е присъща за безусловно всички тоталитарни общества, а е артикул на избрана класификация на събитията. Самото битие на сходни структури се ползва единствено тогава, когато държавния надзор отслабва и обществото би трябвало да бъде сплашвано с цел да се подчинява.

Същевременно, тоталитарната страна продължава да поддържа всички съществуващи незаконни форми на търговия и трафик. Разликата е, че отпред към този момент не седят подземни босове, а номинирани от властта хора. Зад фасадата на синекурни държавни назначения и фиктивни държавни или частни (където има право на частни) компании, тези персони не престават да движат износа и вноса на незаконни или дефицитни артикули, а облагата се дели процентно сред тях и ръководещият хайлайф.

На повърхността, всички тоталитарни режими настояват, че залавят 100% от опиатите, които минават през техните граници, не позволяват никакъв транспорт на незаконни оръжия, трафик на хора, антики и горива и така нататък В реалност, цялата тази незаконна активност се случва като част от многочислените форми на политически надзор, наложени от тоталитарния хайлайф. Контролът над тези доходоносни пера в неофициалния доход на страната, е отлична форма за награждаване на правилни хора. Съответно, самозабравилите се биват отстранявани от постовете си, премахнати или изпращане в забвение.

Колкото по-дълго съществува една тоталитарна система, толкоз по-голямо е срастването сред незаконния и политическия хайлайф до степен, в която огромните нарушители и партийните/военните водачи се оказват едни и същи хора. На по-ниско равнище продължава да съществува някаква дребна престъпност, само че тя е под директния контрол на страната, която не се свени да употребява репресии, лагери, убийства и затвор с цел да управлява незаконните процеси, които другояче са прекомерно на дребно за вниманието на олигархичния хайлайф.

Институциите, свързани с вътрешните структури за сигурност като лагери и затвори са и средство за рекрутиране на необятна мрежа от доносници и правилни на властта хора, които в действителност да управляват и тези ниски етажи на незаконния свят, които не заслужават непрекъснатото внимание на огромните акули. От своя страна, тези правилни нарушители са насърчавани да унищожават и тези техни побратими, които се стремят да са самостоятелни от управляващите и да им се опълчват. Това от своя страна прераства в поредност от подземни войни, в които правилните на режима нарушители постоянно се употребяват и с поддръжката на управляващите, създавайки една обстановка на неравна борба, в която съперниците на статуквото са обречени.

Отделно от контрола върху себеподобните, нарушителите се употребяват и за репресии на политическите пандизчии и дисидентите. Убийства, кражби, побои и непрестанно малтретиране зад стените на пандизите и лагерите са добър прийом за изкривяване на политическите съперници на режима и на тези, които посмеят да надигнат глас против ръководещата върхушка.

Както всяко нещо, по този начин и тоталитарната система си има край. Икономическата некомпетентност на всички сходни „ строеве “, рано или късно води до неизбежен колапс, в който мафията на страната, за следващ път става потребна. Онези, които стоят на върха лудо виждат настъпването на края месеци, в случай че не и години по-рано. Именно в подобен подтекст, тоталитарните страни стартират да се преструктурират, постоянно позволявайки всякакви недостъпни до преди облаги като право на частни компании, по-широка поземлена благосъстоятелност и така нататък

В реалност, всички тези ограничения се случват единствено и само за да се прикрие основаването на голям брой компании и структури, чрез които тоталитарния хайлайф стартира да източва средствата от страната и да ги пренасочва в своите частни сметки. Процесът на трансфер и изпиране на парите се случва чрез компании, придобиващи собствеността над предприятия, пристанища, поземлени фондове, енергийни холдинги, нефто- и газодобивни компании и така нататък Тези предприятия се раздават на правилни на властта хора – родственици, близки и другари и в следствие посредством тях и от самите тях, се изстискват всички вероятни средства. Следва разпродажба, приватизация и фактическа заверка на този извънредно комплициран незаконен развой.

Успоредно с „ легалното “ изплъзване на държавните пари, олигархията се обръща и към своите незаконни босове, като тяхната незаконна активност се преформатира за следващ път, тъй че съществуващите мрежи да се запазят, само че и да се приспособяват към променените условия. Така, престъпността в действителност се разделя на частни браншове, доминирани от авансово подбрани хора, които да минат „ подземен “ и да продължат да акумулират големи средства, които косвено да продължат да обслужват същите тези хора, които са били отпред и преди.

Разбира се, в тази нова среда, незаконните босове получават автономност, която не са имали преди и част от тях неизбежен кривват от пътя, който е бил начертан, в гонене на лични упоритости. Именно в този подтекст се стига до обстановка, в която избухват нови незаконни войни, сред правилните на една или друга страна подземни групи. Този развой е обвързван с голям брой поръчкови убийства (често неразрешени) и пренареждане на управителните позиции в обособените противозаконни „ браншове “.

Обикновено спечелили са тези, които се съюзяват с властта (било тя новата или остарялата, която е минала козметични процедури). Рухването на тоталитарния ред, несъмнено, води до пропукване освен в незаконната, само че и в политическата каста, която го е съставлявала. В този смисъл, новият след тоталитарен ред постоянно е дефиниран от поредност от борещи се сегменти, които до преди този момент са били част от общото цяло, само че в следствие преследват личните си политически, стопански и обществени ползи.

От всичко, казано до тук би трябвало да стане ясно, че разгромяването на тоталитарния ред и неговото пост-тоталитарно завещание е развой, който изисква кански старания и жертви от всяко едно общество, поело по пътя на по този начин наименуван „ Преход “. Неслучайно мнозина декларират, че преходът продължава най-малко толкоз, колкото е траял режимът, който го предшества. Тоталитарните структури имат неприятното свойство да се вкореняват надълбоко в популацията. Заради всепронкиващото въздействие на режима – обучение, просвета, администрация, стопанство и така нататък, неговото премахване е обвързвано с мъчително изрязване на инфектирани елементи от всеки сегмент на социално-политическото тяло.

Само това общество, което е изцяло готово да се подложи на тази мъчителна намеса, може да се надява някой ден да се излекува. За останалите, единственото бъдеще е да прекарват – този път от една актуализирана версия на същия оня вирус, който толкоз години е измъчвал предшествениците им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР