Текстът е публикуван във Фейсбук страницата на издателство Точица по

...
Текстът е публикуван във Фейсбук страницата на издателство Точица по
Коментари Харесай

Оценките не определят колко сте ценни, безценни мои

Текстът е оповестен във " Facebook " страницата на издателство " Точица " по случай първия образователен ден. " Детски Дневник " го препечатва със единодушието на издателството.

Мили хлапета,

мои летни нещотърсачи, мои летни ветерани от борбите против комарите, мои безстрашни гмуркачи под одеялото и несравними гении в планинското мрънкане, вие, които умеете да извлечете повече наслада от един комат любеница, в сравнение с може да се изпере, не слушайте тези, които ви споделят, че с петнайсти септември би трябвало да станете други.

Не слушайте гласа, който ви нашепва, че оценките дефинират какъв брой сте скъпи, скъпи мои, даже в никакъв случай да не се научите да прескачате коза и да смятате с косинуси, нито вярвайте, че е доста извънредно да подскажеш на приятеля си, и че единицата за подсещане е по-лоша от двойката, тъй като в учебно заведение си важат същите закони на достойнството - да защитиш другар, да окажеш помощ на слабия, да не се поддаваш на заплахи; бъдете по-ларж със себе си и приемете, че е обикновено някои неща да са ви по-интересни от други; само че и бъдете ларж с учителите, чиито часове са ви скучни, блейте добродушно, без да вдигате шум; а някъде сред всичко, което имате да научите, нещотърсачи такива, ще откриете нещо, което ще ви се стори скъпо като вързана на конец остаряла макара или парче блестяща панделка от коледен подарък; може да са джунглите в Южна Америка или щитът на Персей, надбягванията с колесници или парещите медузи, които единствено си въобразявате, че сте пипнали, признайте си.

Ако намерите такова нещо, което ви е забавно, не се колебайте да научите за него повече от останалите, повече от учителя, не се бойте да спорите в час, когато знаете, че сте прави (и не, няма да сте зубрачи, а същински бойци, тъй като таман те държат на истината).

Не оставяйте да ви сплашат, не забравяйте, че сте мощни, изключително когато сте дружно - и внимавайте доста по какъв начин употребявате тази мощ. Не я изпробвайте върху дете от класа, това не е почтено и няма да ви наподобява. Обединете се, с цел да не ви отвземат от междучасията и да не ви пробутват остарели кифлички в лавката, обединете се, с цел да спрете огромните, в случай че ви тормозят - тия работи не са единствено за книгите, и вашата класна стая може да е хвърчаща, ще видите.

И не четете до края непознатите поуки (като това), тъй като междучасието ще свърши, а всяко междучасие си е една дребна, прелестна почивка.

Айде, на добър час
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР