Текстът е препубликуван от Те са двама бизнесмени, и двамата

...
Текстът е препубликуван от Те са двама бизнесмени, и двамата
Коментари Харесай

Пеевски, Божков и "Магнитски". Защо единият може, а другият не може да се кандидатира

Текстът е препубликуван от

Те са двама предприемачи, и двамата са в черния лист на Съединени американски щати за корупция - по закона " Магнитски ". И двамата желаят да станат депутати. Но единият ще се кандидатира, а другият - не. Защо, къде е разликата?

Първият е Делян Пеевски, който макар наложените му наказания още веднъж влиза в политиката. Той ще бъде лидер на листите на Движение за права и свободи във Велико Търново и Благоевград. " Това за нас като регионална организация е огромна чест. Това е нашият Делян, който Движение за права и свободи постоянно стои зад него ", сподели регионалният ръководител на Движение за права и свободи Велико Търново Гюнай Далоолу.

Вторият е Васил Божков - различен български предприемач, чиито упоритости да стане народен представител бяха прекършени с решение на Централната изборна комисия (ЦИК). ЦИК отхвърли регистрация на партията му " Българско лято ". А Божков тъкмо колкото и Пеевски е в листата по Закона " Магнитски ".

Основната разлика сред тях се оказва в това, че партията на единия ( " Българско лято " ) е упомената категорично в американския лист, а партията, която издига другия (ДПС), не е там.

Две думи за Пеевски

Делян Пеевски беше определен за народен представител от Движение за права и свободи за първи път през 2009 година Той не е член на партията, само че в годините се трансформира в един от знаците й. Членовете на придвижването също нееднократно са заявявали, че Пеевски е значим за тях. " Ние си харесваме господин Пеевски ", сподели и при започване на януари заместник-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

За първи път Пеевски не попадна в листите на партията за народен представител за изборите на 4 април тази година. Два месеца по-късно финансовото министерство на Съединени американски щати разгласи, че той е един от глобените по световния закон " Магнитски ".

Делян Пеевски не беше се появявал обществено от 2019 година В началото на октомври изненадващо той още веднъж влезе в ДАНС. Това се случи дни откакто името му се появи като притежател на офшорни компании в интернационалното журналистическо следствие " Досиетата " Пандора ". " Ще се демонстрирам в общественото пространство, занапред ще станат ясни нещата за доста хора ", сподели Пеевски на влизане в организацията. Дни по-късно Движение за права и свободи го записва като лидер на две листи за изборите ноември.

Васил Божков, " Българско лято " и Магнитски

Не по този начин стоят нещата с другия предприемач, глобен по " Магнитски ". Васил Божков попадна в черния лист също поради корупция. Самият той преди този момент изнесе данни за висши ръководещи в България, на които е плащал и дефинира Пеевски като " паяк, който дърпа конците ".

Божков се крие в Дубай от началото на 2020 година Българската прокуратура му е повдигнала 18 обвинявания.

В началото на годината Божков учреди партия " Българско лято ". Формално той " не е измежду създаталите, не членува в нея и не е дарявал пари ", сподели за Свободна Европа Антоанета Раковска от " Българско лято ". На изборите през април мандатоносител на партията на Божков беше Българско национално обединяване (БНО).

Партията " Българско лято " обаче също попадна в листата " Магнитски " като обвързвана с Божков. Така пътят й към Народното събрание на процедура беше отсечен. Причина за това е фактът, че новата партия просто не може да си открие банкова сметка.

В края на септември Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърли да я записва за изборите. Според решението на ЦИК към заявката не е било приложено уверение за настояща банкова сметка според условията на Изборния кодекс.

" Нито една банка не пожела да ни открие сметка. Запитахме всички банки, в това число и Българска народна банка. Всички отхвърлят. Казват, че сме рисков профил ", сподели Антоанета Раковска. Тя изясни, че директно след оповестяването на името на партията в листата " Магнитски " обслужващата банка едностранно е протекция сметката на партията.

Вътре е останала и наличната сума. " Ние не сме получавали дотация от страната за изборите през април, тъй като се явихме с мандата на БНО ", сподели Раковска. В момента от партията не могат да получат назад и депозитите, импортирани в ЦИК за присъединяване в изборите - общо 5 хиляди лева

Пари в плик

Причината за проблемите със сметките са " Българско лято " е, че директно след оповестяването на глобите, от Българска народна банка оповестиха, че всички банки в България, в които има сметки на Божков, Пеевски и компаниите им, са подхванали нужните ограничаващи ограничения, в това число и блокиране.

Това повдига различен въпрос: в случай че Пеевски стане народен представител, той ще би трябвало да получава заплата. Но по какъв начин? Сметките му са блокирани поради глобите.

 Заповед за арест. Как станах зложелател номер едно на ПутинС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Парите ги получаваме по банка ", сподели за " Свободна Европа " някогашният народен представител от " Изправи се.БГ! Ние идваме! " (ИБГНИ) Мария Капон. Тя разказа метода, по който депутатите си получават заплатите, а в тази догадка би попаднал и Пеевски, в случай че бъде определен.

" За първи път записахме в Правилника на Народното събрание, че и спомагателните разноски на депутатите се превеждат по сметка ", добави Капон.

Законът обаче не не разрешава заплатите да се дават и на ръка. " Заплатата може да я получава и в брой, в случай че не даде сметка. Отива и я взима на касата ", сподели тя.

Теоретично по сметките на Пеевски могат да постъпват пари, само че не могат да се вършат разплащания. Неясен е въпросът дали Народното събрание би подлежало на глоба, в случай че превежда пари по такава сметка. Въпрос на пояснение е и по какъв метод едно глобено лице може да се разпорежда с приходите си по трудово правно отношение, получени по банков път.

" Законът " Магнитски " е за американските жители и американските юридически лица. Това е закон на ценностна база. Идеята е, че когато не можеш да имаш правораздаване по различен метод, тъй като не можеш да влияеш на другите страни, ти можеш, поради полезностите си, да предупредиш американските жители ", сподели Капон.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР