Текстът е препубликуван от сайта На 10 март в България

...
Текстът е препубликуван от сайта На 10 март в България
Коментари Харесай

Димитър Пешев – спасителят на евреите, когото "народният съд" осъди за антисемитизъм

Текстът е препубликуван от уеб страницата

На 10 март в България се отбелязва спасяването на българските евреи от гибел в нацистките лагери и почитаме жертвите на Холокоста.

Преди 77 години на този ден българското общество стопира депортацията на 48 000 български евреи, почнала по искане на националсоциалистическия режим на Хитлер в Германия.

В тази акция - образец за взаимност и хуманизъм, която е без аналог в света (известен паралел с този акт може да бъде изработен с Дания), вземат участие разнообразни публични групи, жители, управлението на Българската православна черква, политици и цар Борис III.

Припомняме ориста на един от спасителите на българските евреи - Димитър Пешев, подпредседател на 25-то Народно заседание.

Роденият в Кюстендил през 1894 година предстоящ политик следва право в Софийския университет, само че като множеството младежи прекъсва образованието си, с цел да взе участие като боец в редовете на българската войска по време на Първата международна война.

След края на войната приключва образованието си и работи като арбитър в Пловдив и София, а по-късно и като прокурор.

Димитър Пешев влиза в политиката и е министър на правораздаването в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.).

След това е определен (1938) за подпредседател на 25-то Народно заседание, като от 1940 година още веднъж е определен на този пост.

През март 1943 година от делегация на свои съграждани от Кюстендил научава за тайната конвенция с нацистка Германия за депортирането на близо 50 000 евреи от старите лимити на България.

По този мотив Пешев инициира протестно писмо до тогавашния министър председател Богдан Филов срещу депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители.

Заради самодейност на 26 март е свален от поста на подпредседател на Народното събрание, само че дискутирането на тайния проект за депортацията на българските евреи в Народното събрание способства за реализирането му.

След 9 септември 1944 година Димитър Пешев е един от упрекнатите и наказаните депутати от " националния съд ".

През 1945 година той е приет за отговорен за " за фашистка активност и антисемитизъм " и е наказан на 15 години затвор.

След 13 месеца в комунистическия затвор след застъпничеството на евреи е освободен.

Тоталитарният комунистически режим не разрешава през идващите четири десетилетия да се уважава делото на същинските спасители на българските евреи, измежду които е и Димитър Пешев, напуснал този свят през 1973 година в давност.

Нещо повече, диктатурата на Българска комунистическа партия стига до такава обезумялост, че пропагандира нагла неистина - спасяването на евреите било дело на партията и на " великия " ѝ началник " Янко " - Тодор Живков.

Историята обаче се трансформира след краха на тоталитарната система. Димитър Пешев е приет за почетен жител на Израел , а делото му е почетено с дърво на негово име в Гората на праведниците в Ерусалим.

През 1997 година получава посмъртно най-високия български медал " Стара планина " и е почетен е със званието " почетен жител на Кюстендил ".

По самодейност на българската делегация в ПАСЕ, в постройката на Съвета на Европа в Страсбург през подложен негов бюст - подарък от българското Народно заседание, а Международната фондация " Раул Валенберг " изсича орден с неговия лик.

Негов монумент е открит в София през 2013 година в градинката на църквата " Св. Георги ", а родната му къща в Кюстендил е превърната в музей.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР