Текстът е препубликуван от .Иконата на латиноамериканската левица, който е

...
Текстът е препубликуван от .Иконата на латиноамериканската левица, който е
Коментари Харесай

Бил ли е отровен? От какво умира Пабло Неруда

Текстът е препубликуван от.

Иконата на латиноамериканската левица, който е бил другар със социалистическия президент на Чили Салвадор Алиенде, умира през 1973 година на 69-годишна възраст. Това става единствено 12 дни след военния пуч в страната, управителен от военачалник Аугусто Пиночет.

След преврата на 11 септември 1973 година Неруда е възнамерявал да замине в заточение в Мексико, откъдето да се бори против Пиночет. Във време, в което диктатурите и жестокостта заливат Латинска Америка, единственото изключение е Чили под ръководството на Салвадор Алиенде, който се самоубива, откакто Пиночет завладява властта.

 Пабло Неруда Пабло Неруда " доста евентуално " е бил погубен, твърди документ от следствието в Чили

Съмнения към формалната версия

Подробностите към мистериозната гибел на Пабло Неруда остават незнайни и до през днешния ден. Писателят прекарва последните си дни в къщата си на остров Исла Негра, южно от Сантяго де Чили, написа АРД.

 Сто сонета за любовтаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

В смъртния акт на Неруда, публикуван от военната хунта, се показва, че той е умрял от рак на простатата.

Според формалната версия поетът бил извънредно измършавял и с ниски съпротивителни сили на организма вследствие на онкологичното заболяване. Този извод обаче се оспорва от дълго време. Още през 2015 година специалисти оповестиха, че заключението е несъстоятелно. Имало индикации за допустимо отравяне с ботулинови бактерии, които предизвикват смъртоносно заболяване, поразяващо нервната система.

Родолфо Рейес, племенник на Неруда, и околните му през цялото време изразявали подозрения в публична версия за гибелта на поета. " Чичо ми се усещаше добре. Малко преди този момент бяхме обядвали с него в Исла Негра. Беше изтощен, да, имаше рак, само че той не умря от това ", споделя Рейес пред медии.

Още през 2011 година водачът на Неруда Мануел Арая съобщи, че световноизвестният стихотворец е бил погубен със смъртоносна инжекция на път за болничното заведение, напомня АРД. А през 2013 година арбитър разпореди ексхумация и проучване на тялото. Въпреки че в началото не са били открити следи от принуждение, фамилията на Неруда поискало интернационален екип от специалисти да изследва костите.

Рейес: " Става дума за ликвидиране "

 Поезия и превод. Любовната поезия на Пабло НерудаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Сега екипът е предал отчет със заключенията си на арбитър, без да разяснява неговото наличие. Новите лабораторни проучвания в датски и канадски лаборатории били удостоверили подозренията, твърди обаче Рейес, който следи проблема и като юрист. По думите му бил открит токсин, който е гибелен. Рейес в този момент изрично декларира, че съгласно него, става дума за ликвидиране. " Ако Пабло Неруда беше отпътувал в заточение, той би имал способността, повече от всеки различен, да сплоти всички сили против диктатурата ", разяснява племенникът му през днешния ден.

Новите данни евентуално още веднъж ще разпалят полемиките за ориста на Пабло Неруда, съвсем 50 години след гибелта му. Поетът печели международна известност най-много с любовните си стихове. Приживе е бил покровител на Сталин. През последните години феминистки групи осъждаха Неруда поради обезчестяване от 1930-те години, за което той признава в книга. Поетът е подложен на критика и поради хипотетично неприятно отношение към своята единствена щерка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР