Текстът е препечатан от Тоест.За първи път местните избори в

...
Текстът е препечатан от Тоест.За първи път местните избори в
Коментари Харесай

Двубоят за София: фъъъш и пощенска кутия за мъки

Текстът е препечатан от " Тоест ".

За първи път локалните избори в София са толкоз напрегнати и мъчно предсказуеми като излаз, което безспорно скапва рахатлъка на ръководещите и изключително на премиера трети мандат Бойко Борисов.

От края на предишния век, без значение от това коя политическа мощ ръководи България, София непроменяемо е била позиционирана в център–дясно. Бастионът на комунистическата номенклатура до 10 ноември 1989 година посиня, откакто минаха процесите на реставрация и преразпределение на собствеността, при което мнозина свързани с висшия ешелон на Българска комунистическа партия и Държавна сигурност се оказаха бизнес хайлайф.

Двама кметове на София станаха министър председатели: Стефан Софиянски – на служебното държавно управление, управлявало след рецесията през 1996–1997 година и подготвило валутния ръб, и Бойко Борисов. На фона на обезлюдяването, засегнало и огромните регионални центрове, София се уголемява, презастроява и проблемите се усилват. След 10 години ръководство на ГЕРБ, преобладаващо и в локалната власт, в столицата се обрисува взлом на локалните избори. И неслучайно – " падне " ли София, предварителните избори са въпрос на броени месеци.

За първи път " цивилен " претенденти

Кандидатите за кмет към този момент наброяват петима и за първи път измежду тях има трима, декларирали се като " цивилен ". Това са: някогашният омбудсман Мая Манолова; наказаната на първа инстанция на 20 години затвор поради пожелан рушвет от 187 500 евро и сложена под домакински арест някогашна кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева; Борис Бонев от неправителствената организация " Спаси София ", известна от години с голям брой оферти и дейни позиции по проблеми на столицата.

Още преди Манолова и актуалната кметица Йорданка Фандъкова да заявят, че ще се кандидатират, социолозите ги бяха изпратили на балотаж. Сега им остава единствено да се надпреварват в прогнозите коя ще е победителка. И макар че градската десница, обединена в " Демократична България " и трета политическа мощ в София на евровота през май, излъчи собствен претендент – арх. Борислав Игнатов, демоскопите едно си знаят, едно си баят: на балотаж са Манолова и Фандъкова.

Колко е протестният избор в София, за който се борят " гражданските " претенденти, ще разберем на 27 октомври. Крайната цел евентуално е обединяване за балотажа на правилото " всички против ГЕРБ ", само че наподобява непостижима задача гласоподавателите на градската десница да поддържат претендент като Манолова. Може би не по този начин ще стоят нещата с гласоподавателите за страдалката политическа затворничка Иванчева, в тази роля не без напъните на прокуратурата. Председателят на инициативния комитет, издигнал Манолова – Никола Вапцаров, беше заместител на Иванчева.

Ребрандирането – от острие на Българска социалистическа партия към " пощенска кутия за тъга "

Манолова подава в Народното събрание оставката си като омбудсман на 3 септември и още на идващия ден разгласи старта на акцията си и инициативния комитет, издигнал я като " цивилен претендент ". В него са събрани над 60 персони в няколко категории: на артистите – попфолк, поп, хип-хоп, опера; на обвързваните с борбите ѝ на омбудсман; на някогашни ендесевейци и някогашни соцдепутати; на кинодейци. Закъде без лекари с добра процедура – в комитета е експертът по инвитро доктор Атанас Щерев.

Председателстващият този предприемчив комитет Вапцаров е прочут на необятната аудитория като ръководител на различен комитет – в " Лозенец ", провел митингите против небостъргача " Златен век " на " Артекс ". А преди този момент е почнал политическата си кариера в забравената към този момент партия на някогашния соцдепутат Георги Кадиев " Нормална страна ".

Успя ли активистката на Българска социалистическа партия да се ребрандира като гражданката Манолова посредством дейностите си на публичен бранител? Съдейки по доклада ѝ, била е неуморна в работата си – за четири години 122 199 жители са я потърсили за подпомагане, над една трета от тях са подали сигнали или тъжби.

Самата тя стимулира кандидатирането си с невъзможността да бъде потребна повече като омбудсман, тъй като властта ѝ пречи. " Месеци, години бях пощенска кутия за тъгата на хората. Години наред се пробвах да оказвам помощ. На мнозина съумях, само че все си мисля за тези, на които не съумях. Това ме кара да се усещам зле, това ме кара да не дремя. Смятам, че няма да бъде почтено, в случай че реша, че триумфът на едни дела, щастието на едни хора може да компенсира нещастието на други ", сподели Манолова пред публицисти, откакто внесе оставката си в Народното събрание.

Факт е, че нейното преопаковане поради довчерашната ѝ партийна биография и устремност против митингите за Пеевски към този момент не се преглежда като пейоратив, а като естествения ред на нещата. Самата Манолова в изявление по bTV, явно готова по проблематичните въпроси, изясни онази си антипротестърска позиция с това, че идеята, зад която " откровено " стояла, се оказала " нечиста ". Щеше да е същинско, в случай че го споделя младеж, само че не и зрял човек и отракан политик. Факт е, че тя заобикаля да посочва Пеевски и опитва да се прикаламиса, както споделят в Северозапада, към екокаузи като отбраната на плаж " Корал " да вземем за пример.

Закъде без районни кметове и общински съветници

Всички огромни обещания на Манолова обаче, в това число и най-значимото – да разгроми корупционните схеми в столицата, се обезсмислят от обстоятелството, че тя няма да предложи листа с общински съветници. Кмет без общински съвет е напълно ненужен, фигурант – даже и при нейната хиперактивност, – защото няма по какъв начин да прокара политиките си. Това не е ефикасен модел за ръководството на най-благоденстващия регион в България и на процедура е отвод да ръководи. Парадоксално, само че с неналичието на листа за общински съветници на претендент, който социолозите пращат на балотаж – т.е. евентуален победител, той даже показва отвод от политики.

Въпреки че по всякакъв начин се стреми да се показа като боркиня против статуквото на ГЕРБ, Манолова няма по какъв начин да избегне обстоятелството, че беше определена като омбудсман с поддръжката на ГЕРБ, а тайното гласоподаване ѝ обезпечи техните гласове. Според нея – създали са го, тъй като били впечатлени от работата ѝ, само че това е много неубедително даже и за незапознатите с работата на Народното събрание. При Цветан Цветанов – ръководител на ПГ на ГЕРБ, и Борисов – министър председател, никой народен представител на ГЕРБ не може да си разреши да гласоподава друго от групата, в случай че не е авансово координирано.

Защо Манолова не предлага листа с общински съветници? Възможните пояснения са лимитирани – или в действителност е запаса на ГЕРБ, както настояват анализатори, или разчита на някакво неразбираемо болшинство, с цел да не скапе марката си на цивилен претендент. Чие? Почти несъмнено е, че ГЕРБ още веднъж ще имат най-голямата група общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). В сегашния социалистите са трети.

Дори Борисов, патентовал " плаващите болшинства " в Народното събрание, въпреки всичко разчита на парламентарна група. А когато влезе като солов състезател в столичното кметство през 2005 година, имаше отлично и хармонично общуване с болшинството на Съюз на демократичните сили в Общинския съвет. Тази година се видя, че остарялата обич наслойка не хваща – и след европейските избори със Съюз на демократичните сили са сътрудници и за локалните.

Кмет търси листа – или листа търси кмет

И ето друга комична обстановка. На 11 септември се чака решението на софийската организация на Българска социалистическа партия да поддържа Манолова за кмет. Преди тях към този момент избърза и даде поддръжка това-което-е-останало-от-НДСВ – Движение " България на жителите ", в предходния парламент част от Реформаторския блок. Партията, основана от Меглена Кунева, първия български еврокомисар, през днешния ден е ръководена от Димитър Делчев, наследник на Андрей Делчев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация. Така официално се удостоверява и гражданствеността на кандидатурата на Манолова, защото ето – и леви, и хм, десни, я поддържат. За което и прикани.

Българска социалистическа партия обаче ще има номинации за районни кметове и листа за общински съветници, които, при неналичието на кандидат-кмет, който да тегли акцията, ще работят на ниски обороти. И какво излиза – листата си търси кмет или кметът си търси листа?! Без група общински съветници Манолова би се трансформирала в това, в което упрекна Фандъкова – в изпълнителен шеф. А, да – и да продължи да е " пощенска кутия за тъга ".

Фандъкова залага на деловия образ

За да не излезе отвън облика на ангажиран да си прави работата човек, до момента в който другите вършат акция, Фандъкова нямаше публично разкриване. Тя разгласи ad hoc, на едно от множеството си инспекции, откривания, инспекции и други, сгъстили програмата ѝ преди изборите, че за четвърти път ще се опитва за кмет на София.

Има една вест обаче, която за осведомените със столичните каузи е по-голяма от нейната номинация и хрумвания за София – в тазгодишната листа общински съветници на ГЕРБ няма да го има Орлин Алексиев. Отсъствието на най-силния на " Московска " 33 – ръководителя на Комисията по бюджет и финанси към СОС, индивида община, е най-сериозното доказателство за обещаното от Фандъкова ободряване на екипа.

През 2014 година по времето на кабинета " Орешарски " Министерство на вътрешните работи обискира офисите му по отношение на следствието " Кокаинови крале ". Нищо не беше намерено. Скандалната общинска компания " Чистота-Искър ", която е наела за подизпълнител компания на един от забърканите в наркотрафика, си остана черна дупка. Едва в края на юни т.г. Фандъкова заяви, че през 2018 година получила доста сериозен сигнал за нарушавания във компанията, който тази година предала на прокуратурата. Покрай локалните избори доста компании и контракти ще станат прокурорска " дъвка " – минат ли, отново настъпва тишина, а инспекциите стоят " на трупчета ".

Отсъствието и на Андрей Иванов и Орлин Иванов от листите обаче си е генерална смяна, съвсем като оная " ГЕНЕРАЛна смяна ", която Борисов обещаваше на софиянци през 2005 година Проверката, осъществена от Национална агенция за приходите през 2012 година да вземем за пример, на някогашния началник на СОС Андрей Иванов по отношение на разкрития, че е придобил 60 парцела, предстоящо сподели, че всичко е наред. Въпреки това той подаде оставка като ръководител на СОС.

Очевидно в ГЕРБ са решили да жертват тези съветници, тъй като локалните избори през октомври в действителност са от сериозно значение – този политически ход е най-убедителното доказателство. (Така се защищават и от възможни компромати, свързани с тримата съветници.)

Лицето, зад чийто тил се е правило всичко това обаче, остава същото. Независимо че в случай че завоюва, Фандъкова евентуално ще смени и някои от заместниците си. Съгласието ѝ е прекомерно тежък товар за самата нея и умората стартира да ѝ проличава, само че е още едно доказателство какъв брой значимо е изборите в София да бъдат извоювани от ГЕРБ.

Сигурно е, че в този избирателен сезон фризьорите ще имат доста работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР